Älskade Zucchinibiffar! En hälsosam, vegetarisk maträtt som innehåller 314 kcal/portion inklusive mathavre och tzatziki (läs hela näringsinnehållethär). En riktigt god, näringsrik vardagsrätt som är lätt att tillaga. Grönsaksbiffarna går bra att frysa in.
Mjuka, härliga grahamsfrallor fyllda med fibrer och de går blixtsnabbt att baka. Degen innehåller bakpulver och behöver därför inte jäsa. På max 20 minuter har du goda frukostfrallor att njuta av.
Mjöltips: byt ut grahamsmjölet mot rågmjöl eller havregryn. Vetemjölet kan bytas ut mot rågsikt.Det går också bra att tillsätta ca ½ dl blandade frön i degen.
GRAHAMSFRALLOR SOM INTE BEHÖVER JÄSA
12 st
2 dl grahamsmjöl 5 dl vetemjöl 1 tsk salt 1 msk bakpulver 100 g smör, rumsvarmt 3 dl filmjölk
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda grahamsmjöl, vetemjöl, salt och bakpulver i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop det med mjölblandningen. Häll ner filmjölken i mjölblandningen och blanda ihop allt till en kladdig deg.
2. Forma en lång rulle av degen. Dela den i 12 bitar och forma runda bullar med mjölade händer.
3. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite lätt.
4. Skär ett kryss i varje bröd, tryck lite lätt med kniven, det ska inte vara djupt.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 13 min. Låt dem svalna på plåten.
Smuldeg 150 g smör, kylskåpskallt 3 dl vetemjöl 1 ½ dl havregryn 1 ½ dl strösocker 1 krm flingsalt eller lite vanligt salt (kan uteslutas, men ger en förhöjd mycket god smak)
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Skala och skär rabarbern i bitar, 2–3 cm.
2. Lägg rabarbern i en pajform, 25–26 cm i diameter. Strö socker och potatismjöl över rabarbern och rör om.
3. Smuldeg: Nyp ihop smöret med övriga ingredienser till en smuldeg.
KANELBULLESOCKERKAKA Godaste sockerkakan som finns! Den har smak av kanelbulle och kanel och knastrande strösocker ger sockerkakan den ljuvliga, härliga smaken. Lätt att baka och kanelbullesockerkaka är verkligen populärt och uppskattat till fikat – hos både barn och vuxna!
Sätt ugnen på 180 grader. Rör smör och socker vitt och pösigt med en elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om till en slät smet.
Häll hälften av smeten i en smord och bröad sockerkaksform, ca 1 ½ liter. Blanda kanel och socker. Strö över hälften av blandningen på smeten.
Häll försiktigt över resten av smeten. Pudra på resten av kanel- och sockerblandningen.
Grädda kakan längst ner i ugnen i 38–40 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den. Pudra gärna över lite florsocker över kakan före servering.
SESAMKRANSAR Himmelskt goda frallor som passar till frukost, helgmiddagen, utflykt, buffé eller när du bara vill äta en supergod macka!
Tips källjäsning! Frallorna går bra att kalljäsa! Baka då ut kransarna på plåten, ställ den övertäckt i kylen över natten och ta fram plåten ur kylen när du sätter på ugnen, direkt på morgonen.
– Ursäkta den dåliga bildkvalitén i detta inlägg, men jag hade bara mobiltelefonen och det var ganska mörkt i köket... Men jag ville ändå dela med mig av detta goda recept.
25 g jäst 5 dl vatten, fingervarmt 3 msk rapsolja 2 tsk salt 13–14 dl vetemjöl (eller hälften vetemjöl/hälften rågsikt)
Garnering 1 uppvispat ägg ellervatten ca 1 dl sesamfrön (eller andra valfria frön)
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt rapsolja, salt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Dela degen i 12 lika stora bitar. Forma dem till bollar med mjölade händer, platta till dem lite och gör ett hål i mitten, ca 2 cm i diameter. Mjöla händerna regelbundet så degen inte kladdar och fastnar.
3. Lägg kransarna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med vatten eller uppvispat ägg (ger mer färg än vatten) och strö över sesamfrön. Låt dem jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 15 min. Låt dem svalna på plåten.