LUSSEBULLAR Ett välbeprövat, klassiskt recept på lussebullar som ger de allra saftigaste, fluffigaste bullarna!
Tips! Lussebullar i olika former – klicka här och titta hur du kan forma dina bullar!
Lussebullar
Ca 30–40 beroende på storlek
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 påsar saffran (1 påse funkar också beroende på hur mycket saffranssmak man vill ha)
150 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
15–16 dl vetemjöl
Garnering
1 ägg
russin
ev. pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Forma degen till lussekatter (se bilderna nedan). Valfria former på bullarna går självklart också bra!
3. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Sätt ev. russin i bullarna. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Pensla bullarna med uppvispat ägg (strö ev. över pärlsocker på några av bullarna, eller alla).
5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–12 min (helt beroende på storlek). Tänk på att alla bullar på samma plåt bör vara ungefär lika i storlek så att gräddningstiden blir lika för alla. Låt bullarna kallna under bakduk på ett galler.
Tips! Lussebullar i olika former – klicka här och titta hur du kan forma dina bullar!