SAFFRANSSMÖRBULLAR

Saffranbullar fyllda med smörkräm. De blir otroligt saftiga när de jäser ihop i ugnslåten! De allra ljuvigaste, saftigaste, lyxigaste & mjukaste saffransbullarna fyllda med en härlig smörkräm. 

REKLAM för min ugnsplåt! Jag vill tipsa om att baka bullarna i min nya ugnsplåt som ger en perfekt, jämn gräddning! Jag älskar de spikraka kanterna som gör att alla bullar blir lika stora och jämna! Jag rekommenderar varmt att baka i denna plåt!
Beställ gärna min nya ugnsplåt här!

Ett vanlig bakplåtspapper passar perfekt i min form vilket är suveränt.

Här hittar du fler recept som passar till Lindas ugnsplåt!

loading..

SAFFRANSSMÖRBULLAR

15 st

25 g jäst
2 dl mjölk, fingervarm
1 påse saffran
100 g smör, rumsvarmt
2 ägg
2 krm salt
1 dl strösocker
1/2 tsk kardemumma
8–9 dl vetemjöl

Fyllning
100 g smör, rumsvarmt
3/4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Dekorering
1 ägg
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och saffran. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min. 

2. Fyllning: Blanda ihop smör, strösocker och vaniljsocker till fyllningen i en skål. Klicka ut ca 15 små högar på en tallrik och ställ den i frysen medan degen jäser. Sätt ugnen på 230 grader. 

3. Knåda igenom degen och dela den i ca 15 bitar. Forma släta bullar och lägg dem i Lindas ugnsplåt, 25 x 35 cm, klädd med ett bakplåtspapper. Låt dem jäsa i ca 20 min.

4. Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle när de jäst.

5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. 

6. Grädda bullarna längst ner i ugnen i 12–15 min.

Tips! Baka saftiga, läckra saffranskärleksmums – klicka här för recept!

Här hittar du fler recept som passar till Lindas ugnsplåt!

REKLAM FÖR MIN BOK

Tips!
Ge bort eller köp till dig själv: Min nya bok Baka i Springform! Den enda form du behöver till recepten i denna bok är en rund form som är 23-24 cm i diameter. Alla recept är anpassade till en och samma form! Beställ boken – klicka här!

Boken innehåller recept:
– bröd
– pajer
– mjuka kakor
– kladdkakor
– småkakor i rund form
– kakor med glasyr
– tårtor
och mycket mer!

Vego curryfärs

En krydd vegofärs med kokosmjölk, vitlök, broccoli och champinjoner! En lättlagad, fantastiskt god maträtt. Servera med ris, bulgur eller pasta!

2 stora champinjoner
2 dl broccoli skurna i bitar
curry
2 klyftor vitlök
400 g veganfärs
1 burk kokosmjölk
2 msk grönsaksfond
salt
persilja
röd paprika

GÖR SÅ HÄR

  1. Skär champinjoner och broccoli i mindre bitar. Fräs dem ihop med curry i olja i en stekpanna. Ta upp dem ur stekpannan.
  2. Fräs vitlök och veganfärs i olja i stekpannan. Tillsätt champinjonerna och broccolin. Tillsätt kokosmjölk, grönsaksfond och krydda med salt och låt allt puttra i några minuter. Tillsätt lite extra vatten så att grytan blir krämig. Tillsätt sist persilja och grovhackad paprika.



SMÖRKRÄMSFYLLDA LUSSEBULLAR

×

Drömgoda lussebullar fyllda med smörkräm! Jag lovar, de är extremt goda! Saffransbullar med smörkräm och knastrande pärlsocker på toppen. Fyllda Lussebullar blir så mycket godare än de utan fyllning! Ett riktigt toppenrecept som varmt rekommenderas! 

Obs! Smöret rinner ner över kanten på lussebullarna under gräddningen, men det gör bara att bullarna blir ännu godare för smöret fastnar på botten av bullarna och ger en ljuvlig smak på hela bullen!

Här hittar du fler goda julrecept att baka!

SMÖRKRÄMSFYLLDA LUSSEBULLAR 

ca 30 st. Antalet beror på vilken storlek man gör dem.

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 påsar saffran 
150 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemumma
15–17 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg
pärlsocker

Fyllning
100 g smör, rumsvarmt
3/4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker (eller 1 tsk kanel)

GÖR SÅ HÄR

1. Deg: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i två delar. Kavla ut den första till en rektangel.

3. Fyllning: Mosa ihop smör, strösocker och kanel. Bred ut hälften av fyllningen på rektangeln.

4. Vik rektangeln på mitten. Skär remsor, ca 2 cm breda med en pizzaslicer.

5. Forma remsorna till klassiska lussebullar och lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Låt dem jäsa på plåten i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.

6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–12 min (helt beroende på storlek) och grädda tills de får en gyllene färg. Tänk på att alla bullar på samma plåt bör vara ungefär lika i storlek så att gräddningstiden blir lika för alla. Låt bullarna svalna under en bakduk på ett galler.

