LINDAS RÅGSIKTSKAKOR

Nybakade rågsiktskakor, direkt från ugnen. De här rågsiktskakorna är en ren dröm. Otroligt mjuka, saftiga och så goda att äta. Gärna med smör, ost och en skiva paprika. Bröden går bra att frysa in.

Reklam för Lindas bakform. Här kan du beställa min nya bakplåt!

Jag har bakat dessa goda rågsiktskakor i min långpanna som jag tagit fram. Bröden blir otroligt saftiga när de jäser ihop i formen! Jag rekommenderar varmt att baka brödet i denna plåt som jag tagit fram för! De raka kanterna gör att gräddningen blir jämn.
Beställ gärna min nya bakplåt här! Ett vanligt bakplåtspapper får exakt plats i ugnsplåten och rekommenderas när man gräddar bröd och kakor.

Beställ gärna min ugnsform – klicka här!

Här hittar du fler recept som passar till Lindas ugnsplåt!

LINDAS RÅGSIKTSKAKOR

2 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
3/4 dl rapsolja (eller 75 g smält smör)
3/4 dl mörk eller ljus sirap
15–16 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, sirap och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den ordentligt i några minuter, gärna i bakmaskin så att glutentrådarna blir starka.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min eller till sin dubbla storlek.

3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i två delar. Forma två avlånga kakor och gör ett avlångt hål i mitten, ca 15 cm x 4 cm (se bilden nedan). Lägg dem i Lindas ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl och nagga ytan med en gaffel.

4. Låt brödkakorna jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.

5. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 22 min. Låt dem svalna på ett galler under en bakduk. 

Tips! Här hittar du fler recept på goda bröd – klicka här!

Tips! Här hittar du fler recept på goda bröd – klicka här!

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Wienerbröd

Hembakade wienerbröd är något alldeles extra. För att lyckas bra med wienerbröden så ska du tänka på att alla ingredienser ska vara kalla, även kaveln och plåten.

Det är inte mycket som slår ett hembakat wienerbröd. Krispigt smördeg, krämig vaniljfyllning, sylt och den ljuvliga glasyren. Ett säkert kort för att göra fikat extra lyxigt.

Här hittar du fler enkla och goda recept att baka !

Wienerbröd

Ca 18 st

Spröda läckerheter som ska bakas med kylskåpskalla ingredienser
för bästa resultat.

50 g jäst
2 1/2 dl mjölk
1 ägg
1/2 tsk salt
2 msk strösocker
8–10 dl vetemjöl
400 g smör

Fyllning
2 dl mjölk
5 msk marsanpulver
1–2 dl hallonsylt

Garnering
2 dl florsocker
några droppar vatten

GÖR SÅ HÄR

1. Kyl alla ingredienser, även mjölet och sockret. 

2. Smula ner jästen i den kalla mjölken. Tillsätt ägg, socker, salt och mjölet, lite i taget. Arbeta samman degen snabbt. Låt
den vila i kylen i 10 min.

2. Kavla ut degen till en rektangel, ca 30 x 40 cm på mjölat bakbord. Använd en kall kavel.

3. Skär kylskåpskallt smör i 10–12 skivor. Lägg skivorna på ena deghalvan. Lämna kvar en fri kant på 2–3 cm. Vik upp kanterna över smöret. Vik sedan över den fria halvan. Nyp till kanterna. Vrid degen ett kvarts varv så att du har den vikta kanten mot dig. Kavla försiktigt ut degen till en rektangel igen, ca 2 cm tjock.

4. Vik degen i tre delar och vrid den ett kvarts varv så att du har skarven mot dig. Kavla återigen ut degen till en rektangel och vik sedan ihop den i tre delar. Kavla ut och vik ihop den ytterligare två gånger och lägg den sedan ihopvikt och övertäckt i kylen ca 15 min.

