Favoritchokladbollar

chokladbollar5chokladbollar4

Dessa chokladbollar är riktiga favoriter! Sååååå grymt goda! Jag älskar kokos och tillsätter mycket kokos även i smeten. Självklart kan man minska på kokosmängden eller strunta i den helt om man inte är lika galen i kokos som mig.

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Favoritchokladbollar

20–25 st beroende på storlek

5 dl havregryn
125 g smör, rumsvarmt
2 dl kokos (kan minskas om man vill)
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao
2 dl florsocker (kan ersättas med 1 ½ dl strösocker)
2 msk kaffe (kan ersättas med bara vatten, men ger en god smak)
ca ½ dl vatten

Garnering
kokos (eller pärlsocker)

GÖR SÅ HÄR

1. Blanda alla ingredienser i en bunke. Vispa ihop allt med en elvisp (eller riktigt ordentligt med en slev) så att smeten blir riktigt kladdig. Anpassa mängden vatten så bollarna blir lite kladdiga, men de ska hålla ihop bra när de rullas.

2. Gör runda bollar i önskad storlek och rulla dem i kokos (eller pärlsocker). Förvara dem i kylen.

2. Gör runda bollar i önskad storlek och rulla dem i kokos (eller pärlsocker). Förvara dem i kylen.

Guacamole

Guacamole, en grymt god, krämig avocadoröra med och vitlök att dippa nachos i. Eller som tillbehör till tacos, fajitas, en köttbit eller kyckling. Det är också fantastiskt gott och blanda ner en rejäl klick i en sallad. Guacamole passar till det mesta. Jag älskar Guacamole!

Guacamole

3 avokado
1 liten tomat
1 vitlöksklyfta
1/2 gul lök
salt
ev. lite pressad citron

GÖR SÅ HÄR

1. Gröp ur avokadon.

2. Skär tomaten, vitlöken och löken i mindre bitar.

3. Kör alla ingredienser i en hushållsmaskin med knivar eller mixa med en handmixer. Citronen gör att avokadon håller sig grön. Om man ska äta den direkt kan man utesluta citronen.

Hemgjord guacamole – klicka här för recept!

Klyftpotatis med flingsalt – klicka här för recept!

Majsröra – klicka här för recept!

Ajvar relish – klicka här för recept!

Tzatziki – klicka här för recept!

Skumrutor

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Skumrutor, kokosmums, mumsmums, gräddbullar… Ja, kärt barn har många namn. De här godisrutorna är i alla fall gudomligt goda och så himla lätta att göra . Ett perfekt, hemgjort godis som räcker till många!

Skumrutor

16–20 st

4 ½ dl strösocker
¾ dl florsocker
1 äggvita
1 ½ dl vatten, kallt
1 ½ msk gelatinpulver
1 ½ dl vatten, kokhett

Garnering
3–4 dl kokos
ca 1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Blanda strösocker, florsocker, äggvita och det kalla vattnet i en bunke.

2. Blanda gelatinpulvret och det kokheta vattnet i en kastrull.

3. Häll den varma gelatinblandningen i sockermassan och vispa kraftigt med en elvisp eller i en bakmaskin tills massan är vit och fluffig.

4. Garnering: Blanda kokos, kakao och vaniljsocker i en skål.

5. Strö ett tunt lager av kokosblandningen i botten på en form, ca 20 x 26 cm, klädd med bakplåtspapper. Bred ut skumsmeten jämnt ovanpå och strö kokosblandning även på ytan (spar en del till kanterna). Låt formen stå i kylen och stelna i ett par timmar.

6. Lyft över skumkakan på en skärbräda och skär den i bitar. Doppa kanterna i kokosblandningen. Förvara rutorna i kylskåpet.

Proteinlimpa utan vetemjöl

Nyttig limpa med högt proteinvärde, helt utan vetemjöl! Ett saftigt, luftigt gott bröd som bakas helt utan vanligt vetemjöl. Perfekt för den som inte äter vetemjöl av olika anledningar. Mixa havregrynen till ett mjöl i en hushållsmaskin eller mixer med knivar. Obs! Brödet måste bör kallna helt innan man skär det i skivor. Eftersom brödet är bakat med bikarbonat kan det lukta lite fränt direkt efter gräddningen, men det försvinner när brödet kallnat helt.

Tips! Skär limpan i skivor och frys in dem. Ta fram och tina önskat antal brödskivor vid behov.

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Tips! Tillsätt gärna blandade frön i degen (frön innehåller mycket protein), max 1 dl totalt.
– Pumpafrön: 25 g protein/100 g
– Solrosfrö: 23 g protein/100 g
– Chiafrö: 21 g protein/100 g
– Sötmandel: 20 g protein/100 g
–  Linfrö: 18 g protein/100 g

havregryn: 19 g protein/100 g
ägg: 13 g protein/100 g
kvarg: 12 g protein/100 g

Bikarbonat/bakpulver. Det går att använda bakpulver istället för bikarbonat, men då blir brödet vitt istället för brunt och smakar lite mindre. Tips! Kvargen kan bytas ut mot filmjölk!

Proteinlimpa utan vetemjöl

1 st

7 dl havregryn (mixas till mjöl) 
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3 ägg 
4 dl kvarg (eller filmjölk)

Garnering
söndersmulade havregryn

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa havregrynen till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.

2. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en bunke.

3. Blanda ihop alla ingredienser till degen i samma bunke, till en kladdig deg.

4. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite söndersmulade havregryn.

5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min.

 

Proteinpannkakor

PROTEINRIK PANNKAKA Mättande, nyttig pannkaka gjort utan vetemjöl. Den innehåller proteinrika ingredienser som ägg, havregryn och kvarg.

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Kvargen kan bytas ut mot naturell yoghurt.

Proteinpannkakor

6 st i en liten stekpanna (ca 3 st i en normalstor stekpanna) De är allra godast nygräddade!

1 dl havregryn (mixas eller mortlas till mjöl)
3 ägg
1 nypa salt
½ tsk bakpulver
2 dl kvarg

GÖR SÅ HÄR

1. Mixa sönder havregrynen i en mixer med knivar, en stavmixer eller mal sönder dem i en mortel.

2. Vispa äggen fluffiga med en elvisp.

3. Blanda ihop havegrynsmjölet och äggsmeten.

4 .Tillsätt salt, bakpulver och kvarg. Rör ihop till en smet.

5. Värm upp en stekpanna på högsta. Smält smör i stekpannan. Sänk direkt till medelvärme när du börjar steka. Vänd pannkakan när smeten börjar stelna. Reglera värmen hela tiden så att inte pannkakorna bränns.