Recept Instagram

BESTÄLL PANETTI PIZZAUGN – KLICKA HÄR!

BESTÄLL LINDAS UGNSPLÅT – KLICKA HÄR!

BESTÄLL LINDAS BAKBÖCKER HÄR!

ALLA RECEPT TILL LINDAS UGNSPLÅT – KLICKA HÄR!

Fluffiga frallor i Lindas ugnsplåt

Jag har tagit fram en ugnsplåt/bakform som är helt perfekt att baka bröd, bullar och mjuka kakor i. Den har de perfekta måtten och jag kommer dela massor av bra recept som ni kan baka i denna form! Beställ gärna min suveräna form här – klicka här!

Reklam för Lindas ugnsplåt. Beställ min nya bakplåt här!

Min plåt har perfekta mått för ett bakplåtspapper. Ett vanlig bakplåtspapper passar perfekt i min form.

I min suveräna ugnsplåt har jag bakat saftiga frallor som blir fantastiskt goda och saftiga när de jäser ihop i formen! Jag rekommenderar varmt att baka frallor i denna plåt som jag tagit fram för att exakt denna konstruktion är min favoritplåt! Klicka här för att beställa hem plåten och baka! Beställ min nya bakplåt här!

Kalljäsning av degen – gör så här: Gör degen och baka ut 15 frallor och lägg dem i Lindas ugnsplåt klädd med ett bakplåtspapper. Lägg på en bakduk eller plastfolie. Ställ ugnsplåten i kylen över natten. Ta fram plåten ca 30 min innan gräddning. Gräddningstiden kan bli några minuter lite längre eftersom degen är kall efter jäsningen.

Beställ min favorit ugnsplåt här – klicka här!

Här hittar du fler recept som passar till Lindas ugnsplåt!

Fluffiga frallor i Lindas ugnsplåt

15 st

6 dl vatten
50 g jäst
2 tsk salt

1/2 dl neutral olja
5 dl rågsikt
10–11 dl vetemjöl (eller enbart vetemjöl eller enbart rågsikt)

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget mot slutet (ta lite mer mjöl om degen är för kladdig). Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter, gärna i en bakmaskin. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i 15 bitar. Forma dem till bollar med mjölade händer. 

3. Lägg frallorna tätt ihop på Lindas ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper. Nagga hål i degen med en stor plastgaffel eller en vanlig gaffel. Låt dem jäsa utan bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda bröden längst ner i ugnen i 18 min. Bröden går bra att frysa in.

Beställ min favorit ugnsplåt här – klicka här!

Här hittar du fler recept som passar till Lindas ugnsplåt!

Pinocchiotårta i Lindas ugnsplåt

Pinocchiotårta med både vispgrädde & jordgubbar. Mums vilken läcker sommartårta! Den är enkel att göra, räcker till många och består av en dubbelbotten med frasig maräng och sockerkaka och är toppad med jordgubbar, hallon, blåbär och fluffig grädde. Mums!
Jag har skurit tårtan i 12 rutor så att man enkelt kan ta en egen bit, men självklart kan man strunta i att skära den i bitar och istället breda ut grädde på hela tårtbottnen och garnera grädden med bär, så blir det en vanlig tårta.

Reklam för min nya ugnsplåt. Beställ gärna min suveräna ugnsplåt här – klicka här!

Här får ni ett favoritrecept på den allra godaste Pinocchiotårtan – när ni bakat dessa vill ni inte köpa färdiga hamburgerbröd igen! På bilden har jag gjort bröden extra stora, jag har bakat 12 hamburgerbröd av degen nedan. Men man kan göra 12–18 bröd och om man gör 18 bröd blir de något mindre och något kortare gräddningstid. De ska få lite lätt ljusbrun färg på ytan.

Beställ gärna min nya ugnsplåt här!

Här hittar du fler recept som passar till Lindas ugnsplåt!

Pinocchiotårta i Lindas ugnsplåt

12–15 bitar

Botten (blir en blandning av sockerkaka och ljus kladdkaka)
5 äggulor (spara äggvitorna till marängen)
100 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
¾ dl mjölk

Maräng
5 äggvitor
2 ½ dl strösocker

Garnering
3 dl vispgrädde
jordgubbar
hallon
blåbär

Tips! Strö lite mandelspån eller hackad mandel på marängen innan gräddning.

GÖR SÅ HÄR

1. Botten: Sätt ugnen på 150 grader. Dela äggen i gulor och vitor i två skålar. (Gulorna används till bottnen och vitorna till marängen).