5. Fyllning: Häll mjölken i en bunke och vispa i marsanpulvret. Låt det stå kallt i ca 15 min. 

6. Ta ut degen och kavla ut den till en ca 1 cm tjock rektangel. Skär  1–1 1/2 cm breda remsor och tvinna dem och snurra ihop till åttor. Lägg åttorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

8. Lägg en klick vaniljkräm i ena halvan av wienerbrödsåttan och en klick sylt i den andra halvan. Grädda bröden mitt i ugnen
i 8–10 min. Låt svalna på galler. 

9. Blanda florsocker och lite vatten till en tjock glasyr och spritsa på wienerbröden.

KYCKLINGFILÉ & OLIVER I KRYDDIG TOMATSÅS

Kycklingfilé & oliver i kryddig tomatsås. 🌶️🍅🍗 En perfekt middag att slänga in i ugnen och låta smakerna jobba. Lättlagat och helt ljuvligt. Den här rätten är en riktig vinnare – smakrik, saftig och så otroligt god!

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

4–5 portioner

600 g kycklingfilé
salt
svartpeppar
paprikakrydda
chiliflakes

2 nävar gröna oliver, kärnfria
2 gula lökar

Tomatsås
2 paket krossade tomater
en nypa salt
2 vitlöksklyftor, pressade
2 msk kycklingfond
oregano

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär kycklingfilén i mindre bitar. Krydda dem med salt, svartpeppar, paprikakrydda och lite chiliflakes (eller efter egen kryddsmak).

2. Stek dem på ytan i en het stekpanna med olja (de ska inte vara helt genomstekta).

3. Lägg kycklingarna i en ugnsform. Skala och skär löken i mindre bitar. Lägg dem och oliverna ovanpå kycklingbitarna.

4. Tomatsås: Blanda krossade tomater, salt, vitlök och kycklingfond i en bunke. Häll det över kycklingen. Strö över torkad eller färsk oregano.

5. Grädda kycklingen längst ner i ugnen i ca 30 min tills kycklingen är genomstekt och tomatsåsen puttra lite lätt. Servera med ris, bulgur, cous-cous eller krossad potatis.

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

KÄRLEKSMUMSKLADDKAKA

Kladdkaka + kärleksmums = kärleksmumskladdkaka. Det bästa av två världar! Två favoriter i ett!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Här hittar du fler goda kladdkakerecept – klicka här!

Kärleksmumskladdkaka

Ca 12 bitar

Smet botten:
150 g smör
3 dl strösocker

¾ dl kakao
1 nypa salt

1 ¾ dl vetemjöl
3 ägg

Glasyr:
30 g smör, smält
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker
2–4 tsk starkt kaffe
ev. lite vatten

Garnering
kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den kallna i formen.

4. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden vätska så den blir lagom bredbar.

5. Bred ut glasyren över kakan.

6. Strö kokos över glasyren. Låt den stelna. Skär kakan i rutor med en vass kniv.

Här hittar du fler goda kladdkakerecept – klicka här!

Couscous-sallad

Denna couscous-sallad är en riktig favorit! ☀️ Med krispig gurka, söta cocktailtomater och en god dressing är den både fräsch, mättande och perfekt att ta med på picknicken eller äta till grillat. Enkelt och otroligt gott! Innehållet kan såklart varieras efter egen smak, lägg t ex i en näve fetaost. Supergott!

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Couscous-sallad

6 portioner

6 portioner couscous, färdigkokt
2 schalottenlökar eller 15 cm purjolök
1 gurka
2 nävar cocktailtomater

ev. olivolja

GÖR SÅ HÄR

1. Koka 6 portioner couscous enligt förpackningen. Låt den kallna i en skål.

2. Hacka löken.

3. Skala gurkan och ta bort kärnorna i mitten. Skär gurkan i mindre bitar.

4. Dela cocktailtomaterna på mitten. Blanda ner alla grönsaker i skålen med couscous. Ringla gärna över lite olivolja om du vill.

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!