SAFFRANSKRINGLOR

Här bakas Saffranskringlor! 🌟Dessa små skönheter är otroligt saftiga och är fyllda med en underbart god smörkrämsfyllning. Att forma dem till kringlor är dessutom ett roligt litet pyssel!

Doften i köket när de gräddas är magisk. 😍
Jag har fyllt dem med smör och vaniljsocker, men du kan absolut riva ner mandelmassa också i fyllningen.

Saffranskringlor

ca 30 st. Antalet beror på vilken storlek man gör dem.

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 påsar saffran 
150 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemumma
15–17 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg
pärlsocker

Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker (eller 2 tsk kanel)

Tips! Riv ner 200 gram mandelmassa i fyllningen (minska lite på sockermängden)

GÖR SÅ HÄR

1. Deg: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i två delar. Kavla ut den första till en rektangel.

3. Fyllning: Mosa ihop smör, strösocker och kanel. Bred ut hälften av fyllningen på rektangeln.

4. Vik rektangeln på mitten. Skär remsor, ca 2 cm breda med en pizzaslicer. 

5. Forma remsorna till klassiska lussebullar och lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Låt dem jäsa på plåten i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader. Baka ut den andra degbiten.

6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–12 min (helt beroende på storlek) och grädda tills de får en gyllene färg. Tänk på att alla bullar på samma plåt bör vara ungefär lika i storlek så att gräddningstiden blir lika för alla. Låt bullarna svalna under en bakduk på ett galler.

Tips! Gör lussebullar i olika figurer och former – klicka här och titta hur du kan forma dina bullar!

Här hittar du fler goda jul-recept att baka!

Här hittar du fler goda jul-recept att baka!

Lindas julrågsiktskakor

Det här receptet är en riktig klassiker under julen och ett måste på julbordet✨! Dessa rågsiktskakor blir otroligt saftiga och får sin ljuvliga juliga ton från sirap och härliga kryddor. De passar perfekt att frysa in och ta fram vid behov!

✨ Brödet ger hela hemmet en magisk juldoft!✨

Tips!
Vörtkryddan kan uteslutas om man föredrar en mildare smak, men att inkludera den ger brödet en mer karaktäristisk, mustig jularom. Jag bakar ibland med och ibland utan och jag gillar båda på olika sätt.

Här hittar du fler goda jul-recept att baka!

Reklam för min nya ugnsplåt! Jag har gräddat mitt julbröd i min långpanna som jag tagit fram. Brödet blir mycket saftigt, fluffigt och gott när det jäser ihop i ugnsformen!
Jag har tagit fram denna form utefter vad jag tycker är den perfekta formen. De raka kanterna gör att brödet gräddas jämnt och det är lätt att skära snygga, raka bitar om man bakar en mjuk kaka.
Beställ gärna min nya bakplåt här! Ett vanligt bakplåtspapper får exakt plats i ugnsplåten och rekommenderas när man gräddar bröd och kakor.

Man kan baka det mesta i denna ugnsform, allt från kärleksmums, äppelkaka, bröd, mjuka kakor och massor av annat.
Här hittar du fler recept som passar till Lindas ugnsplåt!

Lindas julrågsiktskakor

4 st

50 g jäst
7 dl vatten, fingervarmt
1 dl mörk sirap
1 dl olja (eller 100 g smält smör)
2 1/2 tsk salt
2 tsk vörtkrydda (kan uteslutas)
9 dl rågsikt
8 dl vetemjöl

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt sirap, salt, olja, vörtkrydda, rågsikt och vetemjöl, lite i taget mot slutet (ta lite mer mjöl om degen är för kladdig). Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter, gärna i hushållsmaskin. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i 4 bitar. Rulla dem till bollar och platta till dem. Gör ett stort hål i varje bit och börja med att baka ut två bröd och lägg dem på Lindas ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl och nagga hål i bröden med t ex ett sugrör.

3.  Låt bröden jäsa under bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 230 grader. När de två första bröden är klara för gräddning kan du baka ut resterande två bröd på ett bakplåtspapper. När de första bröden är klara kan du lägga över de jäsande bröden på ugnsplåten.

4. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 20 min. Ta upp bröd i pappret och låt dem svalna på ett galler. Bröden går bra att frysa in. Njut till en god julost eller julskinka.

