CITRONCHEESECAKE En fantastiskt god, mycket populär dessert som är helt perfekt när man har kalas, middagar och gäster. Alla älskar den och den får alltid högsta betyg från alla som smakar den!
Citroncheesecake
ca 12 bitar
Botten
250 g digestivekex
100 g smör, smält
Fyllning
4 gelatinblad
2 ägg
200 g färskost, t ex Philadelphia
2 dl crème fraiche, 34 procent
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 citron, rivet skal & saft
Garnering
ev. citronmeliss
ev. citronskivor
ev. florsocker
GÖR SÅ HÄR:
- Smula sönder kexen och blanda dem med smöret till en smulig blandning. Tryck ner smuldegen i botten på en springform, ca 1 ½ liter. Ställ formen i kylen i ca 15 min.
- Fyllning: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i ca 5 min. Dela äggen i gulor och vitor i två separata skålar.
- Blanda ägggulor, färskosten, crème fraiche, florsocker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör ner dem i smeten.
- Värm upp citronsaften snabbt i en kastrull. Ta bort den från värmen och låt gelatinbladen smälta i saften. Låt blandningen svalna något och häll ner den i fyllningen. Blanda samtidigt med en visp.
- Bred ut fyllningen på kaksmulorna i formen. Täck över kakan med plastfolie och ställ den i kylen att stelna i några timmar. Garnera eventuellt din citroncheesecake med citronskivor, citronmeliss och florsocker.