Brödet blir oerhört saftigt och smakrikt när det gräddas i en gryta! Det går bra att byta ut grahamsmjölet till vetemjöl, rågmjöl eller någon annan sort man gillar beroende på om man vill ha ett ljust eller lite grövre bröd. Tips! Tillsätt gärna en näve torkade aprikoser och hasselnötter i degen!
Tips Kalljäsning!
Låt degen jäsa under locket i grytan över natten. Ta ut den ur kylen när du sätter på ugnen. Grädda på morgonen enligt receptet.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här)
Lättbakat grytbröd
1 bröd
Locket gör att fuktigheten bevaras i brödet och en härlig, knaprig yta bildas i slutet av gräddningen.
25 g jäst
3 dl vatten, fingervarmt
3 dl mjölk, fingervarmt
2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
6 dl rågsikt
ca 6 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och mjölk och lös upp jästen i det. Tillsätt saltet blandat med grahamsmjöl, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Knåda den något kladdiga degen i några minuter.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
3. Knåda ihop degen till en boll och rulla den ordentligt i mjöl. Låt degen jäsa inlindad i en mjölad bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt samtidigt in en tom gjutjärnsgryta utan lock, ca 4 liter, i den varma ugnen.
4. Ta ut grytan och strö lite mjöl i bottnen och lägg den mjölade degen i den heta grytan och lägg på locket. Utan mjöl fastnar brödet.
5. Grädda brödet längst ner i ugnen i 20–25 min. Ta därefter av locket och sänk temperaturen till 225 grader. Grädda brödet i ytterligare 15–20 min.