En supersaftig limpa som bara jäser en gång direkt i formen! Tips! Frys in den i skivor och ta fram vid behov.
Tips kalljäsning! Gör degen på kvällen och låt limpan jäsa i kylen hela natten och grädda när du vaknar!
Frukostlimpa
1 st
25 g jäst 3 dl mjölk eller vatten, fingervarm 1 tsk salt 2 msk rapsolja 4 dl vetemjöl 4 dl rågsikt
Garnering vatten sesamfrön
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i mjölk eller vatten. Tillsätt salt, rapsolja, vetemjöl och rågsikt. Blanda ihop allt till en smidig, lätt kladdig deg. Forma den till en limpa (rulla degen i mjöl så det inte kladdar). Lägg den i en limpform med bakplåtspapper.
2. Klipp djupa snitt i degen med en sax eller skär djupa snitt med en kniv.
3. Pensla limpan med vatten och strö över sesamfrön. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 30 min. Sänk värmen till 225 grader när du sätter in brödet. Låt limpan svalna i formen.
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
2. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, vatten och vetemjöl. Blanda ihop allt till en slät smet.
3. Häll smeten i en smord och bröad springform, 22–24 centimeter i diameter.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min. Låt den kallna i formen.
5. Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan. Tillsätt strösocker och vaniljsocker. Blanda ordentligt så att sockerkristallerna smälter. Blanda sist ner äggulan och blanda tills smeten tjocknar och svalnar.
6. Bred ut glasyren på kakan och strö över kokos. Ställ kakan kallt en stund och låt glasyren stelna.
3 st ägg 3 dl strösocker 3 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 dl kokhett vatten
Fyllning 100 g smör 1 dl mjölk 1 msk vaniljsocker 2 krm kardemumma, mortlad eller 1 krm malen
100 g mandelmassa, riven
Garnering 3 dl vispgrädde florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det ihop med vattnet i smeten. Rör till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 23–24 cm i diameter.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 32–34 min. Låt den svalna i formen.
4. Smält smöret i en kastrull. Stäng av värmen och blanda ner mjölk, vaniljsocker och kardemumma. Rör om ordentligt.
5. Dela kakan på mitten till två bottnar.
6. Häll hälften av smörfyllningen på ena bottnen och andra hälften på den andra. Bred samtidigt ut det med en spatel.
7. Riv mandelmassa och lägg ut den på den understa bottnen. Lägg den andra botten (med den kladdiga sidan mot bottnen) ovanpå mandelmassan.
8. Vispa grädden fluffig. Spritsa den eller bred ut den på toppen. Pudra över florsocker.
Fudge brownies är en av mina favoritkakor (jag har många favoriter 😉 ) De är lite kladdiga, mjuka och har en livsfarligt god, krämig chokladtryffel på toppen. De är oemotståndligt goda! Och enkla att baka! Jag gör egentligen bara enkla bakverk eftersom mitt motto är: Det ska vara enkelt och gott att baka!
125 g smör 2 ½ dl strösocker 1 dl kakao 1 nypa salt 2 tsk vaniljsocker 2 ägg 1 ½ dl vetemjöl
Chokladtryffel 1 ½ dl vispgrädde 200 g mörk choklad ½ tsk smör
Garnering ev flingsalt (frivilligt)
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, kakao, salt, vaniljsocker och ägg i kastrullen och rör om. Blanda sist i mjölet och rör ihop allt till en slät smet.
2. Lägg i ett bakplåtspapper i en form, ca 18 x 25 cm eller smörj och bröa den. Häll smeten i formen och bred ut den med en slickepott. (Det går också att göra kakan i en rund form, 23–24 cm i diameter). Grädda kakan mitt i ugnen i 23–26 min. Låt den svalna i formen.
3. Chokladtryffel: Koka upp grädden i en kastrull.
4. Stäng av värmen och låt chokladen och smöret smälta i eftervärmen. Rör om. Häll tryffeln i en skål och låt den stå i kylen i någon timme och tjockna, men inte stelna. Rör om då och då.
5. Bred ut tryffeln på kakan när den tjocknat och blivit bredbar. Skär kakan i rutor, ca 5 x 4 st. Strö eventuellt lite flingsalt på några av rutorna när de svalnat.
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, kakao, salt, vaniljsocker och ägg i kastrullen och rör om. Blanda sist i mjölet och rör ihop allt till en slät smet.2. Lägg i ett bakplåtspapper i en form, ca 18 x 25 cm eller smörj och bröa den. Häll smeten i formen och bred ut den med en slickepott. Grädda kakan mitt i ugnen i 23–26 min. Låt den svalna i formen.3. Chokladtryffel: Koka upp grädden i en kastrull.4. Stäng av värmen och låt chokladen och smöret smälta i eftervärmen. Rör om. Häll tryffeln i en skål och låt den stå i kylen i någon timme och tjockna, men inte stelna. Rör om då och då.5. Bred ut tryffeln på kakan när den tjocknat och blivit bredbar. Skär kakan i rutor, ca 5 x 4 st. Strö eventuellt lite flingsalt på några av rutorna när de svalnat.
Ett vansinnigt gott och lättbakat bröd som är perfekt att äta till frukost, till en sallad eller till middagen. Brödet som passar alla tillfällen.
Tips om du vill kalljäsa brödet! Gör degen på kvällen, tryck ut den i formen och låt den jäsa övertäckt i kylen över natten. Grädda direkt när du vaknar. Så smart!
Det mjuka och saftiga brödet jäser endast en gång direkt i formen.
25 g jäst (½ pkt) 3 dl vatten, fingervarmt 1 tsk salt 1 msk rapsolja 7–8 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig, lätt kladdig deg.
2. Strö vetemjöl ovanpå degen så den inte fastar i händerna. Tryck ut degen i en form, ca 25 cm klädd med bakplåtspapper (en fyrkantig form går också bra) med mjölade händer.
3. Låt degen jäsa i ca 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Sänk värmen till 225 grader och grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min.
5. Lyft upp brödet ur formen, i papperet och låt det svalna under en bakduk.