Nougatkola

Nougatkola8

En segmjuk kola med läcker nougatsmak! En riktig favorit som har en rykande åtgång.

Superläcker chokladkola med ett täcke av choklad ovanpå – klicka här eller på bilden för recept!
Superläcker chokladkola med ett täcke av choklad ovanpå – klicka här eller på bilden för recept!
Ljuvligt god Brigadeiro-kola som är superlätt att göra – klicka här eller på bilden för recept!
Ljuvligt god Brigadeiro-kola som är superlätt att göra – klicka här eller på bilden för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

Nougatkola

Ca 50 st

¾ dl hackad sötmandel (kan uteslutas)
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1 ½ msk kakao
150 g nougat
1 msk smör

GÖR SÅ HÄR

1. Hacka sötmandeln grovt.

2. Blanda vispgrädde, sirap, strösocker och kakao i en 3–4 liters kastrull. Låt det koka till ca 124 grader. Stäng av värmen och tillsätt nougat och smör. Blanda ordentligt och rör om till en slät smet.

3. Rör ner sötmandeln i kolasmeten.

4. Häll smeten i en form, ca 15 x 22 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt den stelna i kylen. Skär i bitar med en vass kniv.

1. Hacka sötmandeln grovt.
1. Hacka sötmandeln grovt.
2. Blanda vispgrädde, sirap, strösocker och kakao i en 3–4 liters kastrull. Låt det koka till ca 124 grader. Stäng av värmen och tillsätt nougat och smör. Blanda ordentligt och rör om till en slät smet.
2. Blanda vispgrädde, sirap, strösocker och kakao i en 3–4 liters kastrull. Låt det koka till ca 124 grader. Stäng av värmen och tillsätt nougat och smör. Blanda ordentligt och rör om till en slät smet.

Nougatkola3

3. Rör ner sötmandeln i kolasmeten.
3. Rör ner sötmandeln i kolasmeten.
4. Häll smeten i en form, ca 15 x 22 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt den stelna i kylen. Skär i bitar med en vass kniv.
4. Häll smeten i en form, ca 15 x 22 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt den stelna i kylen. Skär i bitar med en vass kniv.

Nougatkola6 Nougatkola9 Nougatkola7

Saffranmazarinkaka

saffranmazarinkaka11

LJUVLIGT GOD SAFFRANMAZARINKAKA Det går mycket snabbare att baka en stor mazarinkaka än småmazariner. Den är fyllningen är smaksatt med saffran och är underbart god. En lyxig, läcker kaka att bjuda på i juletid!

Superläcker chokladkola med ett täcke av choklad ovanpå – klicka här eller på bilden för recept!
Ljuvligt god Brigadeiro-kola som är superlätt att göra – klicka här eller på bilden för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

Saffranmazarinkaka

12–14 bitar

Mördeg
5 dl vetemjöl
200 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker 

Mazarinfyllning
200 g  mandelmassa
1 påse saffran (0,5 gram)

100 g  smör, rumsvarmt
2 ägg  

Glasyr
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
4–5 tsk vatten

GÖR SÅ HÄR

1. Mördeg: Nyp ihop alla ingredienserna till en deg eller kör dem snabbt i en hushållsmaskin. Ställ degen i kylen i 15–30 min. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper i botten. Degen ska sticka upp några centimeter på kanterna.

3. Mazarinfyllning: Vispa ihop mandelmassa, saffran och smör med en elvisp i en bunke. Tillsätt äggen och fortsätt vispa till en slät massa.

4. Bred ut mazarinfyllningen på mördegen.

5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 38–40 min. Låt den kallna helt i formen.

