Jordgubbstårta

marängtårta

Drömgod marängtårta med jordgubbsgrädde, choklad och frasiga bottnar! Bottnarna är penslade med choklad vilket gör att de håller sig frasiga när jordgubbsgrädden läggs på dem.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

Jordgubbstårta

Ca 12 bitar

2 marängbottnar (färdigköpta eller baka mina spröda lättgjorda bottnar – klicka till receptet här)
ca 100 g mörk choklad, smält (pensla bottnarna med smält choklad och låt den stelna)

Fyllning
2 dl vispgrädde
300 g jordgubbar, mosade

Garnering
3 dl vispgrädde
jordgubbar

florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Lägg två marängbottnar på ett bakplåtspapper. Pensla dem med smält choklad och låt den stelna i kylen.

2. Fyllning: Vispa grädden fluffig och blanda ner mosade jordgubbar.

3. Lägg grädden på ena marängbottnen.

4. Lägg på den andra marängbotten.

5. Garnering: Vispa grädden och bred ut den på tårtan. Garnera med jordgubbar. Pudra över florsocker.

Garneringstips!
Självklart kan man fylla tårta med den fyllning man gillar bäst. Det är gott att garnera tårtan med något crunchigt t ex hackad sötmandel, nötter, strössel eller hackad choklad.

marängtårtastegförsteg

Kolakakor recept

kolakakor

NYGRÄDDADE KOLAKAKOR – även kallade kolasnittar. En segknaprig favoritkaka som bakas väldigt ofta här hemma! Den är enkel att göra och ljuvligt god! Testa gärna detta smarriga recept ni med.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

30–34 st

100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
2 ½ dl vetemjöl
2 msk ljus sirap 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda ihop smör och strösocker till en massa. Rör ihop vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl och rör ner det ihop med sirapen i smörblandningen. Blanda ihop allt till en deg.

2. Dela degen i tre bitar och rulla dem till längder, 30–34 cm. Lägg dem brett isär på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något.

3. Grädda längderna mitt i ugnen i 12–14 min.

4. Snitta längderna i sneda bitar direkt när de kommer ut ur ugnen. Låt dem sedan kallna på plåten.

kolakakorstegförsteg

 

Rabarberpaj recept

IMG_4426 IMG_4424 IMG_4430

Smulig rabarberpaj Godaste, läckraste rabarberpajen som man enkelt bakar själv! Ett riktigt toppenrecept som ni kommer älska!

Tips! Blanda även i några jordgubbar eller hallon i rabarbern! Supergott!

Tips! Gör egen vaniljsås – klicka här för recept!

Rabarberpaj

Ca 10 portioner

3–4 stjälkar rabarber (beroende på storlek)
2 msk strösocker
1 msk potatismjöl

Smuldeg
150 g smör, kylskåpskallt
3 dl vetemjöl
1 ½ dl havregryn
1 ½ dl strösocker
1 krm flingsalt eller lite vanligt salt (kan uteslutas, men ger en förhöjd mycket god smak)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Skala och skär rabarbern i bitar, 2–3 cm.

2. Lägg rabarbern i en pajform, 25–26 cm i diameter. Strö socker och potatismjöl över rabarbern och rör om.

3. Smuldeg: Nyp ihop smöret med övriga ingredienser till en smuldeg.

4. Strö degen över rabarbern.

5. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 min.  Servera gärna med hemgjord vaniljvisp! Eller hemgjord vaniljsås –  klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

rabarberpajstegförsteg IMG_4429

Rabarberkaka recept

IMG_4420
Servera gärna med hemgjord vaniljvisp!
IMG_4414
Servera gärna med hemgjord vaniljvisp.

IMG_4418

RABARBERKAKA RECEPT Saftig, mjuk, ljuvligt god och härlig rabarberkaka som man snabbt slänger ihop när man vill ha godfika. Tips! Rabarbern kan bytas ut mot hallon, blåbär eller jordgubbar.

Servera gärna med hemgjord vaniljvisp!

Gör hemgjord vaniljsås – recept klicka här!

Rabarberkaka 

Ca 12 bitar

2 ägg
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 ½ dl mjölk
50 g smör, smält
3 ½ dl vetemjöl 

Fyllning
ca 2 stjälkar rabarber
strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och bröa en rund form ca 24 cm i diameter.

2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, mjölk, smält smör och vetemjöl. Vispa snabbt ihop allt till en slät smet.

3. Fyllning: Skala rabarbern och skär dem i långa, smala bitar, någon centimeter kortare än formens diameter. Dela dem på mitten. 

4. Strö strösocker över rabarberstängerna. 

5. Häll smeten i formen. 

6. Lägg rabarberstängerna i formen av en stjärna på smeten.

7. Grädda kakan längst ner i ugnen i 25–30 min. Servera gärna kakan med vaniljvisp, vaniljsås, vispgrädde eller glass.

rabarberkakastegförsteg

Vaniljsås recept

vaniljsås

VANILJSÅS RECEPT Här får ni recept på tre olika vaniljsåser. De blir allra godast och krämigast om man gör dem med vispgrädde, men funkar även med mjölk. Dock kan man behöva reda med lite potatismjöl för att den ska tjockna ordentligt med mjölk. Tre toppenrecept som är ljuvligt goda till paj och mjuka kakor.

Rårörd vaniljsås

4–6 portioner

3 äggulor
3 msk strösocker
3 dl vispgrädde (eller mjölk)
1–2 msk vaniljsocker

GÖR SÅ HÄR
1. Vispa äggulor, strösocker och vaniljsocker fluffigt med en elvisp.
2. Vispa grädden rätt fluffig.
3. Rör ihop äggsmeten och vispgrädden.

 

 

Hemgjord vaniljsås
ca 4 portioner

2 st äggulor
1–2 msk strösocker

3 dl vispgrädde (kan bytas till mjölk)
½–1 vaniljstång (eller 1 msk vaniljsocker)
ev. 1–2 tsk potatismjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Vispa ihop äggulorna och strösockret med en visp i en bunke.

2. Skrapa ur kärnorna ur vaniljstången.

3. Blanda vaniljkärnorna, den urskrapade stången och vispgrädde i en kastrull. Koka upp och stäng av värmen. Ta upp vaniljstången ur grädden.

4. Tillsätt äggblandningen i kastrullen. Sätt på värmen igen och rör om. När det börjar bubbla stänger du av direkt och häller såsen i en skål. Den får inte börja koka. Tillsätt lite potatismjöl om du vill ha såsen lite tjockare. Låt såsen svalna, ställ den sedan i kylen. (Vaniljsocker tillsätts i såsen när den kallnat helt så då hoppar man över moment 3.)

 

Enkel vaniljsås med mjölk eller vispgrädde

2 äggulor
1 msk strösocker
1 msk potatismjöl
4 dl mjölk (eller vispgrädde)
2 tsk vaniljsocker

GÖR SÅ HÄR

  1. Blanda ihop allt utom vaniljsockret i en kastrull.
  2. Låt allt sjuda på medelvärme tills den tjocknar. Vispa hela tiden och det får inte koka. Stäng av värmen när såsen tjocknat.
  3. Häll upp såsen i en skål och låt den svalna. Rör ner vaniljsocker och ställ sedan såsen i kylen.