En bärpaj med smuldeg är bland det godaste som finns! I degen har jag tillsatt 1 dl havregryn som gör degen lite extra smulig, men det går bra att byta ut dem mot ½–¾ dl vetemjöl i stället om man inte vill ha havregryn i degen.
Blåbären kan bytas ut mot rabarber, hallon, jordgubbar eller andra valfria bär.
Gör en urläcker, supergod Daim- & kolapaj – klicka här för recept!Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Smulig blåbärspaj / Smulpaj med blåbär
Lättbakad och makalöst god smulpaj som har en rykande åtgång.
8–10 bitar
Fyllning
ca 4 dl blåbär
1 msk potatismjöl
1 msk strösocker
Smuldeg
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
¾ dl socker
1 nypa salt
125 g smör, rumsvarmt
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Smöra en pajform, 24–26 cm i diameter.
3. Blanda blåbären med potatismjöl och socker. Bred ut dem i botten på formen.
4. Smuldeg: Häll mjöl, havregryn, socker, salt och smör i en bunke. Nyp ihop alla ingredienserna med fingrarna till en smulig deg.
5. Fördela smuldegen över bären.
6. Grädda pajen längst ner i ugnen i 25–30 min.