6. Blanda florsocker och vatten till en bredbar glasyr. Anpassa mängden vatten så att glasyren blir lagom bredbar.

7. Bred ut glasyren på kakan. Låt den stelna i kylen.

1. Mördeg: Nyp ihop alla ingredienserna till en deg eller kör dem snabbt i en hushållsmaskin. Ställ degen i kylen i 15–30 min. Sätt ugnen på 180 grader.
1. Mördeg: Nyp ihop alla ingredienserna till en deg eller kör dem snabbt i en hushållsmaskin. Ställ degen i kylen i 15–30 min. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper i botten. Degen ska sticka upp några centimeter på kanterna.
2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper i botten. Degen ska sticka upp några centimeter på kanterna.
3. Mazarinfyllning: Vispa ihop mandelmassa och smör med en elvisp i en bunke. Tillsätt äggen och fortsätt vispa till en slät massa.
3. Mazarinfyllning: Vispa ihop mandelmassa och smör med en elvisp i en bunke. Tillsätt äggen och fortsätt vispa till en slät massa.
4. Bred ut mazarinfyllningen på mördegen.
4. Bred ut mazarinfyllningen på mördegen.
5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 38–40 min. Låt den kallna helt i formen.
5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 38–40 min. Låt den kallna helt i formen.

saffranmazarinkaka6

6. Blanda florsocker och vatten till en bredbar glasyr. Anpassa mängden vatten så att glasyren blir lagom bredbar.
6. Blanda florsocker och vatten till en bredbar glasyr. Anpassa mängden vatten så att glasyren blir lagom bredbar.
7. Bred ut glasyren på kakan. Låt den stelna i kylen.
7. Bred ut glasyren på kakan. Låt den stelna i kylen.

saffranmazarinkaka10 saffranmazarinkaka12 saffranmazarinkaka13

Pudrade chokladpraliner

pudradechokladpraliner3 pudradechokladpraliner4

Ljuvligt goda chokladpraliner som fullkomligt smälter i munnen! Lite florsocker på toppen gör dem ännu läckrare. Chokladtryffel är omåttligt populärt och ett godis som alltid är uppskattat och har en rykande åtgång.

Tips! Om man vill ha lite crunch i tryfflarna kan man blanda i ½ dl hackad sötmandel eller nötter. Den mörka chokladen kan bytas ut mot ljus choklad.

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

Hemgjord Crispy road – ljuvligt gott! Klicka här för länk till receptet!
Hemgjord Crispy road – ljuvligt gott! Klicka här för länk till receptet!
Ljuvligt goda mintchokladrutor – klicka på bilden för recept!
Ljuvligt goda mintchokladrutor – klicka på bilden för recept!
Ljuvligt god toffefee – klicka på bilden för recept!
Ljuvligt god toffefee – klicka på bilden för recept!

Chokladtryffelpraliner

30–40 st 

200 g mörk choklad
¾ dl vispgrädde
25 g smör

GÖR SÅ HÄR
1. 
Ställ ut små pappers- eller aluminiumformar på en bricka.

2. Smält chokladen över vattenbad. Smält ner smöret och rör ihop.

3. Blanda ner vispgrädden och rör om till en slät chokladsmet.

4. Spritsa eller häll ner chokladen (med en kanna) i formarna. Låt chokladen stelna i kylen. Pudra över florsocker före servering.
Fler goda julgodisrecept hittar du här – klicka här!

1. Ställ ut små pappers- eller aluminiumformar på en bricka.
1. Ställ ut små pappers- eller aluminiumformar på en bricka.
2. Smält chokladen över vattenbad. Smält ner smöret och rör ihop.
2. Smält chokladen över vattenbad. Smält ner smöret och rör ihop.
3. Blanda ner vispgrädden och rör om till en slät chokladsmet.
3. Blanda ner vispgrädden och rör om till en slät chokladsmet.
4. Spritsa eller häll ner chokladen (med en kanna) i formarna. Låt chokladen stelna i kylen.
4. Spritsa eller häll ner chokladen (med en kanna) i formarna. Låt chokladen stelna i kylen.
pudradechokladpraliner1
Pudra över florsocker före servering.

pudradechokladpraliner2 pudradechokladpraliner3

 

 

Presenttips: Chokladtorrone

Chokladtorrone19

LYXIG CHOKLADTORRONE En magiskt god chokladlimpa med en härlig blandning av choklad, Nutella, nötter, sötmandel och minimarshamllows. Självklart kan man använda valfri nötblandning och byta ut marshmallowsbitarna mot annat godis, t ex Dumle eller Daim.