Beställ gärna min nya bakplåt här!

Här hittar du fler goda jul-recept att baka!


Här hittar du fler goda jul-recept att baka!

LINDAS BLÅBÄRSPAJ SMULPAJ

Krispigt smultäcke som möter en varm och sötblå fyllning – serverad med en klick vaniljsås eller glass. Magiskt god paj! Det blir inte mycket bättre än så här. Perfekt att baka när helgen närmar sig eller när man vill unna sig något extra gott.🫐
Servera med en god vaniljsås – recept finns här!

Här hittar du fler goda pajrecept – klicka här!

LINDAS BLÅBÄRSPAJ SMULPAJ

Smuldeg:
150 g smör, kylskåpskallt
1 ½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
½ krm salt

🫐Fyllning med blåbär:
600 g blåbär
2 msk potatismjöl
1/2 dl strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Lägg blåbären i en pajform (ca 20×25 cm eller en rund pajform, ca 26 cm i diameter). Strö över potatismjöl och strösocker och rör försiktigt om.

3. Smuldeg: Mät upp 150 g smör och skär det i kuber. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en smulig deg i en bunke.

4. Smula degen jämnt över blåbären.

5. Grädda pajen längst ner i ugnen i 27–30 minuter. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Här hittar du fler goda pajrecept – klicka här!

Här hittar du fler goda pajrecept – klicka här!

LINDAS ÄPPELPAJ SMULPAJ

Krispigt smultäcke på äpplen – serverad med en klick vaniljsås eller glass. Magiskt god paj! Det blir inte mycket bättre än så här. Perfekt att baka när helgen närmar sig eller när man vill unna sig något extra gott.🍎 Servera med en god vaniljsås – recept finns här!

Här hittar du fler goda pajrecept – klicka här!

LINDAS ÄPPELPAJ SMULPAJ

Smuldeg:
150 g smör, kylskåpskallt
1 ½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
½ krm salt

🍎Fyllning äpplen:
3-4 äpplen, skalade och skivade
ca 1 tsk kanel
1/2 dl strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skala äpplena och skär dem i skivor. Lägg äppelbitarna i en ugnsform (ca 20×25 cm eller en rund pajform, ca 26 cm i diameter). Strö över kanel och strösocker.

4. Smula degen jämnt över äppelskivorna.

5. Grädda pajen längst ner i ugnen i 27–30 minuter. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Här hittar du fler goda, lättbakade pajrecept – klicka här!

Här hittar du fler goda, lättbakade pajrecept – klicka här!

Här hittar du fler goda, lättbakade pajrecept – klicka här!

Kanelkrans

Lyxig vetekrans fylld med smör, kanel och socker. Bullarna blir fantastiskt saftiga, smöriga och goda!

Varför köpa kanelkrans på konditori när du kan baka den godaste själv? 😉

Inget slår doften, smaken och känslan av en nygräddad, hemmagjord kanelkrans. Glöm torra bullar – den här blir saftig, fluffig och fylld med extra mycket smörig kanelfyllning.

Kanelkrans

Ca 15 bitar

Deg
25 g jäst
2 dl mjölk, fingervarm
1 dl strösocker
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
1 krm salt
1 ägg
50 g smör, rumsvarmt
6–7 dl vetemjöl

Fyllning
75 g smör, rumsvarmt
3/4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel

Dekorering
1 ägg
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Fyllning: Blanda ihop smör, strösocker vaniljsocker och kanel till fyllningen i en skål.

2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Knåda igenom degen och kavla ut den till en rektangel, ca 1 cm tunn på ett mjölat bakbord. Bred ut smöret på degen och strö över strösocker, vaniljsocker och kanel. 

4. Rulla ihop halva degen på längden till en rulle.  Skär remsor, ca 2 cm breda av degen som inte är ihoprullad. 

5. Fortsätt rulla ihop rullen så att remsorna lindas runt rullen. 

6. Lägg degrullen längs kanten i en springform klädd med bakplåtspapper i botten och på kanterna, 23–24 cm i diameter. 

7. Pensla degen med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Låt degen jäsa i formen utan bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 225 grader.

8. Grädda bullen längst ner i ugnen i 25–30 min. Knäpp upp formen och låt bullen svalna.