Köttfärssås och spagetti är en av de populäraste och vanligaste maträtterna i detta land. Här får ni ett recept på en smakrik, supergod köttfärssås! Rivna morötter gör köttfärssåsen ännu godare, nyttigare och saftigare (men kan uteslutas om man vill). Om man vill göra köttfärssåsen krämigare tillsätts ca 1 dl crème fraiche med valfri fetthalt, men det går lika bra utan.
Tips! Kryddningen kan varieras efter egen smak!
Köttfärssås
6–8 personer
1 gul lök
1–2 morötter (kan uteslutas)
1 vitlöksklyfta, pressad
800 g köttfärs
2 tsk torkad oregano
salt
svartpeppar
3 msk tomatpuré
400 g passerade eller krossade tomater
1 dl ketchup (eller chilisås)
ev. 1 dl crème fraiche, valfri fetthalt (kan uteslutas, men gör den krämigare)
ev. vatten
GÖR SÅ HÄR
- Skala och skär löken i småbitar. Skala moroten och skär den i tunna, korta stavar. Fräs löken, morötterna och vitlök i en klick smör eller olja i en stekpanna. Lägg över det på en tallrik när det är klart.
- Fräs köttfärsen i en stekpanna. Mosa med en gaffel och rör om tills den är genomstekt. Krydda med oregano, salt och svartpeppar.
- Tillsätt tomatpuré, passerade eller krossade tomater, ketchup och eventuellt crème fraiche. Blanda ner lök- och morotsblandingen. Låt allt puttra på svag värme i ca 10–15 min. Späd köttfären med vatten om du vill ha den lite tunnare.
Spagetti
valfri spagetti eller annan pasta
salt
GÖR SÅ HÄR
- Koka upp vatten i en stor kastrull. Tillsätt ca 1 tsk salt.
2. Koka spagettin enligt tiden som står på förpackningen.
3. Häll pastan i ett durkslag och låt den rinna av. Tips! Det är gott att smälta ner en klick smör i pasten!
TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här)!
Tips! Servera en fräsch, ljuvligt god Mangosalsa till köttfärssåsen! Klicka här för recept!