Snabbgjord Daimfudge med bara 3 ingredienser – klicka här för recept!
Snabbgjord Daimfudge med bara 3 ingredienser – klicka här för recept!
Ljuvligt god chokladknäck – klicka här för recept!
Ljuvligt god chokladknäck – klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Presenttips: Chokladtorrone

Till formen
300 g mörk choklad

Fyllning
200 g mörk choklad
200 g mjölkchoklad
2 dl Nutella

Tillsätts i fyllningen
125 g nötter & sötmandel (valfri mängd och sort)
2 dl mini marshmallows

GÖR SÅ HÄR

1. Till formen: Smält chokladen i en skål över vattenbad.

2. Klä en limpform med bakplåtspapper.

3. Häll ca 2/3 av chokladen i formen. Pensla upp choklad ca 5 cm upp på kanterna. Ställ formen i kylen för att stelna.

4. Tillsätts i fyllningen: Rosta nötter och sötmandel i en stekpanna på medelvärme i ca 5 min. Rör om ofta.

5. Lägg nötter och mandlar i en ren kökshandduk. Gnugga dem med handduken så att överflödigt skal lossnar. Släng bort skalet.

6. Fyllning: Smält chokladen och Nutellan i en skål över vattenbad. Låt den svalna något.

7. Rör ner nötter, mandlar och marshmallows i chokladsmeten.

8. Ta fram formen ur kylen. Häll chokladsmeten i formen. Ställ den i frysen en stund tills ytan stelnar.

9. Pensla ytan med resten av chokladen till formen. Ställ den i kylen för att stelna i 5–6 timmar . Skär chokladen i skivor med en vass kniv.

1. Till formen: Smält chokladen i en skål över vattenbad.
1. Till formen: Smält chokladen i en skål över vattenbad.
2. Klä en limpform med bakplåtspapper.
2. Klä en limpform med bakplåtspapper.
3. Häll ca 2/3 av chokladen i formen. Pensla upp choklad ca 5 cm upp på kanterna. Ställ formen i kylen för att stelna.
3. Häll ca 2/3 av chokladen i formen. Pensla upp choklad ca 5 cm upp på kanterna. Ställ formen i kylen för att stelna.
4. Tillsätts i fyllningen: Rosta nötter och sötmandel i en stekpanna på medelvärme i ca 5 min. Rör om ofta.
4. Tillsätts i fyllningen: Rosta nötter och sötmandel i en stekpanna på medelvärme i ca 5 min. Rör om ofta.
5. Lägg nötter och mandlar i en ren kökshandduk. Gnugga dem med handduken så att överflödigt skal lossnar. Släng bort skalet.
5. Lägg nötter och mandlar i en ren kökshandduk. Gnugga dem med handduken så att överflödigt skal lossnar. Släng bort skalet.
6. Fyllning: Smält chokladen och Nutellan i en skål över vattenbad. Låt den svalna något.
6. Fyllning: Smält chokladen och Nutellan i en skål över vattenbad. Låt den svalna något.
7. Rör ner nötter, mandlar och marshmallows i chokladsmeten.
7. Rör ner nötter, mandlar och marshmallows i chokladsmeten.
8. Ta fram formen ur kylen. Häll chokladsmeten i formen. Ställ den i frysen en stund tills ytan stelnar.
8. Ta fram formen ur kylen. Häll chokladsmeten i formen. Ställ den i frysen en stund tills ytan stelnar.
9. Pensla ytan med resten av chokladen till formen. Ställ den i kylen för att stelna i 5–6 timmar . Skär chokladen i skivor med en vass kniv.
9. Pensla ytan med resten av chokladen till formen. Ställ den i kylen för att stelna i 5–6 timmar . Skär chokladen i skivor med en vass kniv.

Chokladtorrone18 Chokladtorrone22 Chokladtorrone13 Chokladtorrone12 Chokladtorrone11

Chokladtorrone

Chokladtorrone15

DRÖMGOD, LYXIG ”CHOKLADLIMPA” Det här är julgodisets Roll´s Royce! Bland det godaste man kan tänka sig i chokladväg. Lätt att göra och superläckert att bjuda på när man har gäster! Choklad, Nutella, krispiga nötter och segmjuka marshmallows i en härlig blandning.

