TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!
Ljuvlig semmeltårta. En underbart god tårta med härlig smak av semla. En favorit som är perfekt att bjuda på när man har gäster.
Tips! Baka mina drömgoda semmelmuffins – klicka här för recept!
Semmeltårta
Ca 12 bitar
3 st ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokhett vatten
Fyllning
100 g smör
1 dl mjölk
1 msk vaniljsocker
2 krm kardemumma, mortlad eller 1 krm malen
100 g mandelmassa, riven
Garnering
3 dl vispgrädde
florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det ihop med vattnet i smeten. Rör till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 23–24 cm i diameter.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 32–34 min. Låt den svalna i formen.
4. Smält smöret i en kastrull. Stäng av värmen och blanda ner mjölk, vaniljsocker och kardemumma. Rör om ordentligt.
5. Dela kakan på mitten till två bottnar.
6. Häll hälften av smörfyllningen på ena bottnen och andra hälften på den andra. Bred samtidigt ut det med en spatel.
7. Riv mandelmassa och lägg ut den på den understa bottnen. Lägg den andra botten (med den kladdiga sidan mot bottnen) ovanpå mandelmassan.
8. Vispa grädden fluffig. Spritsa den eller bred ut den på toppen. Pudra över florsocker.
TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!
Det godaste jag ätit på länge!!! Och vilken supergod fyllning, den är verkligen saftig och smakar verkligen semla.
WOW vilket bra recept!
Ska bottnarna vara varma när man brer på fyllningen?
Nej, kakan ska ju svalna i formen innan man stjälper upp den. Men det funkar såklart om den är varm också. Men kakan kan gå sönder om man stjälper upp den när den är varm. Mvh Linda 🙂
Linda, det här receptet var superbra! Stort tack! Alla mina gäster älskade semmeltårtan.
Älskar din blogg! Har en fråga, kan man ha vaniljkräm istället för mandelmassa?
Tack :-)! Ja, det går jättebra! Mvh Linda