ÄPPELKAKA

Den här äppelkakan är så otroligt saftig med en perfekt balans mellan den mjuka kakan, äpple och kanel. Ett måste att baka! Servera gärna med vaniljvisp, vaniljsås eller vispgrädde. 🍎 Här hittar du fler ljuvligt goda recept med äpplen!

ÄPPELKAKA RECEPT


Ca 12 bitar

Smet
75 g smör, smält
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk bakpulver
2 ½ dl vetemjöl

Garnering
1 stort äpple
kanel
1–2 msk strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och tillsätt resten av ingredienserna i nämnd ordning. Du behöver inte vispa smeten utan bara röra ihop allt till en slät smet.

2. Bred ut smeten i smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. 

3. Skär äpplena i ganska tunna klyftor och lägg dem på smeten. Strö kanel och strösocker.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min. Pudra gärna över lite florsocker före servering. Servera med vaniljvisp, vaniljsås eller vispgrädde.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Här hittar du fler ljuvligt goda recept med äpplen!

Här hittar du fler ljuvligt goda recept med äpplen!

LINDAS ÄPPELSOCKERKAKA

Saftig äppelsockerkaka – enkel, god och alldeles, alldeles underbar. Äppelsockerkaka när den är som bäst! ✨
Här hittar du fler ljuvligt goda recept med äpplen!

Reklam för Lindas nya, avlånga ugnsform
Jag har gräddat min äppelsockerkaka i min nya ugnsform. Den är helt perfekt att baka bröd i, men även denna andra sockerkakor, bullar, pajer, kladdkakor och kärleksmums. De raka kanterna ger ett jämnt fint resultat med jämn gräddning av hela kakan eller brödet.
Beställ gärna min AVLÅNGA UGNSFORM här – klicka här! 

Beställ gärna min AVLÅNGA UGNSFORM här – klicka här! 

Här hittar du fler recept till Lindas avlånga ugnsform – klicka här!

LINDAS ÄPPELSOCKERKAKA

12 bitar

3 ägg
3 dl strösocker
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
125 g smör, smält
1 dl mjölk
1 stort äpple, rivet
1 tsk kanel

Garnering:
1 msk strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i Lindas avlånga ugnsform, klädd med bakplåtspapper. Strö över strösocker.

3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 42–45 min. Låt den svalna. Ta upp kakan ur ugnsformen och låt den kallna innan du skär den i bitar.

Här hittar du fler ljuvligt goda recept med äpplen!

Här hittar du fler recept till Lindas avlånga ugnsform – klicka här!

Servera gärna äppelsockerkakan med vaniljsås, eller ät bara som en vanlig bit sockerkaka.

Här hittar du fler ljuvligt goda recept med äpplen!

PRIMOFRALLOR

PRIMOFRALLOR = förstklassiga frallor som är hembakade

Har du också undrat hur man får till de där oemotståndligt fluffiga, mjuka frallorna? Här är hemligheten! Degen måste knådas riktigt ordentligt! Jag knådar alltid mina frallor ordentligt för att glutentrådarna ska bli starka. De gör att bröden blir luftiga, mjuka och höga. Jag tycker det är svårt att knåda degen tillräckligt med bara händerna och knådar alltid degen i köksmaskin. Och jag har nu en ny köksmaskin som jag verkligen vill tipsa och göra reklam för: Panetti köksmaskin. Den har en stark motor och stor degbunke som gör knådningen enkel och effektiv. Och bunken är stor och rymlig så att degen kan jäsa ordentligt utan att jäsa över kanten.

De här frallorna har ett charmigt hålet i mitten och en perfekt naggning med en gaffel som ger dem dem en extra hembakat känsla.

Dessa bröd är perfekta för söndagsfrukosten, med en klick smör och din favoritost.

Panetti köksmaskin

Reklam för min Panetti köksmaskin
Jag har gjort degen i min nya Panetti köksmaskin. Jag är verkligen imponerad av den här moderna köksmaskinen. Den har starka sugproppar som håller den stadigt på bänken vilket är ett stort plus när man knådar deg. Maskinen vandrar inte iväg på bänken. Funktioner som inbyggd våg, timer, recept och den digitala pekskärmen visar verkligen att denna köksmaskin ligger i framkant.

Om du funderar på att skaffa en ny köksmaskin vill jag varmt rekommendera den här modellen! Den utmärker sig inte bara genom att knåda deg perfekt, utan även med sina många praktiska funktioner som kommer att revolutionera din bakning och matlagning. Missa inte detta tips direkt från mig!

