SAFTIGA, GODA RÅGSIKTSRUTOR med russin i degen! Russin i brödet är supergott! Jag älskar det, men alla gör inte det. Och då kan man utesluta dem och baka brödet ändå för brödet i sig är helt underbart. Eller så kan man ersätta russinen med nötter, frön eller aprikoser.
Kolla igenom alla mina enkla och goda steg-för-stegrecept på bloggen – klicka här!
TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!
Kalljäsning!
Gör degen på kvällen. Tryck ut degen direkt i formen. Täck den med folie och låt den jäsa i kylen över natten. Ta fram den i rumstemperatur när du vaknar. Sätt på ugnen och grädda när den är varm. (Degen jäser bara en gång direkt i formen hela natten)
Russinrutor
Ca 12 st
25 g jäst
4 dl mjölk, fingervarmt
1 msk rapsolja
1 ½ tsk salt
6 dl rågsikt
4 dl vetemjöl
ca 1 ½ dl russin (kan uteslutas)
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Knåda sist in russinen i degen. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Tryck ut degen i en form, ca 24 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper.
3. Skär degen i rutor, ca 3 x 4 st.
4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
5. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 15 min. Låt det svalna i formen.