Bloggar Lindas Bakskola Lindas jul Lindas mjuka kakor Lindas saffran Okategoriserade

Saffranskaka med chokladganache

dagensrecept2saffranskaka1 saffranskaka7 saffranskaka3

Saffran i sockerkakan ger en julig och god smak. Den här kakan brukar jag baka fler gånger innan jul och ibland pudrar jag bara lite florsocker på toppen om jag inte har någon choklad hemma. Men chokladganachen gör den extra lyxig och god!

Strö på lite flingsalt om du gillar att bryta av det söta med salt. Supergott, tycker jag! Men provsmaka med lite salt på en liten bit först…

Saffranskaka med chokladganache

12–14 bitar

2 ägg
2 dl strösocker
75 g smör, smält
½ g saffran (1 påse)
1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
1 ½ dl filmjölk 

Chokladganache
1 ½ dl vispgrädde
150 g mörk choklad

Garnering
ev. flingsalt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Smält smöret och rör ner saffranet. Låt det svalna. Blanda bikarbonat eller bakpulver med mjölet och rör ner det i äggsmeten tillsammans med filmjölken och smöret. Rör ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen. Stjälp upp kakan på en tallrik.

4. Chokladganache: Koka upp grädden i en kastrull. Stäng av värmen och lägg ner chokladen och låt den smälta. Blanda ihop till en slät sås och låt den svalna. Ställ den i kylen i 30–60 min. Rör om då och då.

5. Bred ut chokladganachen på kakan när den tjocknat lite och blivit bredbar. Strö eventuellt lite flingsalt på toppen.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Smält smöret och rör ner saffranet. Låt det svalna. Blanda bikarbonat eller bakpulver med mjölet och rör ner det i äggsmeten tillsammans med smöret. Rör ihop allt till en slät smet.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Smält smöret och rör ner saffranet. Låt det svalna. Blanda bikarbonat eller bakpulver med mjölet och rör ner det i äggsmeten tillsammans med filmjölken och smöret. Rör ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter.
2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen. Stjälp upp kakan på en tallrik.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen. Stjälp upp kakan på en tallrik.
4. Chokladganache: Koka upp grädden i en kastrull. Stäng av värmen och lägg ner chokladen och låt den smälta. Blanda ihop till en slät sås och låt den svalna. Ställ den i kylen i 30–60 min. Rör om då och då.
4. Chokladganache: Koka upp grädden i en kastrull. Stäng av värmen och lägg ner chokladen och låt den smälta. Blanda ihop till en slät sås och låt den svalna. Ställ den i kylen i 30–60 min. Rör om då och då.
5. Bred ut chokladganachen på kakan när den tjocknat lite och blivit bredbar. Strö eventuellt lite flingsalt på toppen.
5. Bred ut chokladganachen på kakan när den tjocknat lite och blivit bredbar. Strö eventuellt lite flingsalt på toppen.

saffranskaka6

saffranskaka5 saffranskaka3 utvald

Kommentarer inaktiverade.

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Hemgjord Daim

Knäckig och ljuvligt god Daim med läcker choklad på ytan.

0

Mjuk pepparkaka med frosting

Saftig och mjuk pepparkaka med en krämig & god cream cheese-frosting på toppen. Ett måste på adventsfikat!

0

Pepparkakscheesecake med vit choklad

Gudomligt god cheesecake med en frasig pepparkaksbotten och en krämig, fryst fyllning med smak av vit choklad. Rivet apelsinskal på toppen är pricken över i.

0

Mjölkchokladsbrownies med mörk chokladtryffel

Lite lätt kladdig mjölkchokladbotten med en krämig mörk chokladtryffel & kokos på toppen. Magiskt gott!

0

Kalljäst kastrullbröd

Gör degen på kvällen och låt den jäsa i kylen under natten. Grädda brödet i en kastrull på morgonen.

0

Fransk chokladtårta med chokladganache, vaniljkräm & cashewnötter

En riktigt läcker chokladbottnen med en krämig chokladganach & härlig vaniljkräm De salta nötterna på toppen är en läcker kombination mot det söta.

0

After Eight-brownies

Superläcker mintchokladkaka med en lite lätt kladdig och seg browniebotten och After Eight-plattor på toppen.

0

Chokladmoussetårta med hallon

Ljuvligt god och krämig chokladmousse på en läcker, lite kladdig chokladbottnen med hallon.

0

Kalljästa honungsrutor i långpanna

Saftiga honungsrutor som jäser i kylskåpet under natten. Servera dem nygräddade till frukost!

0

Snickerskaka

Ljuvlig, lite kladdig browniebotten, smält choklad & jordnötter. En riktig fullträff!

0

Lyxig chokladkladdkaka

Mycket mörk choklad i smeten och på toppen gör kladdkakan extra lyxig och god.

0

Kardemummakaka med smuligt havretäcke

Saftig och mjuk kardemummakaka med ett knaprigt och lite knäckigt havregrynstäcke.

0