Härliga, saftiga tekakor som är makalöst goda! Hela familjen älskar dessa, runda mjuka bröd.
Tips! Baka extra stora tekakor – klicka här för recept!
Tips! Baka snabba tekakor som inte behöver jäsa – klicka här för recept!
Hälften av rågsikten kan bytas ut till vetemjöl.
Rågsiktstekakor
Ca 14 st
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
50 g smör, rumsvarmt
2 tsk salt
½ dl ljus sirap
15–16 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.
2. Tillsätt smör, salt, sirap och rågsikt, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
4. Kavla eller tryck ut degen på ett mjölat bakbord, ca 1 ½ cm tjock.
5. Stansa ut rundlar, ca 12 cm.
6. Lägg degrundlarna på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Grädda brödet mitt i ugnen i 7–9 min. Låt dem svalna under bakduk på ett galler.
Tips! Baka extra stora tekakor – klicka här för recept!
Tips! Baka snabba tekakor som inte behöver jäsa – klicka här för recept!