KLIPPFRALLOR


Dessa saftiga och supergoda frallor har fått sin unika karaktär genom ett enkelt saxklipp på toppen, vilket ger dem en fantastisk textur. Resultatet är ett otroligt bröd som är lika gott som det är vackert!

KLIPPFRALLOR

Ca 20 st

50 g jäst
8 dl vatten, fingervarm
1 msk salt
3/4 dl rapsolja
9 dl rågsikt
ca 9 dl vetemjöl (eller 18 dl vetemjöl)

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda i några minuter. Strö över lite mjöl.

2. Låt degen jäsa i ca 40 min.

3. Sätt ugnen på 250 grader. Forma ca 15 stycken runda frallor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa i ca 25 min på plåten under en bakhandduk.

4. Grädda frallorna mitt i ugnen i 15–18 minuter. Njut av nybakat bröd. Går bra att frysa in.

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Lindas gräddtårta

En klassisk gräddtårta fylld med bär, grädde och vaniljkräm. Vilken drömtårta! Självklart kan man variera fyllningen precis som man vill. En superläcker tårta som räcker till många. Passar sommarens alla skolavslutningar, midsommar och kalas.

Lindas Lindas gräddtårta

ca 20 bitar

Botten
6 ägg
4 dl strösocker
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3/4 dl vatten, kokhett

Vaniljkräm
2 äggulor
2 dl mjölk
2 msk strösocker
1 1/2 msk majsstärkelse, Maizena
1 msk vaniljsocker

Fyllning
3 dl vispgrädde
1 liter hallon/jordgubbar/blåbär (valfritt)

Garnering
5 dl vispgrädde
hallon
jordgubbar
blåbär
choklad, smält

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Tillsätt vetemjöl, bakpulver och vatten. Vispa till en slät smet.
  2. Bred ut smeten i en långpanna, ca 26 x 36 cm, klädd med bakplåtspapper.
  3. Grädda bottnen längst ner i ugnen i ca 30 min. Låt den kallna på plåten.
  4. Vaniljkräm: Blanda äggula, mjölk, strösocker och majsstärkelse i en kastrull. Låt smeten sjuda under vispning tills krämen tjocknar. Den får inte koka. Tillsätt sist vaniljsockret. Låt krämen kallna i ett kallt vattenbad.
  5. Fyllning: Vispa grädden fluffig. Häll i vaniljkrämen i vispgrädden och rör om.
  6. Dela tårtbottnen på mitten. Bred ut vaniljkrämsgrädden på den ena bottnen och lägg hallon ovanpå. Lägg på den andra botten.
  7. Garnering: Vispa grädden fluffig. Bred ett lager grädde över hela tårtan och på kantera. Garnera med valfria bär på tårtan. Ringla över smält choklad.

Här hittar du fler goda kakrecept som är enkla att baka – klicka här!

Här hittar du fler goda kakrecept som är enkla att baka – klicka här!

GAFFELFRALLOR

Fluffiga, supergoda frallor som är helt perfekta till frukost eller servera dem till en soppa, sallad eller till middagen. Degen kan även kalljäsa i 8–10 timmar. Läs nedan.

KALLJÄSNING:
Gör degen på kvällen och grädda frallorna direkt när du vaknar.
GÖR SÅ HÄR 1:
– Gör degen och baka ut frallorna direkt på plåten. Strö över lite mjöl. 
– Lägg på en bakhandduk och ställ plåten i kylen över natten.
– Ta fram plåten ca 20 minuter innan gräddning och låt den stå i rumstemperatur.

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

GAFFELFRALLOR

12 st

50 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt

2 msk rapsolja
6 dl rågsikt
10 dl vetemjöl 

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, rågsikt och vetemjöl. Blanda ihop allt till en deg och knåda den i några minuter, gärna i en bakmaskin.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.

3. Dela degen i 12 bitar. Forma dem till bollar med mjölade händer. 

4. Lägg frallorna på en ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl och nagga hål i varje fralla med en gaffel. Låt dem jäsa utan bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 15 min. Frallorna går bra att frysa in.

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

RABARBERKAKA

Lindas segmjuka rabarberkaka! Enkel att baka och otroligt god – den här saftiga och mjuka rabarberkakan slänger du snabbt ihop för en ljuvlig fikastund! En riktig höjdare som alltid går hem.

Tips! Receptet är dessutom superflexibelt; rabarbern kan enkelt bytas ut mot hallon, blåbär eller jordgubbar beroende på vad du är sugen på!

Servera gärna med hemgjord vaniljvisp!

Gör hemgjord vaniljsås – recept klicka här!

RABARBERKAKA 

Ca 12 bitar

2 ägg
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 ½ dl mjölk
50 g smör, smält
3 ½ dl vetemjöl 

Fyllning
ca 2 stjälkar rabarber
strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och bröa en rund form ca 24 cm i diameter.

2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, mjölk, smält smör och vetemjöl. Vispa snabbt ihop allt till en slät smet.

3. Fyllning: Skala rabarbern och skär dem i långa, smala bitar, någon centimeter kortare än formens diameter. Dela dem på mitten. 

4. Strö strösocker över rabarberstängerna. 

5. Häll smeten i formen. 

6. Lägg rabarberstängerna i formen av en stjärna på smeten.

7. Grädda kakan längst ner i ugnen i 25–30 min. Servera gärna kakan med vaniljvisp, vaniljsås, vispgrädde eller glass.

FARINSOCKERKAKA

Mjuk sockerkaka med farinsocker, det är en riktig höjdare och den har en ljuvlig karamellsmak och saftig, mjuk konsistens. Den är enkel att baka och passar perfekt till fikat när du vill ha något extra gott!
Här hittar du fler recept med ljuvligt goda, enkla mjuka kakor – klicka här!

FARINSOCKERKAKA

12 bitar

2 dl strösocker
2 ägg
1 dl farinsocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
100 g smör, smält
1 dl mjölk

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa strösocker och ägg pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.

3. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform, ca 1 ½ liter.

4. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 40 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den.

Här hittar du fler recept med ljuvligt goda, enkla mjuka kakor – klicka här!

Här hittar du fler recept med ljuvligt goda, enkla mjuka kakor – klicka här!