TEKAKOR – FAVORITBRÖD Jag brukar fylla frysen med dessa supersaftiga, fluffiga tekakor. De är perfekta att ta fram och tina i mikron, då smakar de som nybakade igen. Jag älskar dem och de har alltid en rykande åtgång. Mina barn blir överlyckliga när jag överraskar dem med nybakade tekakor! :-)[/caption]
50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm 2 tsk salt ½ dl ljus sirap 150 g smör, rumsvarmt 16–18 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen ordentligt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Kavla ut degen ca 1 ½ cm tjock.
3. Stansa ut runda brödkakor i degen, 10–12 cm i diameter med en kakform, ett stort glas eller rund skål.
4. Lägg degkakorna på en plåt med bakplåtspapper.
5. Strö lite mjöl över degkakorna. Nagga dem med en gaffel eller kör en naggare över dem. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20–30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 7–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) Enkla, fluffiga bröd som klipps i bitar med en sax. Mycket enkelt och bröden formas lite olika, men blir superfina under gräddningen. Går bra att frysa in. Klippta grahamsbullar a 25 st 25 g jäst3 dl mjölk, rumsvarm1 ½ tsk salt2 msk ljus sirap1 dl grahamsmjöl20 g smör, rumsvarmt7–8 …
Rör ihop degen snabbt och den behöver inte jäsa – stjälp ut den i en långpanna och låt den jäsa en gång. Degen jäser i en timme (lite längre än vanligt) eftersom det bara är en jäsning. Perfekt när man vill att det ska vara enkelt att baka! Ett ljuvligt gott och bra frukostbröd!Här finns fler …