KESOBRÖD UTAN MJÖL lågkolhydrat

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Vill du ha fler bra recept från Lindas bakskola – köp Lindas bakböcker med nya, härliga recept som också har steg-för-stegbilder som visar hur man göra! Klicka här och beställ!

KESOBRÖD utan vetemjöl som har en mjuk, lite pannkaksliknande konsistens, men det är supergott! Och varje skiva innehåller bara 2, 3 g kolhydrater. Det här brödet innehåller även protein vilket är bra att få i sig till frukost.

28 kolhydrater för hela smeten
2,3 kH per brödbit

KESOBRÖD UTAN MJÖL lågkolhydrat

12 bitar

5 ägg
500 g Keso, 3 procent
2 tsk fiberhusk
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
1 dl havregryn
1 dl mandelmjöl

Obs! Mandelmjölet kan bytas ut mot havremjöl, bovetemjöl eller kokosmjöl (men du ändras kolhydratmängden i brödet)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 230 grader. Vispa äggen fluffiga med en elvisp. Rör ner resten av ingredienserna och vispa en minut till.

2. Bred ut smeten till en rektangel på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.

3. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 10–12 min tills brödet får en gyllenbrun färg. Låt det svalna på plåten. Skär brödet i rutor med en vass kniv eller klipp 12 stycken rutor med en sax.

Brödet går bra att frysa in. Klipp även bakplåtspappret i rutor och lägg en bit papper mellan varje brödbit innan infrysning, annars fastar brödbitarna i varandra. Brödet är jättegott med smör, ost eller skinka och en paprikaskiva som pålägg.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Kalljästa frallor

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Kalljästa frallor – gör degen på kvällen och låt den jäsa i kylen över natten. Grädda direkt när du vaknar och njut av underbara, nygräddade bröd till frukost! Eller gör degen på morgonen och servera nygräddade bröd till middagen!

Fakta
Mjölk i degen gör frallorna något mjukare, med mindre luftbubblor och vatten gör dem lite segare, mer rustika med större luftbubblor. Båda vätskorna är lika goda, men på olika sätt.

Tips! Om du vill baka ut frallorna på klassiskt vis, utan kalljäsning: Gör degen och låt den jäsa i bunken i ca 45 min. Baka därefter ut dem i formen. Låt jäsa i 30 min i formen. Grädda sedan.

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!

Kalljästa frallor i form

6 st 
(Gör en dubbel sats för 12 bröd)

25 g jäst3 dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
1 msk rapsolja
3 dl rågsikt
4–5 dl vetemjöl
(om du inte har både rågsikt och vetemjöl hemma så kan du använda endast vetemjöl eller rågsikt)

Garnering
1 äggvita
blå och vita vallmofrön (eller bara en av färgerna)

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk eller vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.

2. Rulla degen i vetemjöl på ett bakbord. Dela degen i ca 6 bitar. Forma runda frallor och lägg dem i en lagom stor form, klädd bakplåtspapper. Det ska finnas lite luft mellan frallorna.

3. Täck formen med folie och ställ den i kylen i 8–10 timmar.

4. Ta fram brödformen ur kylen. Sätt ugnen på 250 grade.r

5. Pensla bröden med äggvita och strö över vallmofrön.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20 min. Låt dem svalna i formen.

Korvapuusti – finska kanelbullar

I betalt samarbete med Toppits.

KANELBULLAR/Korvapuusti

Baka riktigt snygga, läckra kanelbullar som innehåller samma ingredienser som klassiska kanelbullar. Men formen är ny. Den kommer från Finland där dessa kanelbullar kallas Korvapuusti. Jag älskar formen på dessa bullar, så fina! Det är kul med en ny bullmodell, tycker jag! De är lika vackra som goda!

ca 24 bullar

Deg
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
1 krm salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
150 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
16–17 dl vetemjöl

Fyllning
100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 msk kanel

Garnering
1 ägg
florsocker (eller pärlsocker)

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, kardemumma, smör, strösocker och vetemjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den i några minuter.

2. Lägg degen i bunken, strö över lite vetemjöl och täck bunken med Toppits® plastfolie. Låt degen jäsa i ca 40 min. 

3. Dela degen i två bitar.

4. Kavla ut den ena till en rektangel, ca 1 cm tunn på ett ark Toppits® bakplåtspapper. Lägg den skrovliga sidan ned mot bänken så pappret inte glider.

5. Bred ut hälften av smöret på degen och strö över hälften av sockret och kanelen.

6. Rulla ihop degen till en rulle och skär den i sneda bitar, ca 12 stycken.

7. Lägg bullbitarna i en långpanna eller på en ugnsplåt, täckt med Toppits® bakplåtspapper. Lägg dem med den breda sidan nedåt på plåten och den smala sidan uppåt. Tryck till dem i mitten med ett runt skaft på t ex en sked. Tryck nästan ända ner i botten. Låt dem jäsa under en bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Upprepa punkt 4–7 med den andra deghalvan.