Tips! Gör lussebullar i olika figurer och former – klicka här och titta hur du kan forma dina bullar!

Tips! Här får ni ytterligare ett recept på ljuvligt goda saffransbullar – klicka här!

Tips!
Ge bort eller köp till dig själv: Min nya bok Baka i Springform! Den enda form du behöver till recepten i denna bok är en rund form som är 23-24 cm i diameter. Alla recept är anpassade till en och samma form! Beställ boken – klicka här!

Boken innehåller recept:
– bröd
– pajer
– mjuka kakor
– kladdkakor
– småkakor i rund form
– kakor med glasyr
– tårtor
och mycket mer!

Tips!
Ge bort eller köp till dig själv: Min nya bok Baka i Springform! Den enda form du behöver till recepten i denna bok är en rund form som är 23-24 cm i diameter. Alla recept är anpassade till en och samma form! Beställ boken – klicka här!

Boken innehåller recept:
– bröd
– pajer
– mjuka kakor
– kladdkakor
– småkakor i rund form
– kakor med glasyr
– tårtor
och mycket mer!

SAFFRANSGÖMMA

loading..

En ljuvligt god julfavorit, en saftig saffranskaka med smöriga kanelgömmor (eller vanilj om man vill det). Den är vansinnigt god och en perfekt, mjuk kaka att baka i juletider.

Tips! Välj om du smaksätter smörgömmorna med kanel eller vaniljsocker. Jag smaksatte smörgömmorna med kanel denna gång (som du ser på bilden, men det är lika gott med vaniljsocker).

Här hittar du fler goda recept med saffran – klicka här!

SAFFRANSGÖMMA

12 bitar


2 ägg 
3 dl strösocker 
1 påse saffran
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl 
100 g smör, smält
2 dl filmjölk eller naturell yoghurt 

Kanelfyllning 
2 msk smör, rumsvarmt
1 tsk kanel (eller 1 msk vaniljsocker)
3 msk strösocker 

Garnering
2 msk pärlsocker 

GÖR SÅ HÄR 
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker fluffigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter. 

3. Kanelfyllning: Mosa ihop smöret med kanel (eller vaniljsocker) och strösocker. 

4. Forma små kulor av kanelfyllningen och lägg ut dem på smeten.

5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 37–40 min. Låt den svalna i formen. Pudra gärna över lite florsocker före servering.

Här hittar du fler goda recept med saffran – klicka här!

Här hittar du fler goda recept med saffran – klicka här!

Tips!
Ge bort eller köp till dig själv: Min nya bok Baka i Springform! Den enda form du behöver till recepten i denna bok är en rund form som är 23-24 cm i diameter. Alla recept är anpassade till en och samma form! Beställ boken – klicka här!

Boken innehåller recept:
– bröd
– pajer
– mjuka kakor
– kladdkakor
– småkakor i rund form
– kakor med glasyr
– tårtor
och mycket mer!

Tips!
Ge bort eller köp till dig själv: Min nya bok Baka i Springform! Den enda form du behöver till recepten i denna bok är en rund form som är 23-24 cm i diameter. Alla recept är anpassade till en och samma form! Beställ boken – klicka här!

Boken innehåller recept:
– bröd
– pajer
– mjuka kakor
– kladdkakor
– småkakor i rund form
– kakor med glasyr
– tårtor
och mycket mer!

Kycklinggratäng i ugn

×

Lättlagad, kryddig kyckling i ugn som har en fantastisk het smak. Kryddningen kan man variera efter egen smak och även göra den starkare om man vill. Tillsätt gärna en klyfta vitlök också i såsen.


Middagstips! Laga lax i ugn med god sås – klicka till receptet här!

Kycklinggratäng i ugn

4 personer

700 g kycklingfilé
2 nävar färsk spenat
salt
1/2 tsk curry
2 dl riven ost
8 cocktailtomater
svartpeppar

Sås:
4 dl kokosmjölk (eller vispgrädde)
2 msk kycklingfond
1 tsk sambal oelek
3 msk mango chutney

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär kycklingfiléerna i mindre bitar (strö över lite maizenamjöl på kycklingen om den varit fryst, då den kan bli vattnig). Krydda kycklingen med salt och lite curry.

2. Lägg färsk spenat i botten på en ugnsform, ca 20 x 30 cm. Lätt kycklingbitarna ovanpå.

3. Sås: Blanda ihop alla ingredienser till såsen i en skål. Häll såsen över kycklingen i ugnsformen.

4. Dela cocktailtomaterna på mitten. Lätt dem på kycklingen och strö över riven ost. Strö över lite svartpeppar.

5. Grädda kycklingen längst ner i ugnen i ca 30 minuter. Servera med ris eller nudlar.

Middagstips! Laga lax i ugn med god sås – klicka till receptet här!