Lindas julfrallor


✨ Mjuka, fluffiga och bakade med massor av julglädje. Receptet har jag finslipat för att bli den ultimata julfrallan! Tända ljus, en kopp kaffe och en rykande färsk Lindas Julfralla... kan det bli mysigare? ✨

Vörtkryddan kan uteslutas om man föredrar en mildare smak, men att inkludera den ger brödet en mer karaktäristisk, mustig jularom. Jag bakar ibland med och ibland utan och jag gillar båda på olika sätt.
Här hittar du fler goda jul-recept att baka!

Jag har gräddat mina julfrallor i min långpanna som jag tagit fram. Brödet blir mycket saftigt, fluffigt och gott när det jäser ihop i ugnsformen!
Jag har tagit fram denna form utefter vad jag tycker är den perfekta formen. De raka kanterna gör att brödet gräddas jämnt och det är lätt att skära snygga, raka bitar om man bakar en mjuk kaka.
Beställ gärna min nya bakplåt här! Ett vanligt bakplåtspapper får exakt plats i ugnsplåten och rekommenderas när man gräddar bröd och kakor.

Man kan baka det mesta i denna ugnsform, allt från kärleksmums, äppelkaka, bröd, mjuka kakor och massor av annat.
Här hittar du fler recept som passar till Lindas ugnsplåt!

Lindas julfrallor

20 st

50 g jäst
7 dl vatten, fingervarmt
1 dl mörk sirap
1 dl neutral olja (eller 100 g smält smör)
2 1/2 tsk salt
2 tsk vörtkrydda (kan uteslutas)
9 dl rågsikt
8 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt sirap, salt, olja, vörtkrydda, rågsikt och vetemjöl, lite i taget mot slutet (ta lite mer mjöl om degen är för kladdig). Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter, gärna i hushållsmaskin. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i 20 bitar. Rulla dem till bollar. Gör ett hål i varje fralla, ca 2 cm brett med mjölade händer.

3. Lägg 12 frallor på en på Lindas ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper. (Grädda de åtta resterande frallorna efter denna omgång). Låt dem jäsa under bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 230 grader.

4. Grädda bröden längst ner i ugnen i 18–20 min. Ta upp bröd i pappret och låt det svalna på ett galler. Bröden går bra att frysa in. Njut till en god julost eller julskinka.

Beställ gärna min nya bakplåt här!

Här hittar du fler goda jul-recept att baka!

Här hittar du fler goda jul-recept att baka!

Här hittar du fler goda jul-recept att baka!

ÄPPELKLADDKAKA med vit choklad

Drömgod äppelkladdkaka som man inte kan sluta äta! Mums vad god den är!!!

Här finns fler läckra, goda recept på äpplen!

ÄPPELKLADDKAKA med vit choklad

Ca 12 bitar

150 g smör
100 g vit choklad
2 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 ¾ dl vetemjöl
1 äpple

Garnering:
kanel 

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Smält ner chokladen i smöret. Tillsätt strösocker, vaniljsocker, ägg och vetemjöl. Rör ihop allt till en smet.

2. Skala och riv äpplet.

3. Rör ner de rivna äpplena i kladdkakesmeten.

4. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Pudra över kanel.

5. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra gärna kakan med med florsocker före servering. Servera gärna med vispad grädde eller vaniljglass.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Appelkladdkakasteg for steg

CHOCOLATE CHIP COOKIES

Ingenting slår doften av nybakade Chocolate Chip Cookies! 😍 Det här receptet är ren lycka! 🍪 Dessa Chocolate Chip Cookies är precis sådär amerikanskt perfekta! Jag har bakat denna variant med mjölkchoklad, därav att chokladen ser ganska ljus ut på bilderna, men man kan baka med mörk choklad, chokladknappar eller vilken choklad man vill.

CHOCOLATE CHIP COOKIES

16 st

200 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 dl farinsocker

1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
4 dl vetemjöl
1/2 krm salt
150 g hackad mjölkchoklad, chokladknappar eller mörk choklad

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ihop smör, strösocker, farinsocker, vaniljsocker och ägg till en krämig massa. 

2. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop till en deg. Rör sist ner chokladen.

3. Dela degen i 16 bitar. Forma runda bollar. 

4. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper (8 stycken på varje plåt för de flyter ut). Platta till bollarna lite lätt. 

5. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12 min. 

6. Ta ut kakorna. När kakorna kommer ut ur ugnen har de flutit ut ganska mycket. Ta ett glas eller någon annan rund form och putta ihop kanterna på kakan så att den blir lite skrynklig (gör detta direkt när kakorna är varma och nygräddade). Kakorna stelnar snabbt.