8. Pensla bullarna med uppvispat ägg (strö över pärlsocker om du väljer det istället för florsocker). 

9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 6–9 min (värmen i olika ugnar kan variera och då även gräddningstiden). Låt bullarna svalna på ett galler under bakduk. Pudra över florsocker när bullarna kallnat.

Kanelsnurror

Om du ska baka kanelbullar i dag på Kanelbullens dag så kan jag rekommendera dessa kanelsnurror som jag gjorde till tidningen Hembakat! 

Saftiga kanelsnurror 
25–30 st 

Nygräddade bullar är alltid populärt och slår det mesta. 

50 g jäst 
125 g smör, smält 
5 dl mjölk, ljummen 
1 dl strösocker 
1/2 krm salt 
1–2 tsk stött kardemumma 
1 ägg 
12–13 dl vetemjöl 

Fyllning 
ca 50 g smör, smält 
ca 2 msk mald kanel 
ca 3/4 dl strösocker 

Pensling 
1 ägg 
pärlsocker 
strösocker 

GÖR SÅ HÄR 
1. Smula ner jästen i en bunke 
och blanda ut den med smör 
och mjölk. Tillsätt socker, 
salt, kardemumma, ägg och 
mjöl, lite i taget. Knåda degen 
smidig i några minuter. Låt 
degen jäsa under bakduk i ca 
45 min. 
2. Dela degen i två delar på ett 
mjölat bakbord och kavla ut 
varje del till en rektangel. 
3. Pensla degen med smör, 
strö över kanel och socker. 
4. Vik ihop rektangeln på 
mitten. 
5. Skär 1 1/2–2 cm breda remsor. 
Skär sedan en skåra mitt 
i varje remsa, men stoppa 
ca 1 cm från den ihopvikta 
kanten som håller ihop degen 
så det ser ut som en ”byxa”. 
6. Tvinna ”byxbenen” till 
snurrade längder. 
7. Snurra ihop den tvinnade 
längden till en snurra. Fäst 
änden ordentligt under 
bullen. 
8. Lägg bullarna på en plåt 
med bakplåtspapper eller 
i bullformar. Låt bullarna jäsa 
under bakduk i ca 30 min. 
Sätt ugnen på 250 grader. 
9. Pensla bullarna med ett 
uppvispat ägg och strö över 
pärlsocker. Om du vill ha 
sockrade bullar gräddar du 
dem utan ägg. Pensla då 
bullarna med smält smör 
efter gräddningen och 
doppa dem i strösocker. 
10. Grädda bullarna mitt 
i ugnen i 6–9 min. Låt dem 
svalna på ett ugnsgaller.

Kanelbullar utan mjöl

Kan man baka kanelbullar utan vetemjöl (utan gluen)? – JA, men då krävs en viktig ingrediens; FiberHusk. 

FiberHusk suger upp vätska och gör att degen håller ihop och kan kavlas som en vanlig deg när man bakar med glutenfria mjölsorter som t ex mandelmjöl, kokosmjöl, havremjöl & glutenfri mix.

Kanelbullarna blir otroligt saftiga, goda och är ännu enklare och snabbare att baka än vanliga kanelbullar. Jag och hela min familj som smakat bullarna älskar dem! Mums!

De här bullarna MÅSTE ni testa, såååå himla läckra! Och välj själv om du vill baka med strösocker eller sötningsmedel. Om du vill hålla nere på kolhydraterna väljer du sötningsmedel, då blir bullarna perfekta för t ex diabetiker och andra som vill äta lite kolhydrater.

Kanelbullar utan mjöl (med FIBERHUSK)

14 st

4 ägg
1/2 dl FiberHusk
1/2 dl strösocker (eller 1/2 dl sötningsmedel)
1 dl mjölk (eller 1/2 dl vispgrädde + 1/2 dl vatten)
1 tsk kardemumma 
1 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl (eller havremjöl)
2 tsk bakpulver

Fyllning
75 g smör
1/2 dl strösocker (eller sötningsmedel)
1 tsk kanel

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa äggen fluffiga.

2. Vispa ner FIBERHUSK i äggen.

3. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa till en deg.

4. Rulla degen till en boll och låt den vila i 10 min.

5. Kavla ut degen till en rektangel mellan två bakplåtspapper. 

6. Drag bort och lossa båda bakplåtspapprena, men låt degen ligga kvar på det undre.

7. Mosa ihop smör, socker och kanel och bred ut det på degen.

8. Rulla ihop degen till en rulle och skär den i 14 bitar.

9. Lägg bullbitarna i bullformar. 

10. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 20 min.