FRÄSCHT, NYTTIGT & LJUVLIGT GOTT! Mangosalsa passar till det mesta! Ät den till en köttbit, kyckling, lax, skaldjur, korv eller varför inte tacoköttfärs. Eller tillsätt bönor och ät den som den är! Salsan består av mango, blandade grönsaker och vinägrettdressing. Superenkelt att göra och sååå gudomligt god!
Tips! Byt ut eller lägg till andra grönsaker, t ex majs, avokado och ruccola.
FAJITAS FYLLD MED PULLED PORK. En festlig, populär måltid som passar både vardag och fest! Innehållet kan varieras helt efter egen smak. Tillsätt de grönsaker du gillar!
Det är enkelt att laga Pulled pork! Den sköter sig själv i ugnen och blir otroligt saftig, smakrik och god. Dock tar det lång tid i ugnen, men under tiden hinner man göra massor av annat. Jag brukar ställa in den i ugnen på kvällen och så är den färdig när man vaknar på morgonen. På vintern ställer jag ut den på altanen för att svalna och värmer upp den på kvällen när det är dags att äta middag. På sommaren får den svalna i rumstemperatur innan jag ställer in den i kylen. På kvällen har man en färdiglagad lyxig god, festmåltid färdig!
Pulled pork är en maträtt, oftast av fläskkarré eller bogblad av gris. Genom tillagning i låg värme, under mycket lång tid blir köttet oerhört saftigt, mört och smakrikt (av kryddorna). Kryddorna kan varieras efter egen smak!
Fakta Pulled pork
Det som händer när pulled pork tillagas i väldigt låg temperatur är att fettet, alla ligament och kollagenet smälter, vid ca 85–90 grader. Det gör köttet extremt saftigt. Det tar lång tid, många timmar för ligamenten och fettet att smälta och om man tillagar köttet på för hög värme så hinner processen inte blir klar. Därav den låga värmen och långa tillagningstiden. Om man höjer värmen i ugnen för mycket hinner inte ligamenten och fettet smälta sönder, köttet faller inte sönder och blir inte lika saftigt.
Baka hemgjord Calzone – galet gott! Klicka på bilden för recept!
Tips! Nötkött istället för fläskkarré!
Fläskkarré innehåller mycket fett och ligament och passar allra bäst att göra pulled pork på. Men det funkar att byta ut det mot högrev (passar bäst i kategorin nötkött) fransyska, flankstek eller ytterlår (så fettrikt kött som möjligt).
Minska mängden ingredienser om du har mindre mängd kött.
ca 2,4 kg fläskkarré (utan ben) 1 tsk salt 1 tsk chili flakes 1 tsk paprikakrydda 1 tsk chilipulver 4 vitlöksklyftor 400 g passerade eller krossade tomater ca 2 dl chilisås
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 100 grader. Krydda fläskkarrén med salt, chiliflakes, paprikakrydda och chilipulver. Lägg köttet i en gjutjärnsgryta. Pressa vitlöken ner i grytan.
2. Blanda de passerade tomaterna med chilisåsen och häll det runt köttet i grytan.
3. Sätt in grytan i ugnen (med locket på hela tiden) i 10–12 timmar. Köttet är klart när det faller i bitar när man drar isär det med två gafflar.
4. Dra sönder köttet med två gafflar och blanda ihop det med vätskan i grytan.
Servera köttet i hamburgerbröd, fajitasbröd, tacosbröd eller till ris, coscos eller en sallad.
1. Sätt ugnen på 100 grader. Krydda fläskkarrén med salt, chiliflakes, paprikakrydda och chilipulver. Lägg köttet i en gjutjärnsgryta. Pressa vitlöken ner i grytan.2. Blanda de passerade tomaterna med chilisåsen och häll det runt köttet i grytan.3. Sätt in grytan i ugnen (med locket på) i 10–12 timmar. Köttet är klart när det faller i bitar när man drar isär det med två gafflar.4. Dra sönder köttet med två gafflar och blanda ihop det med vätskan i grytan.
Det är enkelt att laga Pulled pork! Den sköter sig själv i ugnen och blir otroligt saftig, smakrik och god. Dock tar det lång tid i ugnen, men under tiden hinner man göra massor av annat. Jag brukar ställa in den i ugnen på kvällen och så är den färdig när man vaknar på morgonen. På vintern ställer jag ut den på altanen för att svalna och värmer upp den på kvällen när det är dags att äta middag. På sommaren får den svalna i rumstemperatur innan jag ställer in den i kylen. På kvällen har man en färdiglagad lyxig god, festmåltid färdig!
Pulled pork är en maträtt, oftast av fläskkarré eller bogblad av gris. Genom tillagning i låg värme, under mycket lång tid blir köttet oerhört saftigt, mört och smakrikt (av kryddorna). Kryddorna kan varieras efter egen smak!