7. Lägg gärna på lite extra chokladknappar medan kakorna fortfarande är varma (eller hackad choklad på ytan eftersom chokladen åker in i kakan under gräddningen.)

8. Ställ gärna kakorna en stund i kylen för att stelna så blir de både sega, frasiga och ljuvligt goda.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Putta ihop kanterna på kakan med ett glas så att kakan blir lite skrynklig.

Rör-ihop-bröd


Screenshot

⏱️ Blanda snabbt ihop, låt jäsa, in i ugnen. Resultatet? Ett fantastiskt gott, hembakat bröd utan krångel. Vem älskar inte snabbmagi i köket? Rör-ihop-bröd som bara jäser en gång är ett riktigt topprecept! 

KALLJÄSNING!
Gör degen, baka ut den i formen och låt brödet jäsa i kylen över natten. Ta fram brödet ca 20 minuter före gräddning och grädda brödet.

Reklam för Lindas bakform. Här kan du beställa min nya bakplåt!

Jag har gräddat mitt rör-ihop-bröd i min långpanna som jag tagit fram. Brödet blir mycket saftigt, fluffigt och gott när det jäser ihop i ugnsformen!
Jag har tagit fram denna form utefter vad jag tycker är den perfekta formen. De raka kanterna gör att brödet gräddas jämnt och det är lätt att skära snygga, raka bitar.
Beställ gärna min nya bakplåt här! Ett vanligt bakplåtspapper får exakt plats i ugnsplåten och rekommenderas när man gräddar bröd och kakor.

Man kan baka det mesta i denna ugnsform, allt från kärleksmums, äppelkaka, bröd, mjuka kakor och massor av annat.
Här hittar du fler recept som passar till Lindas ugnsplåt!

Rör-ihop-bröd

10 st

Deg
50 g jäst
6 dl vatten, rumsvarmt
1/2 dl neutral olj
2 tsk salt
ca 11 dl rågsikt (eller vetemjöl)
(jag har använt rågsikt i receptet på bilden)

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om ordentligt.

2. Tillsätt salt och olja och rör om ordentligt.

3. Tillsätt mjölet, lite i taget och rör om med en slev till en lätt kladdig deg. Du behöver inte knåda degen utan rör om tills det blir en lätt kladdig deg.

4. Stjälp ut degen i Lindas ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl och platta ut degen till en rektangel med mjölade händer.

5. Skär degen i tio rutor med en degskrapa och nagga hål i degen med t ex ett sugrör eller en gaffel.

6. Låt degen jäsa i rumstemperatur under en handduk i ca 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader efter halva jäsningen.

7. Grädda brödet längst ner i ugnen i 18–20 minuter. Njut av nybakat bröd med smör och ett gott pålägg. Brödet går bra att frysa in.

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Triss i limpor

3 Limpor på rad

Limporna blir otroligt fluffiga, mjuka och saftiga när de jäser ihop i formen! Otroligt goda, härliga bröd som hela familjen älskar.

Tips kalljäsning!
Gör degen på kvällen och låt limporna jäsa i kylen över natten. Ta fram ugnsformen med limporna ca 20 min före gräddning.

Reklam för Lindas bakform. Här kan du beställa min nya bakplåt!

Jag har gräddat mina limpor i min långpanna som jag tagit fram. Limporna blir extremt saftiga, fluffiga och goda när de jäser ihop i ugnsformen!
Beställ gärna min nya bakplåt här! Ett vanligt bakplåtspapper får exakt plats i ugnsplåten och rekommenderas när man gräddar bröd och kakor.
Man kan baka det mesta i denna ugnsform, allt från kärleksmums, äppelkaka, bröd, mjuka kakor och massor av annat.
Här hittar du fler recept som passar till Lindas ugnsplåt!

Triss i limpor

3 limpor

50 g jäst
9 dl vatten, fingervarmt
1 msk salt
3/4 dl rapsolja
10 dl rågsikt
10–12 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rågsikt och och vetemjöl, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Sätt ugnen på 250 grader. 

3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom den. Dela degen i tre lika stora bitar. Rulla degen i mjöl och forma tre limpor av dem.

4. Lägg limporna på Lindas ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl och nagga hål i ytan med t ex ett sugrör.

5. Låt limporna jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. 

6. Sänk värmen till 200 grader när du sätter in limporna i ugnen. Grädda limporna längst ner i ugnen i ca 50 min. Låt dem kallna innan du skär bröden i skivor.

Screenshot

Screenshot