LINDAS ÄPPELPAJ SMULPAJ

Krispigt smultäcke på äpplen – serverad med en klick vaniljsås eller glass. Magiskt god paj! Det blir inte mycket bättre än så här. Perfekt att baka när helgen närmar sig eller när man vill unna sig något extra gott.🍎 Servera med en god vaniljsås – recept finns här!

Här hittar du fler goda pajrecept – klicka här!

LINDAS ÄPPELPAJ SMULPAJ

Smuldeg:
150 g smör, kylskåpskallt
1 ½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
½ krm salt

🍎Fyllning äpplen:
3-4 äpplen, skalade och skivade
ca 1 tsk kanel
1/2 dl strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skala äpplena och skär dem i skivor. Lägg äppelbitarna i en ugnsform (ca 20×25 cm eller en rund pajform, ca 26 cm i diameter). Strö över kanel och strösocker.

4. Smula degen jämnt över äppelskivorna.

5. Grädda pajen längst ner i ugnen i 27–30 minuter. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Här hittar du fler goda, lättbakade pajrecept – klicka här!

Här hittar du fler goda, lättbakade pajrecept – klicka här!

Här hittar du fler goda, lättbakade pajrecept – klicka här!

Kanelkrans

Lyxig vetekrans fylld med smör, kanel och socker. Bullarna blir fantastiskt saftiga, smöriga och goda!

Varför köpa kanelkrans på konditori när du kan baka den godaste själv? 😉

Inget slår doften, smaken och känslan av en nygräddad, hemmagjord kanelkrans. Glöm torra bullar – den här blir saftig, fluffig och fylld med extra mycket smörig kanelfyllning.

Kanelkrans

Ca 15 bitar

Deg
25 g jäst
2 dl mjölk, fingervarm
1 dl strösocker
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
1 krm salt
1 ägg
50 g smör, rumsvarmt
6–7 dl vetemjöl

Fyllning
75 g smör, rumsvarmt
3/4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel

Dekorering
1 ägg
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Fyllning: Blanda ihop smör, strösocker vaniljsocker och kanel till fyllningen i en skål.

2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Knåda igenom degen och kavla ut den till en rektangel, ca 1 cm tunn på ett mjölat bakbord. Bred ut smöret på degen och strö över strösocker, vaniljsocker och kanel. 

4. Rulla ihop halva degen på längden till en rulle.  Skär remsor, ca 2 cm breda av degen som inte är ihoprullad. 

5. Fortsätt rulla ihop rullen så att remsorna lindas runt rullen. 

6. Lägg degrullen längs kanten i en springform klädd med bakplåtspapper i botten och på kanterna, 23–24 cm i diameter. 

7. Pensla degen med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Låt degen jäsa i formen utan bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 225 grader.

8. Grädda bullen längst ner i ugnen i 25–30 min. Knäpp upp formen och låt bullen svalna. 

Lindas julfrallor


✨ Mjuka, fluffiga och bakade med massor av julglädje. Receptet har jag finslipat för att bli den ultimata julfrallan! Tända ljus, en kopp kaffe och en rykande färsk Lindas Julfralla... kan det bli mysigare? ✨

Vörtkryddan kan uteslutas om man föredrar en mildare smak, men att inkludera den ger brödet en mer karaktäristisk, mustig jularom. Jag bakar ibland med och ibland utan och jag gillar båda på olika sätt.
Här hittar du fler goda jul-recept att baka!

Jag har gräddat mina julfrallor i min långpanna som jag tagit fram. Brödet blir mycket saftigt, fluffigt och gott när det jäser ihop i ugnsformen!
Jag har tagit fram denna form utefter vad jag tycker är den perfekta formen. De raka kanterna gör att brödet gräddas jämnt och det är lätt att skära snygga, raka bitar om man bakar en mjuk kaka.
Beställ gärna min nya bakplåt här! Ett vanligt bakplåtspapper får exakt plats i ugnsplåten och rekommenderas när man gräddar bröd och kakor.

