Pizza i långpanna! I samarbete med Bosch har jag bakat pizza med deras nya hushållsmaskin OptiMUM. En riktig Rolls-Royce som har supersmarta funktioner, bland annat en inbyggd våg, den kan knåda deg, vispa grädde och äggvita, helt perfekt, tack vare de intelligenta programmen i SensorControl. Maskinen stängs av när konsistensen är rätt. Det går även att ställa tiden på vispningen eller knådningen manuellt med en inbyggd timer.
Jag har gjort degen och tomatsåsen till pizzan i Bosch OptiMUM-maskinen och hade stor nytta av den inbyggda vågen som hjälpte mig att väga upp rätt mängd ingredienser plus att den knådade degen helt lagom. Jag mixade även tomatsåsen slät och fin i mixern som finns som tillbehör till maskinen. Pizzasås är allra godast utan de stora tomatbitarna som finns i de krossade tomaterna och därför är det smidigt att mixa den slät.
Pizza i långpanna
1 plåt
25 g jäst
300 g vatten (3 dl)
1 ½ tsk salt
30 g rapsolja (2 msk)
540 g vetemjöl (9 dl)
Tomatsås
200 g krossade tomater (ca 2 dl)
75 g tomatpuré (ca ¾ dl)
1 msk torkad oregano
Topping
300 g skinka, skuren i bitar
3–4 champinjoner
300 g ost, riven
torkad oregano
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten, salt, rapsolja och vetemjöl. Knåda degen tills glutentrådarna är starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Tomatsås: Mät upp rätt mängd ingredienser till såsen. Den inbyggda vågen i maskinen känner av vikten i mixern. Mixa krossade tomater och tomatpuré i en mixer till en slät sås. Rör i oreganon efteråt.
3. Kavla eller tryck ut degen med fingrarna på ett bakplåtspapper. Lägg den på en plåt.
4. Bred ut tomatsåsen på degen.
5. Strö över skinka, champinjoner och ost (eller andra valfria ingredienser). Låt degen jäsa i ca 10 min.
6. Grädda pizzan i 12–15 min. Skär den i rutor med en vass kniv.