Superläcker chokladkola med ett täcke av choklad ovanpå – klicka här eller på bilden för recept!
Superläcker chokladkola med ett täcke av choklad ovanpå – klicka här eller på bilden för recept!
Ljuvligt god Brigadeiro-kola som är superlätt att göra – klicka här eller på bilden för recept!
Ljuvligt god Brigadeiro-kola som är superlätt att göra – klicka här eller på bilden för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Chokladtorrone

Till formen
300 g mörk choklad

Fyllning
200 g mörk choklad
200 g mjölkchoklad
2 dl Nutella

Tillsätts i fyllningen
125 g nötter & sötmandel (valfri mängd och sort)
2 dl mini marshmallows

GÖR SÅ HÄR

1. Till formen: Smält chokladen i en skål över vattenbad.

2. Klä en limpform med bakplåtspapper.

3. Häll ca 2/3 av chokladen i formen. Pensla upp choklad ca 5 cm upp på kanterna. Ställ formen i kylen för att stelna.

4. Tillsätts i fyllningen: Rosta nötter och sötmandel i en stekpanna på medelvärme i ca 5 min. Rör om ofta.

5. Lägg nötter och mandlar i en ren kökshandduk. Gnugga dem med handduken så att överflödigt skal lossnar. Släng bort skalet.

6. Fyllning: Smält chokladen och Nutellan i en skål över vattenbad. Låt den svalna något.

7. Rör ner nötter, mandlar och marshmallows i chokladsmeten.

8. Ta fram formen ur kylen. Häll chokladsmeten i formen. Ställ den i frysen en stund tills ytan stelnar.

9. Pensla ytan med resten av chokladen till formen. Ställ den i kylen för att stelna i 5–6 timmar . Skär chokladen i skivor med en vass kniv.

1. Till formen: Smält chokladen i en skål över vattenbad.
1. Till formen: Smält chokladen i en skål över vattenbad.
2. Klä en limpform med bakplåtspapper.
2. Klä en limpform med bakplåtspapper.
3. Häll ca 2/3 av chokladen i formen. Pensla upp choklad ca 5 cm upp på kanterna. Ställ formen i kylen för att stelna.
3. Häll ca 2/3 av chokladen i formen. Pensla upp choklad ca 5 cm upp på kanterna. Ställ formen i kylen för att stelna.
4. Tillsätts i fyllningen: Rosta nötter och sötmandel i en stekpanna på medelvärme i ca 5 min. Rör om ofta.
4. Tillsätts i fyllningen: Rosta nötter och sötmandel i en stekpanna på medelvärme i ca 5 min. Rör om ofta.
5. Lägg nötter och mandlar i en ren kökshandduk. Gnugga dem med handduken så att överflödigt skal lossnar. Släng bort skalet.
5. Lägg nötter och mandlar i en ren kökshandduk. Gnugga dem med handduken så att överflödigt skal lossnar. Släng bort skalet.
6. Fyllning: Smält chokladen och Nutellan i en skål över vattenbad. Låt den svalna något.
6. Fyllning: Smält chokladen och Nutellan i en skål över vattenbad. Låt den svalna något.
7. Rör ner nötter, mandlar och marshmallows i chokladsmeten.
7. Rör ner nötter, mandlar och marshmallows i chokladsmeten.
8. Ta fram formen ur kylen. Häll chokladsmeten i formen. Ställ den i frysen en stund tills ytan stelnar.
8. Ta fram formen ur kylen. Häll chokladsmeten i formen. Ställ den i frysen en stund tills ytan stelnar.
9. Pensla ytan med resten av chokladen till formen. Ställ den i kylen för att stelna i 5–6 timmar . Skär chokladen i skivor med en vass kniv.
9. Pensla ytan med resten av chokladen till formen. Ställ den i kylen för att stelna i 5–6 timmar . Skär chokladen i skivor med en vass kniv.

Chokladtorrone17 Chokladtorrone16Chokladtorrone17 Chokladtorrone15 Chokladtorrone10