Veganska lussebullar som är precis lika goda som de som är bakade med ”vanliga” ingredienser. Bullarna är matta på ytan eftersom de inte är penslade med ägg. Men det tycker jag inte spelar någon roll, de är precis lika goda ändå! (Bilderna har tyvärr dåligt kvalitet för jag hade bara en mobilkamera och det var mörkt utanför fönstret och dålig belysning). Men bullarna är verkligen gudomligt goda, ett riktigt toppenrecept.
Tips! Laga gudomligt god, stekt avokado med flingsalt – klicka här för recept!
Tips! Fräsch, supergod, lättgjord Bönsallad – klicka här för recept!
TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här)
Veganska lussebullar
Ca 20 st (beroende på storlek)
25 g jäst (½ paket)
4 dl havredryck (rumsvarm)
½ g saffran (1 påse)
200 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
1 dl strösocker
½ tsk kardemummakärnor, malda
14–15 dl vetemjöl
russin (kan uteslutas)
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt havredrycken och saffran och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt margarin, strösocker, kardemummakärnor och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. (Tips! Ställ gärna degbunken i diskhon, fylld med ca 15 cm varmvatten så jäser degen mycket snabbare. Lägg en tallrik som lock på bunken).
3. Baka ut degen till lussebullar, valfri form. Här får du tips på olika former – klicka här!
4. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ner russin i bullarna om du vill. Låt dem jäsa i ca 20 min under bakduk. Sätt ugnen på 230 grader.
5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–13 min beroende på storlek på bullarna. Håll koll på dem så de inte bränns.
Tips! Laga gudomligt god, stekt avokado med flingsalt – klicka här för recept!
Tips! Fräsch, supergod, lättgjord Bönsallad – klicka här för recept!
Tips! Gör vegansk knäck – klicka här för recept!