I samarbete med Dr. Oetker har jag gjort julens absolut godaste jultårta – en julig prinsesstårta med pepparkaksbotten & lingongrädde! Bottnen består av en mjuk pepparkaksbotten som är fylld med lingonsylt, vaniljkräm och fluffig vispgrädde. Allt är täckt med Dr. Oetkers härliga Sugar fondant. En magiskt god kombination.
Bjud på tårtan under julens alla högtidsdagar, t ex advent, julafton eller baka och ta med tårtan till kollegorna på jobbet. Den kommer göra succé!
Dr. Oetkers Sugar Fondant är otroligt lätt att forma och kavla. Konsistensen är helt perfekt; mjuk, enkel att göra figurer av och den går att kavla ut väldigt tunn utan att den går sönder.
Recept:
Julig prinsesstårta med pepparkaksbotten & lingongrädde
Botten
2 ägg
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 msk mjölk
1 msk pepparkakskrydda
Vaniljkräm
½ påse Dr. Oetker vaniljkräm
Fyllning
1–2 dl dl lingonsylt
3 dl vispgrädde
Garnering
vit, rosa och grön Dr Oetker sockerpasta
juliga dekorationer på tårtan gjorda i Dr. Oekter sockerpasta
florsocker
GÖR SÅ HÄR:
1. Botten: Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, mjölk, vetemjöl och pepparkakskrydda. Blanda ihop allt till en slät smet. Bred ut smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm.
2. Grädda bottnen mitt i ugnen i ca 20 min. Låt bottnen kallna.
3. Vaniljkräm: Blanda ihop 1/2 påse Dr. Oetker vaniljkräm med 3 dl mjölk. Vispa med elvisp i 3 minuter. Låt den stå i kylen i ca 10 min.
4. Montering: Dela bottnen i två delar, till två tårtbottnar. Lägg den ena på ett tårtfat. Bred ut ett lager lingonsylt och ovanpå ett lager vaniljkräm på bottnen.
5. Lägg på den andra bottnen ovanpå och bred ut ett tunt lager lingonsylt och resten av vaniljkrämen ovanpå.
6. Vispa grädden fluffig. Bred ut grädden ovanpå vaniljkrämen, som en kulle.
7. Kavla ut den vita sockerpastan tunt på ett bord rikligt pudrat med florsocker. Täck tårtan med sockerpastan, lägg den försiktigt över grädden och ner på kanterna. Skär av kanterna nedtill med en vass kniv.
8. Dekorera tårtan med juliga figurer gjorda i sockerpasta (se bilderna). Skär tårtan i bitar med en vass kniv.
Älskar bilderna 🙂
Hej, tänkte prova på den här imorgon. Men ska jag bara använda halva påsen med vaniljkräm till 3 dl, för på påsen står det ju en hel till 2,45dl mjölk? 😊
Den ser himla god ut!
Hej! Har du samma vaniljkräm som på bilden i receptet? Dr. Oetker Vaniljkräm. På baksidan står det: Vaniljkräm som inte ska gräddas i ugnen. Rör ner påsens innehåll i 6 dl mjölk. Och då blir det 3 dl till en halv påse vaniljpulver. Mvh Linda