2. Vispa smör och strösocker fluffigt. Tillsätt äggulorna och vispa en stund till. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ihop allt till en slät smet.

3. Bred ut smeten i Lindas ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper.

4. Maräng: Vispa äggvitorna vita och fluffiga. Tillsätt sedan strösockret, lite i taget och vispa till en fast, vit maräng.

5. Bred ut marängen som en täcke ovanpå sockerkakssmeten.

6. Strö mandelspån över marängen.

7. Grädda tårtbotten längst ner i ugnen i ca 45 min. Låt den kallna på plåten.

8. Lägg en skärbräda som är likastor som ugnsformen och vänd tårtan upp och ner så att den ligger med bakplåtspappret uppåt på skärbrädan. Dra försiktigt bort bakplåtspappret. Lägg sedan formen ovanpå tårtbottnen och vänd tillbaka tårtbottnen ner i formen igen. Om man tar bort bakplåtspappret innan man skär tårtan i bitar blir det lättare att lyfta upp tårtbitarna vid servering.

9. Montering: Dela tårtan i 12 bitar. Vispa grädden fluffig och spritsa eller klicka ut grädde på rutorna. Lägg på jordgubbar, hallon och blåbär. Förvara tårtan i kylen.

Här hittar du fler recept som passar till Lindas ugnsplåt!

Beställ gärna min nya ugnsplåt här!

Här hittar du fler recept som passar till Lindas ugnsplåt!

Schackrutor

Recept på schackrutor. Steg-för-stegbilderna visar hur man bakar dessa spröda, ljuvligt goda schackrutor. En riktig klassiker bland småkakor! 

Bilden ovan fotograferade jag när jag bakade dessa kakor till tidningen Hembakat för några år sedan. Älskar denna bild på dessa goda, klassiska småkakor och hoppas ni kommer baka dessa ljuliga småkakor!
Foto: Linda Andersson (jag vill vara tydlig att ingen fotograf på Hembakat tagit denna bild)

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

SCHACKRUTOR

25–30 st

100 g smör, rumsvarmt
½ dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl

Till den ljusa degen
2 tsk vaniljsocker

Till den mörka degen
1 msk kakao

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda ihop smör, strösocker och vetemjöl till en deg.
  3. Dela degen i två lika stora delar. 
  4. Knåda in vaniljsocker i den ena deghalvan och kakao i den andra.
  5. Dela både den ljusa och den mörka degen i två delar. Rulla ut dem till längder, ca 15 cm. Tryck till dem och forma längderna fyrkantiga.
  6. Lägg ihop de fyra deglängderna, en ljus och en mörk i botten och en mörk och en ljus överst så de bildar ett rutmönster.
  7. Skär deglängden i skivor, ca 4 mm tunna, och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Grädda kakorna mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på plåten.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Här hittar du goda kladdkakerecept – klicka här!

Lax i ugn / lax i sås

En lättlagad, snabb och fantastiskt god laxmiddag som passar både vardag och helg. Jag har tipsat om hur man kan smaksätta såsen nedan, men det går lika bra att bara göra grundreceptet på såsen. Grundreceptet på såsen är supergod!

Tips! Tillaga en ljuvligt god fiskgratäng – klicka till receptet här!

Tips! Gör lax i ugn med potatismos – klicka till receptet här!

Lax i ugn / lax i sås

 4 portioner

Sås grundrecepet
3 dl kokosmjölk eller 3 dl vispgrädde
2 msk Maizena
2 msk grönsaksfond eller fiskfond
salt

2 nävar färsk spenat
4 laxfiléer
salt
chiliflakes (eller svartpeppar)
några cocktailtomater

Tips på smaksättning av såsen!
Tillsätt någon av dessa ingredienser (eller använd bara basreceptet ovan): 
• 1 msk pressad citronsaft
• 1–2 tsk dijonsenap
• 2 msk sötsur sås
• riven pepparrot

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Sås: Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke. Häll såsen i botten på en ugnsform.

2. Lägg en näve färsk spenat i botten på såsen. Lägg på laxfiléerna, strö på salt och chiliflakes. Sprid ut några cocktailtomater på sidorna.

4. Grädda laxen längst ner i ugnen i ca 25–30 min eller tills laxen är tillagad rakt igenom, men kör den inte för länge för då blir laxen torr. Servera med kokt ris, bulgur, potatis eller couscous.

Tips! Tillaga lax i ugn med potatismos – recept klicka här!

Tips! Tillaga en ljuvligt god fiskgratäng – klicka till receptet här!

Tips! Gör lax i ugn med potatismos – klicka till receptet här!