⭐️RABATTKOD GER 500 KR⭐️
Rabattkoden: Linda500 ger dig 500 kr rabatt på denna suveräna köksmaskin på panetti.se – klicka här för att läsa allt om maskinen, fakta och hur den fungerar!
Här kan du beställa Panetti köksmaskin – klicka här!

🍕Du får 500 kr i rabatt på Panetti pizzaugn med rabattkoden: Linda500

Primofrallor

PRIMOFRALLOR = förstklassiga frallor som är hembakade

18 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
1 dl neutral olja
2 tsk salt
12 dl rågsikt
ca 6 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i degbunken. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget mot slutet. Knåda degen i bakmaskinen, kör den i ca sex minuter så att glutentrådarna blir starka. Strö över lite mjöl.

2. Låt degen jäsa i ca 45 minuter.

3. Sätt ugnen på 230 grader. Sätt ut 18 bullformar fördelade på två ugnsplåtar (9 formar på varje plåt). Det går även bra att lägga ut frallorna på ett vanligt bakplåtspapper om man inte har några bullformar.

4. Dela degen i två delar. Börja baka ut ena degbiten. Forma 9 stycken runda frallor. Gör ett hål i mitten, ca 2 cm, på varje fralla med mjölade händer. Lägg dem i bullformarna på ugnsplåten. Strö över lite vetemjöl och nagga hål i ytan med en gaffel. Låt dem jäsa i ca 25 min på plåten under en bakhandduk. Upprepa med den andra degbiten när frallorna har jäst halva tiden.

5. Grädda frallorna mitt i ugnen i 18–20 minuter tills de får en ljusbrun färg. Njut av nybakat bröd. Går bra att frysa in.

⭐️RABATTKOD GER 500 KR på Panetti köksmaskin⭐️
Rabattkoden: Linda500 ger dig 500 kr rabatt på denna suveräna köksmaskin på panetti.se – klicka här för att läsa allt om maskinen, fakta och hur den fungerar!
Här kan du beställa Panetti köksmaskin – klicka här!


🍕Du får även 500 kr i rabatt på Panetti pizzaugn med rabattkoden: Linda500

Panetti köksmaskin

LINDAS ÄPPELKAKA

Frasiga, sega kanter och ett mjukare, lätt kladdigt innanmäte. Kanterna är så otroligt goda, helt magiska!! Den här kakan är bland de godaste äppelkakor jag bakat!
Här hittar du fler ljuvligt goda recept med äpplen!

LINDAS ÄPPELKAKA

12 bitar

2 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
100 g smör, smält
2 1/2 dl vetemjöl

Garnering:
1–2  äpplen (beroende på storlek)
kanel
1 msk strösocker
1 msk smör, smält

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop till en slät smet.

2. Häll smeten i smord och bröad pajform, ca 26 cm i diameter. 

3. Skala och skär äpplena i skivor. Lägg dem på smeten i pajformen. Strö över kanel och strösocker.

4. Smält smör och ringla det över äpplena.

5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 min. Äpplena sjunker ner något under gräddningen. Kanterna blir härligt frasiga och mjukare i mitten. Servera gärna med vaniljvisp, vaniljsås eller vispgrädde.

Obs! Om du bakar pajen i en springform, ställ formen på en ugnsplåt eller på aluminiumfolié som du viker upp på ytterkanten för det kan läcka ut lite smält smör.

Här hittar du fler ljuvligt goda recept med äpplen!

Här hittar du fler ljuvligt goda recept med äpplen!

Här hittar du fler ljuvligt goda recept med äpplen!

GRAHAMSFRALLOR som jäser en gång

Fiberrika frallor med grahamsmjöl i degen. De är väldigt saftiga och toppade med massor av knapriga, nyttiga frön. Välj själv om du endast vill strö över lite mjöl eller olika frön på bröden.

Grahamsfrallor som jäser en gång

12 st

50 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
½ dl rapsolja
4 dl grahamsmjöl
ca 10 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg
valfria frön,  t ex solroskärnor, sesamfrön eller linfrön eller vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vätskan och blanda tills jästen lösts upp.

2. Tillsätt salt, olja, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ordentligt till en lätt kladdig deg. Knåda den i några minuter.

3. Rulla degen i mjöl. Forma den till en limpa och dela den i 12 bitar.  

4. Forma runda frallor av degen. Lägg dem i en långpanna eller på en ugnsplåt, täckt med bakplåtspapper. 

5. Pensla bröden med uppvispat ägg. Strö över lite mjöl eller valfria frön.

6. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 50 min (eftersom degen bara jäser en gång är jäsningen längre än vanligt på plåten). Sätt ugnen på 250 grader. 

7. Grädda bröden mitt i ugnen i 14–15 min. Låt dem svalna på ett galler.