Smakrik, supergod köttfärssås! Rivna morötter gör rätten ännu godare, nyttigare och saftigare (men kan uteslutas om man vill). Om man vill göra köttfärssåsen krämigare tillsätts ca 1 dl crème fraiche med valfri fetthalt, men det går lika bra utan.
1 gul lök 1–2 morötter 1 vitlöksklyfta, pressad 800 g köttfärs 2 tsk torkad oregano salt svartpeppar 3 msk tomatpuré 400 g passerade eller krossade tomater 1 dl ketchup (eller chilisås) ev. 1 dl crème fraiche, valfri fetthalt (kan uteslutas, men gör den krämigare) ev. vatten
GÖR SÅ HÄR
Skala och skär löken i småbitar. Skala moroten och riv den grovt eller skär den i tunna, korta stavar. Fräs löken, morötterna och vitlök i en klick smör eller olja i en stekpanna. Lägg över grönsakerna på en tallrik när det är klart.
Fräs köttfärsen i en stekpanna. Mosa med en gaffel och rör om tills den är genomstekt. Krydda med oregano, salt och svartpeppar.
Tillsätt tomatpuré, passerade eller krossade tomater, ketchup och eventuellt crème fraiche. Blanda ner lök- och morotsblandingen. Låt allt puttra på svag värme i ca 10–15 min. Späd köttfären med vatten om du vill ha den lite tunnare.
SEMMELWRAPS Den klassiska semlan har fått en konkurrent och det är denna nyskapade semmelwrap. Jag tycker den är fantastiskt god. Egentligen är det samma ingredienser som i vanliga semlor men grädden & mandelmassan är inlindad i ett tunt, luftigt, läckert wrapsbröd istället.
Extra fluffiga, läckra semlor – klicka på bilden för recept!Superläcker semmeltårta – klicka på bilden för recept!
25 g jäst 2 ½ dl mjölk, fingervarm ½ tsk kardemummakärnor, mortlade ¾ dl strösocker 1 nypa salt 50 g smör, rumsvarmt 6–7 dl vetemjöl
Fyllning 300 g mandelmassa 1 dl mjölk 5–6 dl vispgrädde
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt kardemumma, strösocker, salt, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i ca 12 bitar.
3. Kavla ut degbitarna till rundlar, ca 2 mm tunna.
4. Lägg dem på plåtar (två och två) med bakplåtspapper. Nagga dem med en gaffel och låt dem jäsa i ca 15 min. Sätt ugnen på 225 grader.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 3–5 min. De ska vara bleka och inte gräddas för hårt för då blir de hårda. Lägg dem på hög på en tallrik. Låt dem svalna inlindade i en handduk.
5. Fyllning: Mosa mandelmassan ihop med mjölken till en krämig massa.
6. Vispa grädden fluffig.
7. Bred ut mandelmassa på rundlarna och spritsa på grädde. Vik först upp bottnen en bit upp över grädden. Vik därefter in kanterna mot mitten. Vira gärna en bit bakplåtspapper runt wrapsen och knyt ett snöre runt så den håller ihop.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt kardemumma, strösocker, salt, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i ca 12 bitar.3. Kavla ut degbitarna till rundlar, ca 2 mm tunna.4. Lägg dem på plåtar (två och två) med bakplåtspapper. Nagga dem med en gaffel och låt dem jäsa i ca 15 min. Sätt ugnen på 225 grader.5. Grädda bröden mitt i ugnen i 3–5 min. De ska vara bleka och inte gräddas för hårt för då blir de hårda. Lägg dem på hög på en tallrik. Låt dem svalna inlindade i en handduk.
5. Fyllning: Mosa mandelmassan ihop med mjölken till en krämig massa. 6. Vispa grädden fluffig. 7. Bred ut mandelmassa på rundlarna och spritsa på grädde. Vik först upp bottnen en bit upp över grädden. Vik därefter in kanterna mot mitten. Vira gärna en bit bakplåtspapper runt wrapsen och knyt ett snöre runt så den håller ihop.
BÖNSALLAD – NYTTIGT, ENKELT & GOTT! En riktigt matig och nyttig sallad av bönor, blandade grönsaker och vinägrett. Den är väldigt enkel att tillaga, men ändå delikat och god att bjuda på. Grönsakerna och bönorna kan varieras efter egen smak. Gott att äta till en köttbit, kycklingfilé, lax, några skedar Keso eller på buffén.
400 g blandade bönor (i burk eller tetrapack) 1–2 tomater 15 cm gurka ½ röd lök 1 liten burk majs (eller andra valfria grönsaker) 2 msk vinägrett dressing (gott recept finns här!)
GÖR SÅ HÄR
1. Ta fram alla ingredienserna.
2. Skär tomat, gurka och lök i små bitar (och/eller andra valfria grönsaker).
3. Häll ner bönorna i en sil. Skölj av dem med kallt vatten och låt vätskan rinna av.
4. Blanda ihop bönorna, de skurna grönsakerna och majs i en skål. Ringla över vinägrett dressing.
1. Ta fram alla ingredienserna.2. Skär tomat, gurka och lök i små bitar (och/eller andra valfria grönsaker).3. Häll ner bönorna i en sil. Skölj av dem med kallt vatten och låt vätskan rinna av.4. Blanda ihop bönorna, de skurna grönsakerna och majs i en skål. Ringla över vinägrett dressing.