SAFFRANSKRINGLOR



Här bakas Saffranskringlor! 🌟Dessa små skönheter är otroligt saftiga och är fyllda med en underbart god smörkrämsfyllning. Att forma dem till kringlor är dessutom ett roligt litet pyssel!
Doften i köket när de gräddas är magisk. 😍
Jag har fyllt dem med smör och vaniljsocker, men du kan absolut riva ner mandelmassa också i fyllningen.
Saffranskringlor
ca 30 st. Antalet beror på vilken storlek man gör dem.
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 påsar saffran
150 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemumma
15–17 dl vetemjöl
Garnering
1 ägg
pärlsocker
Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker (eller 2 tsk kanel)
Tips! Riv ner 200 gram mandelmassa i fyllningen (minska lite på sockermängden)
GÖR SÅ HÄR
1. Deg: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i två delar. Kavla ut den första till en rektangel.
3. Fyllning: Mosa ihop smör, strösocker och kanel. Bred ut hälften av fyllningen på rektangeln.
4. Vik rektangeln på mitten. Skär remsor, ca 2 cm breda med en pizzaslicer.
5. Forma remsorna till klassiska lussebullar och lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Låt dem jäsa på plåten i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader. Baka ut den andra degbiten.
6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–12 min (helt beroende på storlek) och grädda tills de får en gyllene färg. Tänk på att alla bullar på samma plåt bör vara ungefär lika i storlek så att gräddningstiden blir lika för alla. Låt bullarna svalna under en bakduk på ett galler.
Tips! Gör lussebullar i olika figurer och former – klicka här och titta hur du kan forma dina bullar!
Här hittar du fler goda jul-recept att baka!


































































