Saffran i sockerkakan ger en julig och god smak. Den här kakan brukar jag baka fler gånger innan jul och ibland pudrar jag bara lite florsocker på toppen om jag inte har någon choklad hemma. Men chokladganachen gör den extra lyxig och god!
Strö på lite flingsalt om du gillar att bryta av det söta med salt. Supergott, tycker jag! Men provsmaka med lite salt på en liten bit först…
Saffranskaka med chokladganache
12–14 bitar
2 ägg
2 dl strösocker
75 g smör, smält
½ g saffran (1 påse)
1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
1 ½ dl filmjölk
Chokladganache
1 ½ dl vispgrädde
150 g mörk choklad
Garnering
ev. flingsalt
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Smält smöret och rör ner saffranet. Låt det svalna. Blanda bikarbonat eller bakpulver med mjölet och rör ner det i äggsmeten tillsammans med filmjölken och smöret. Rör ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen. Stjälp upp kakan på en tallrik.
4. Chokladganache: Koka upp grädden i en kastrull. Stäng av värmen och lägg ner chokladen och låt den smälta. Blanda ihop till en slät sås och låt den svalna. Ställ den i kylen i 30–60 min. Rör om då och då.
5. Bred ut chokladganachen på kakan när den tjocknat lite och blivit bredbar. Strö eventuellt lite flingsalt på toppen.