BACONLINDADE DADLAR När jag smakade baconlindade dadlar första gången blev jag helt såld. Så himla gott! Perfekt till en fördrink, som plockmat eller tillbehör till middagen. De söta dadlarna ihop med salt bacon är en ljuvligt god kombination!
Sätt ugnen på 225 grader. Skär ett snitt i varje dadel och ta ur kärnan.
Dela baconskivorna på tvären. Vira en baconskiva runt varje dadel och lägg dem i en ugnsfast form. Gratinera i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills baconet fått fin färg.
En mycket lättgjord och samtidigt vansinnigt god och läcker förrätt som bara tar 10 minuter att göra. Den är mycket uppskattad och man kan variera ingredienserna efter egen smak.
Mozzarella lax förrätt
2 mozzarella (eller fetaost) 100 g rökt lax (eller parmaskinka) 1–2 avokado 1 röd lök basilika pesto eller vinägrett
GÖR SÅ HÄR
Skär mozzarella, lax och löken lagom tunna skivor.
Lägg ut alla ingredienserna snett på varandra på ett långt uppläggningsfat, enligt bilden. Lägg in ett basilikablad här och var.
Min familj älskar detta goda saftiga bröd! Ett lättbakat bröd som kan varieras i det oändliga beroende på vilka mjölsorter som finns i skafferiet. Rågsikten kan bytas ut mot vetemjöl. Grahamsmjölet kan bytas ut mot havregryn eller rågmjöl. Eller hälften rågsikt, hälften vetemjöl. Dock kan man inte byta ut hela mängden, 17 dl mot rågmjöl eller grahamsmjöl eftersom dessa mjölsorter innehåller för mycket fibrer. Läs mina förslag i receptet nedan!
50 g jäst 8 dl mjölk, fingervarm ½ dl rapsolja 2 ½ tsk salt ½ dl ljus sirap 2 dl grahamsmjöl (eller 2 dl havregryn eller 2 dl rågmjöl) ca 17 dl rågsikt (eller 17 dl vetemjöl) (eller hälften vetemjöl, hälften rågsikt)
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, sirap och grahamsmjöl. Rör om ordentligt.
2. Tillsätt rågsikten, lite i taget och blanda ihop allt till en lätt kladdig deg. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
3. Ta fram två ugnsplåtar. Lägg ett bakplåtspapper på varje plåt.
4. Tryck ut hälften av degen på varje plåt med mjölade händer så den kladdiga degen inte fastnar i händerna.
5. Dela båda degplattorna i sex rutor med en degskrapa eller kniv. Nagga degen en gaffel. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Grädda bröden (en plåt i taget) längst ner i ugnen i 12–14 min eller tills de får lagom med färg. Om du har varmluftsugn kan man grädda båda plåtarna samtidigt i 225 grader.