Romsås laxsås

Klassisk romsås som är fantastiskt god till lax eller annan fisk. Ett toppenrecept som hela familjen älskar.

Romsås

3 dl crémefraiche eller gräddfil
1 liten burk röd stenbitsrom
1/2 rödlök, finhackad
2–3 tsk pressad citronsaft (kan uteslutas)
2 msk dill, hackad
salt och ev. lite svartpeppar

GÖR SÅ HÄR

  1. Blanda ihop alla ingredienser i en skål. Smaksätt med lite salt och eventuellt svartpeppar. Citronen kan uteslutas om man vill. Förvara såsen i kylen.

Hel lax i ugn

lax i ugn lax i ugn

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

Tillbehör: Servera gärna hemgjord romsås till laxen!

Hel lax i ugn

Lax i ugn med potatismos är vansinnigt gott och mycket enkelt att tillaga. Mängderna lax och potatismos anpassas efter hur många personer man är.

1–2 hela laxsidor
20–25 dl potatismos (beroende på antal personer)
salt
ca 1 dl dill, hackad

1–2 citroner, skurna i skivor

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 180 eller 150 grader. Den lägre temperaturen tar lite längre tid, men laxen blir då mycket saftigare.
  2. Lägg laxsidorna mitt på en plåt. Salta och strö över dill. Lägg citronskivor på laxen.
  3. Sprita potatismos längs kanten på plåten.
  4. Grädda mitt i ugnen i ca 30 min (180 grader) eller 45 min (150) grader. Tiderna är ungefärliga och varierar beroende på laxens storlek. Innertemperaturen i laxen bör vara ca 48 grader när laxen tas ut ur ugnen.
    Servera gärna hemgjord romsås till laxen!
IMG_4286
Före gräddning i ugn.

Enkelt brödrecept

IMG_3420 IMG_3411 IMG_3415

Enkelt brödrecept – ett mycket gott, saftigt, luftigt och lättbakat bröd som är perfekt att äta till frukost, till en sallad eller till middagen. Brödet som passar till alla tillfällen. Tips! Byt ut 2 dl vetemjöl mot rågmjöl eller grahamsmjöl om du vill ha mer fibrer i brödet.

Tips om du vill kalljäsa brödet! Gör degen på kvällen, tryck ut den i formen och låt den jäsa övertäckt i kylen över natten. Grädda direkt när du vaknar. Så smart!

Enkelt brödrecept

6–8 bitar

Det mjuka och saftiga brödet jäser endast en gång direkt i formen.

25 g jäst (½ pkt)
3 dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
1 msk rapsolja
7–8 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig, lätt kladdig deg.

2. Strö vetemjöl ovanpå degen så den inte fastar i händerna. Tryck ut degen i en form, ca 25 cm klädd med bakplåtspapper (en fyrkantig form går också bra) med mjölade händer.

3. Låt degen jäsa i ca 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Sänk värmen till 225 grader och grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min.

5. Lyft upp brödet ur formen, i papperet och låt det svalna under en bakduk.

enklabrödet1

IMG_3406

Chiliköttfärssås

chiliköttfärssås

Chiliköttfärssås är het, smakrik och underbart god! Servera gärna till pasta, bulgur eller ris. Och en fräsch sallad. En perfekt vardagsmiddag!

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

Chiliköttfärssås

6–8 portioner

400 g köttfärs
1 klyfta vitlök
2 tsk chilipulver
1 msk torkad oregano
salt
2 msk tomatpuré
1 dl chilisås
500 g krossade tomater
ev. lite vatten
ev. 1 gul lök, hackad och stekt

GÖR SÅ HÄR

1. Stek köttfärsen i en stekpanna med en klick smör. Mosa hela tiden med en gaffel så köttfärsen blir finfördelad.

2. Tillsätt alla kryddor, tomatpuré, chilisås och krossade tomater. Rör om ordentligt och låt allt puttra på svag värme i ca 10 min. (Tillsätt en hackad, stekt lök om du vill ha det) Tillsätt ev. lite vatten om det behövs.

Tips! Laga en klassisk, supergod makaronipudding till middag – klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

Sockerbullar

sockerbullar

Sockerbullar fyllda med vaniljkräm. Ljuvliga vetebullar med krämig vaniljkräm och doppade i knastrigt strösocker. Oemotståndliga! Bullarna går bra att frysa in, men vänta gärna med att doppa dem i socker tills de ska serveras.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

Sockerbullar

Ca 26 st

50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm 
1 ½ dl strösocker 
1 krm salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
1 ägg
150 g smör, rumsvarmt
11–12 dl vetemjöl

Fyllning
ca 2 dl marsankräm (blandas enligt förpackningen)

Penslig & garnering
1 ägg, uppvispat
50 g smör, smält

strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, salt, kardemumma, ägg, smör och vetemjöl. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i maskin tills glutentrådarna är starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i ca 26 bitar. Forma dem till släta bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.

3. Blanda ihop marsankräm ca 2 dl enligt förpackningen. Den ska inte vara för rinnig. Låt den stå och tjockna en stund.

4. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 15 min. Sätt ugnen på 250 grader. Gör en grop med pekfingret i mitten på varje bulle. Fyll groparna med marsankräm. Pensla degen på bullarna med ägg (pensla inte på vaniljkrämen).

5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 9–11 min eller tills de fått fin färg.

6. Pensla kanterna på bullarna (ej vaniljkrämen) med smält smör och doppa dem i strösocker.

2. Dela degen i ca 26 bitar. Forma dem till släta bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
2. Dela degen i ca 26 bitar. Forma dem till släta bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
3. Blanda ihop marsankräm ca 2 dl enligt förpackningen. Den ska inte vara för rinnig. Låt den stå och tjockna en stund.
3. Blanda ihop marsankräm ca 2 dl enligt förpackningen. Den ska inte vara för rinnig. Låt den stå och tjockna en stund.
4. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 15 min. Sätt ugnen på 250 grader. Gör en grop med pekfingret i mitten på varje bulle. Fyll groparna med marsankräm. Pensla degen på bullarna med ägg (pensla inte på vaniljkrämen).
4. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 15 min. Sätt ugnen på 250 grader. Gör en grop med pekfingret i mitten på varje bulle. Fyll groparna med marsankräm. Pensla degen på bullarna med ägg (pensla inte på vaniljkrämen).
5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 9–11 min eller tills de fått fin färg.
5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 9–11 min eller tills de fått fin färg.
6. Pensla kanterna på bullarna (ej vaniljkrämen) med smält smör och doppa dem i strösocker.
6. Pensla kanterna på bullarna (ej vaniljkrämen) med smält smör och doppa dem i strösocker.