Lax och potatis i ugn – en mycket, mycket enkel och gudomligt god middagsrätt! Jag älskar denna rätt, den tar ingen tid att göra och är festlig, supergod, hela familjen gillar det och billig (om man hittar lax med bra pris). Ett riktigt toppenrecept!
Tips: Gör en hemgjord romsås till fisken!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Lax och potatis i ugn

4–6 portioner

10–12 potatisar
75 g smör, smält (eller 3/4 dl valfri olja)
2 vitlöksklyftor
1 hel laxsida

Kryddning:
dill
salt
svartpeppar
ev. citron

Tillbehör:
10 cocktailtomater

Tillbehör: Kall gräddfilsås – recept klicka här!

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Dela potatisarna på mitten. Lägg dem på halva sidan av en ugnsplåt. 

2. Blanda smält smör (eller olja) med pressad vitlök. Pensla potatisarna med hälften av blandningen. Salta och strö ev. över någon färsk krydda, t ex basilika.

3. Grädda potatisen mitt i ugnen i ca 25 min. Ta ut potatisen, sänk värmen till 175 grader.

4. Lägg laxen och cocktailtomaterna på andra halvan av ugnsplåten. Pensla allt med resten av smör- eller oljeblandningen. Salta, peppra och strö över hackad dill. 

5. Ställ in ugnsformen längst ner i ugnen i 20–30 min, till laxen är genomgräddad. Men inte för länge så den blir torr.