Fiskgryta. En fantastiskt god fiskgryta med räkor i. En riktigt lyxig, ljuvligt god fisksoppa som är lika god som proffskockarnas recept. Serveringstips: Servera grytan med en klick Aioli i tallriken.
Tips! Gör egen Aioli – klicka här för mitt goda Aioli-recept!
Lindas fiskgryta
6-8 portioner
Fräs i stor kastrull:
600 g räkor med skal
1 msk smör
1 klyfta vitlöksklyfta
1 tsk tomatpuré
7 dl vatten
3 dl torrt vin
2 fiskbuljongtärning
Fräs i stekpanna:
1 gul lök
400 g potatis, skalad
2 morötter
1–2 msk färsk timjan, hackad
½ g saffran
2 tsk rapsolja
en nypa cayennepeppar
Tillsätt sist:
4 dl vispgrädde
ca 800 g fisk (lax och torskrygg)
salt
GÖR SÅ HÄR
1. Skala räkorna och lägg räkorna i en skål i kylen.
2. Fräs räkskalet i smöret i en kastrull i ca 2 min. Finhacka vitlöksklyftan och tillsätt den och tomatpurén. Fräs i 2 minuter till.
3. Tillsätt 3 dl vatten och allt vin. Låt allt puttra i ca 5 min.
4. Lägg en sil över en annan kastrull och häll över räksoppan. Släng bort räkskalen och spar soppan.
5. Tillsätt resten av vattnet (4 dl) och fiskbuljongen i soppan.
6. Skala och skär potatisen i bitar. Skala löken och skär den i mindre bitar. Skala morötterna och skär dem i bitar, ca 1 cm tunna.
7. Fräs potatisen, löken, morötterna, timjan och saffran i en stekpanna med rapsolja i ca 2 min. Strö ev. över lite cayennepeppar. Rör om ofta.
8. Tillsätt grönsakerna i soppan ihop med vispgrädden. Låt allt sjuda i ca 10 min eller tills potatisen är mjuk.
9. Skär laxen och torsken i bitar, ca 2 x 3 cm. Strö över salt och låt dem ligga i ca 5 min.
10. Lägg laxen och torsken i den varma soppan. Spisvärmen ska vara på, men soppan ska inte koka. Smaka av och tillsätt ev. lite salt.
11. Lägg i räkorna direkt i tallriken vid servering. Om de läggs ner i grytan blir de snabbt sega.