Fakta Pulled pork
Det som händer när pulled pork tillagas i väldigt låg temperatur är att fettet, alla ligament och kollagenet smälter, vid ca 85–90 grader. Det gör köttet extremt saftigt. Det tar lång tid, många timmar för ligamenten och fettet att smälta och om man tillagar köttet på för hög värme så hinner processen inte blir klar. Därav den låga värmen och långa tillagningstiden. Om man höjer värmen i ugnen för mycket hinner inte ligamenten och fettet smälta sönder, köttet faller inte sönder och blir inte lika saftigt.
Baka hemgjord Calzone – galet gott! Klicka på bilden för recept!Gör pulled pork fajitas – ljuvligt gott och enkelt! Klicka på bilden för recept!
Tips! Nötkött istället för fläskkarré!
Fläskkarré innehåller mycket fett och ligament och passar allra bäst att göra pulled pork på. Men det funkar att byta ut det mot högrev (passar bäst i kategorin nötkött) fransyska, flankstek eller ytterlår (så fettrikt kött som möjligt).
Minska mängden ingredienser om du har mindre mängd kött.
ca 2,4 kg fläskkarré (utan ben) 1 tsk salt 1 tsk chili flakes 1 tsk paprikakrydda 1 tsk chilipulver 4 vitlöksklyftor 400 g passerade eller krossade tomater ca 2 dl chilisås
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 100 grader. Krydda fläskkarrén med salt, chiliflakes, paprikakrydda och chilipulver. Lägg köttet i en gjutjärnsgryta. Pressa vitlöken ner i grytan.
2. Blanda de passerade tomaterna med chilisåsen och häll det runt köttet i grytan.
3. Sätt in grytan i ugnen (med locket på hela tiden) i 10–12 timmar. Köttet är klart när det faller i bitar när man drar isär det med två gafflar.
4. Dra sönder köttet med två gafflar och blanda ihop det med vätskan i grytan.
Servera köttet i hamburgerbröd, fajitasbröd, tacosbröd eller till ris, coscos eller en sallad.
1. Sätt ugnen på 100 grader. Krydda fläskkarrén med salt, chiliflakes, paprikakrydda och chilipulver. Lägg köttet i en gjutjärnsgryta. Pressa vitlöken ner i grytan.2. Blanda de passerade tomaterna med chilisåsen och häll det runt köttet i grytan.3. Sätt in grytan i ugnen (med locket på hela tiden) i 10–12 timmar. Köttet är klart när det faller i bitar när man drar isär det med två gafflar.4. Dra sönder köttet med två gafflar och blanda ihop det med vätskan i grytan.
Älskade plättar! Vilket barn, eller vuxen älskar inte plättar? Dessa tunna, läckra plättar har en rykande åtgång! Receptet är väl beprövat och funkar suveränt! Ibland behöver man reglera mängden mjölk eller vetemjöl om man tycker smeten blir för tunn eller för tjock. Provstek alltid en plätt så märker du om smeten är lagom tjock.
Smeten går lika bra att använda till pannkakor.
Underbart goda pizzabullar – klicka på bilden för recept!
Tips! Servera gärna pannkakorna med sylt, äppelmos, vispgrädde eller glass! Om du vill ha ett sockerfritt alternativ är det jättegott att mosa en egen sylt av hallon, jordgubbar eller blåbär.
Plättar
3 dl vetemjöl 4 ägg ½ tsk salt 8 dl mjölk
smör att steka i
GÖR SÅ HÄR
Vispa ihop vetemjöl, ägg, salt och hälften av mjölken till en tjock massa (utan klumpar).
Tillsätt resten av mjölken, lite i taget och vispa allt till en slät smet. Låt den stå i ca 10 min. Om smeten är för tjock kan man tillsätt lite extra mjölk. Och om smeten är för tunn kan man vispa i lite extra vetemjöl. Provgrädda en pannkaka för att avgöra det.
Värm upp ett plättjärn på högsta värmen. Tillsätt en klick smör.
Häll ett tunt lager smet i stekpannan. Sänk värmen ett par steg. Vänd pannkakan när smeten börjar stelna.
Grädda pannkakan en liten stund. Lägg de färdiga pannkakorna i hög på ett fat så de håller värmen. Reglera värmen upp och ner under gräddningen så pannkakorna blir lagom gyllenbruna.
1. Vispa ihop vetemjöl, ägg, salt och ca 1/3 mjölk till en tjock massa (utan klumpar).2. Tillsätt resten av mjölken, lite i taget och vispa allt till en slät smet. Låt den stå i ca 10 min. Om smeten är för tjock kan man tillsätt lite extra mjölk. Och om smeten är för tunn kan man vispa i lite extra vetemjöl. Provgrädda en pannkaka för att avgöra det.3. Värm upp en stekpanna på högsta. Tillsätt en klick smör.4. Häll ett tunt lager smet i stekpannan. Sänk värmen ett par steg. Vänd pannkakan när smeten börjar stelna.5. Grädda pannkakan en liten stund. Lägg de färdiga pannkakorna i hög på ett fat så de håller värmen. Reglera värmen upp och ner under gräddningen så pannkakorna blir lagom gyllenbruna.