FRALLOR SOM JÄSER IHOP PÅ PLÅTEN Ett favoritbröd som jag bakar väldigt ofta! Klassiska, mjuka, saftiga frallor som kan ätas till frukost, mellis eller som tillbehör till en god middag. Tips! Byt ut 3 dl vetemjöl mot grahamsmjöl om du vill ha mer fibrer i brödet.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter, gärna i hushållsmaskin. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i 20 bitar. Rulla dem till bollar.
3. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 17 min. Låt dem svalna på plåten.
En av de allra godaste sockerkakorna jag vet! Jag älskar denna kanelbullesockerkaka där smeten varvas med lager och kanel och strösocker. Den är magiskt god! Baka och njut! Min nya, avlånga ugnsform gör gräddningen av hela kakan jämn och perfekt.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Häll hälften av smeten i Lindas avlånga ugnsform, klädd med bakplåtspapper. Strö över ett lager kanel och strösocker. Bred ut resen av smeten ovanpå och strö över ytterligare ett lager med kanel och strösocker.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 42–45 min. Låt den svalna. Ta upp kakan ur ugnsformen och låt den kallna innan du skär den i bitar.
En kryddig, hälsosam linscurry som bara tar ca 15 minuter att göra. Otroligt gott! En mycket lättlagad, mättad måltid som också är billig att göra. En favoriträtt hemma hos mig!
2. Sätt på värmen på spisen på högsta och låt det börja puttra. Sänk värmen till en lägre medelvärme och låt allt puttra ihop till en krämig gryta i 15–20 minuter. Smaka av och tillsätt mer kryddor efter egen smak. Om grytan är för torr så tillsätt lite mer vatten.
Servera t ex tillsammans med ris, couscous, bulgur eller i ett pitabröd. Eller till en fräsch sallad.
Min plåt har rätt mått för ett bakplåtspapper. Ett vanlig bakplåtspapper passar perfekt i min form.
I min suveräna ugnsplåt har jag bakat saftiga frallor som blir fantastiskt goda och saftiga när de jäser ihop i formen! Jag rekommenderar varmt att baka frallor i denna plåt som jag tagit fram för att exakt denna konstruktion är min favoritplåt! Klicka här för att beställa hem plåten och baka! Beställ gärna min nya ugnsplåt här!
Kalljäsning av degen – gör så här: Gör degen och baka ut 15 frallor och lägg dem i Lindas ugnsplåt klädd med ett bakplåtspapper. Lägg på en bakduk eller plastfolie. Ställ ugnsplåten i kylen över natten. Ta fram plåten ca 30 min innan gräddning. Gräddningstiden kan bli några minuter lite längre eftersom degen är kall efter jäsningen.
50 g jäst 6 dl vatten 2 tsk salt 1 dl rapsolja 8 dl rågsikt 9–10 dl vetemjöl (eller endast vetemjöl eller endast rågsikt)
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget mot slutet (ta lite mer mjöl om degen är för kladdig). Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter, gärna i en bakmaskin. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
2. Dela degen i 15 bitar. Forma dem till bollar med mjölade händer.
3. Lägg frallorna tätt ihop på Lindas ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl och gör ett kryss i varje fralla med en stekspade. Låt dem jäsa utan bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda bröden längst ner i ugnen i 18 min. Bröden går bra att frysa in.