Man kan baka det mesta i denna ugnsform, allt från kärleksmums, äppelkaka, bröd, mjuka kakor och massor av annat.
Här hittar du fler recept som passar till Lindas ugnsplåt!

Lindas julfrallor

20 st

50 g jäst
7 dl vatten, fingervarmt
1 dl mörk sirap
1 dl neutral olja (eller 100 g smält smör)
2 1/2 tsk salt
2 tsk vörtkrydda (kan uteslutas)
9 dl rågsikt
8 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget mot slutet (ta lite mer mjöl om degen är för kladdig). Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter, gärna i hushållsmaskin. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i 20 bitar. Rulla dem till bollar. Gör ett hål i varje fralla, ca 2 cm brett med mjölade händer.

3. Lägg 12 frallor på en på Lindas ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper. (Grädda de åtta resterande frallorna efter denna omgång). Låt dem jäsa under bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 230 grader.

4. Grädda bröden längst ner i ugnen i 18–20 min. Ta upp bröd i pappret och låt det svalna på ett galler. Bröden går bra att frysa in. Njut till en god julost eller julskinka.

Beställ gärna min nya bakplåt här!

Här hittar du fler goda jul-recept att baka!

Här hittar du fler goda jul-recept att baka!

Här hittar du fler goda jul-recept att baka!

ÄPPELKLADDKAKA med vit choklad

Drömgod äppelkladdkaka som man inte kan sluta äta! Mums vad god den är!!!

Här finns fler läckra, goda recept på äpplen!

ÄPPELKLADDKAKA med vit choklad

Ca 12 bitar

150 g smör
100 g vit choklad
2 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 ¾ dl vetemjöl
1 äpple

Garnering:
kanel 

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Smält ner chokladen i smöret. Tillsätt strösocker, vaniljsocker, ägg och vetemjöl. Rör ihop allt till en smet.

2. Skala och riv äpplet.

3. Rör ner de rivna äpplena i kladdkakesmeten.

4. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Pudra över kanel.

5. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra gärna kakan med med florsocker före servering. Servera gärna med vispad grädde eller vaniljglass.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Appelkladdkakasteg for steg

CHOCOLATE CHIP COOKIES

Ingenting slår doften av nybakade Chocolate Chip Cookies! 😍 Det här receptet är ren lycka! 🍪 Dessa Chocolate Chip Cookies är precis sådär amerikanskt perfekta! Jag har bakat denna variant med mjölkchoklad, därav att chokladen ser ganska ljus ut på bilderna, men man kan baka med mörk choklad, chokladknappar eller vilken choklad man vill.

CHOCOLATE CHIP COOKIES

16 st

200 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 dl farinsocker

1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
4 dl vetemjöl
1/2 krm salt
150 g hackad mjölkchoklad, chokladknappar eller mörk choklad

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ihop smör, strösocker, farinsocker, vaniljsocker och ägg till en krämig massa. 

2. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop till en deg. Rör sist ner chokladen.

3. Dela degen i 16 bitar. Forma runda bollar. 

4. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper (8 stycken på varje plåt för de flyter ut). Platta till bollarna lite lätt. 

5. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12 min. 

6. Ta ut kakorna. När kakorna kommer ut ur ugnen har de flutit ut ganska mycket. Ta ett glas eller någon annan rund form och putta ihop kanterna på kakan så att den blir lite skrynklig (gör detta direkt när kakorna är varma och nygräddade). Kakorna stelnar snabbt.

7. Lägg gärna på lite extra chokladknappar medan kakorna fortfarande är varma (eller hackad choklad på ytan eftersom chokladen åker in i kakan under gräddningen.)

8. Ställ gärna kakorna en stund i kylen för att stelna så blir de både sega, frasiga och ljuvligt goda.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Putta ihop kanterna på kakan med ett glas så att kakan blir lite skrynklig.