Såsen som passar till allt! En kall lättgjord sås som du blandar ihop på några minuter! Servera den till kyckling, kött, lax, som dressing på en sallad eller precis vad du vill. Vansinnigt god sås!
Jag älskar dessa hembakade hamburgerbröd! Varför nöja sig med köpt när hembakat är så här fantastiskt? Enkla att göra och gör en otrolig skillnad för din burgarupplevelse. Hembakade hamburgerbröd är nyckeln till den ultimata sommarfavoriten! ☀️
Frys gärna in bröden så du kan ta fram när du vill grilla hamburgare spontant. Värm gärna brödet på grillen innan du stoppar in hamburgerköttet.
50 g jäst 9 dl vatten, fingervarmt 1 msk salt 1 dl rapsolja 8 dl rågsikt 12–14 dl vetemjöl (Det går även baka hamburgerbröden med endast vetemjöl och byta ut rågsikten till vetemjöl, men jag tycker de blir extra goda och fluffigare med en del rågsikt i degen.)
Garnering 1 ägg, uppvispat (kan bytas ut mot vatten) sesamfrön
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten (eller mjölk) och blanda tills jästen löses upp.
2. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den i några minuter.
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Jäsningstips: Fyll upp ca 15 cm varmt vatten i diskhon. Ställ bunken i det varma vattnet så jäser degen snabbare. När degen växt till nästan det dubbla är den färdigjäst.
4. Dela degen i ca 20 bitar, beroende på hur stora bröd du vill ha. Gör runda bollar av degen med mjölade händer. Lägg dem på en ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper. Platta till dem, ca 1 1/2 cm tjocka. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Pensla bröden med uppvispat ägg. Strö över sesamfrön om du vill (jag bakade utan sesamfrön denna gång).
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–15 min tills de får lite färg (tiden kan variera lite beroende på storlek). Bröden går bra att frysa in.
Sockerkaka fylld med tre lager tunt skivade äpplen, kanel och strösocker. Den är gudomligt god och perfekt att bjuda på till fikat. Servera gärna med vaniljsås eller vispgrädde!
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa strösocker och ägg pösigt i en bunke. Blanda vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Rör ner det i äggblandningen ihop med smör och mjölk. Rör ihop allt till en slät smet.
2. Skala och skiva äpplena väldigt tunt.
3. Häll 1/3 i av smeten i en smord och bröad sockerkaksform, ca 1 ½ liter. Lägg ut ett lager tunt skivade äpplen på smeten. Strö över kanel och strösocker. Ringla sedan ut ytterligare 1/3 smet på äpplena, lägg ytterligare ett lager skivade äpplen och strö över kanel och strösocker. Upprepa ytterligare en gång (totalt 3 lager äpplen med smet emellan).
4. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 45 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den. Servera gärna med vispgrädde eller vaniljsås och bär.
1. Blanda ströbröd, vispgrädde, ägg, dijonsenap, kalvfond och riven lök i en bunke. Rör om ordentligt och låt blandningen stå i några minuter.
2. Tillsätt köttfärs, salt och svartpeppar och blada ihop allt ordentligt.
3. Dela färsen i ca 30 bitar och rulla dem till runda bollar.
4. Stek köttbullarna i en stekpanna med smör på medelvärme. Rör om regelbundet. Sänk värmen när de fått färg och stek på låg värme tills de är genomstekta.
5. Ta upp köttbullarna och låt smöret och resterna ligga kvar i stekpannan.
6. Gräddsås: Vispa ihop vispgrädde, vetemjöl och kalvfond i en bunke. Vispa ordentligt med en visp så att vetemjölet finfördelas i grädden.
7. Sätt stekpannan på medelvärme (med resterna från köttbullarna kvar i stekpannan), tillsätt smöret och låt det smälta.
8. Häll ner blandningen med vispgrädde. Vispa hela tiden med en visp och låt såsen puttra på låg värme tills den tjocknar. Tillsätt soja och ev. lite salt och peppar. Sojan är salt i sig och smaka därför av och tillsätt salt om du vill ha mer sälta. Om såsen inte tjocknar: blanda ihop vetemjöl med lite kallt vatten eller kalla mjölk och vispa ner det i såsen och låt det puttra i några minuter till. Tips! Späd såsen med lite mjölk om den blir för tjock.