MAJSDIP En ljuvligt god, nyttig dip som man kan dippa tacoschips och vanliga chips i, den kan ätas som sås till maträtter, i tacos eller att dippa grönsaker i. Även om man mixar den länge kan man känna av lite av skalet på majsen, men det gör absolut ingenting! Denna röra är gudomligt god! Tips! Det är gott att blanda ner färsk basilika eller koriander i majsröran!
1 burk majs (stor) 1 msk rapsolja 2 vitlöksklyftor, hackade en nypa salt
GÖR SÅ HÄR
1. Mixa ihop alla ingredienserna i en mixer med knivar. Kör dem i ca 5 minuter till en mjuk massa. Tips! Det är gott att blanda ner färsk basilika eller koriander i majsröran!
Fräsch, svalkande, nyttig ananasglass som mixas ihop enkelt till en krämig, härlig glass. Perfekt att äta när när man är sötsugen, men vill äta nyttigt!
1 banan, fryst ca 300 g ananas krossad eller i skivor 1 dl mjölk (valfri sort, vegansk går också bra)
GÖR SÅ HÄR
Frys in bananen i skivor och ananasen.
Mixa de frysta bananen och ananasen i en hushållsmaskin med knivar. Tillsätt mjölken och fortsätt mixa till en krämig glass.
Ät glassen direkt eller frys in en stund innan du äter. Men frys inte in den för länge för då blir den stenhård och inte lika krämig och härlig i konsistensen.
Hemgjord pizza i långpanna är ljuvligt gott och en uppskattad rätt som alla i familjen älskar. Och alla kan ta valfri storlek på pizzabiten vilket är perfekt!
Topping 600 g skinka, skuren i bitar några champinjoner) 600 g ost, riven torkad oregano
Toppingen kan självklart varieras efter egen smak!
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten, salt, rapsolja och vetemjöl. Knåda degen tills glutentrådarna är starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
Mina favorithamburgerbröd! Jag köper inte hamburgerbröd längre sedan jag började baka dem själv. Det känns både för dyrt och så är det tusen gånger godare med hembakta hamburgerbröd.
50 g jäst 6 dl vatten, fingervarmt (eller mjölk) 2 tsk salt 2 msk rapsolja 14–15 dl vetemjöl
Garnering 1 ägg, uppvispat (kan bytas ut mot vatten) sesamfrön
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten (eller mjölk() och blanda tills jästen löses upp.
2. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den i några minuter.
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Jäsningstips: Fyll upp ca 10 cm varmt vatten i diskhon. Ställ bunken i det varma vattnet så jäser den med bättre effekt.
4. Dela degen i ca 24 bitar. Gör runda bollar av degen med mjölade händer. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem, ca 1 cm tjocka. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Pensla bröden med uppvispat ägg (eller vatten) och strö över sesamfrön.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
Kalljäsning!
Gör degen enligt receptet och låt den jäsa övertäckt i kylen över dagen eller natten! Baka sedan ut den enligt receptet! Enkelt och smidigt så spar man tid och degen hinner jäsa långsamt i lugn och ro.
Underbart goda frallor som innehåller enkla ingredienser som man oftast har hemma! Pensla dem gärna med vatten och strö över valfria frön, t ex vallmofrön, solrosfrön eller sesamfrön. Byt gärna ut 2 dl vetemjöl mot grahamsmjöl för mer fibrer i brödet.
25 g jäst 6 dl vatten, fingervarmt 2 msk rapsolja 2 tsk salt 14–15 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp.
2. Tillsätt rapsolja, salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg. Knåda degen i några minuter så att glutentrådarna blir starka.
3. Låt degen jäsa under bakduk i 45 min. (Tips! Fyll upp diskhon med 10 cm varmvatten. Ställ ner bunken i vattnet och täck skålen med en tallrik. Degen jäser då mer effektivt).
4. Dela degen i ca 24 bitar. Forma dem till runda bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–12 min. Låt dem svalna på ett galler.