200 g osötad, mörk choklad (eller mörk 70 % choklad) 1 msk kakao ½ tsk bakpulver 10 st urkärnade dadlar 3 ägg ½ dl kokosolja 1 tsk vaniljpulver (vaniljsocker funkar också, men det innehåller socker vilket inte vaniljpulver inte gör)
Garnering ev. kakao
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa choklad, kakao och bakpulver i en matberedare med knivar.
2. Mixa dadlar, ägg, kokosolja och vaniljpulver i matberedaren.
3. Blanda ihop allt till en smet och häll den i en form, ca 20 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 min. Låt den svalna i formen. Pudra ev. över kakao före servering.
En ost- & skinkpaj passar vid alla tillfällen. Både till lunch, middag, buffé, kalas och fest. Eller som pickmat. Använd kokt eller rökt skinka och en ostsort du gillar. Vill du göra pajen vegetarisk kan du utesluta skinkan och tillsätta t ex broccoli, quorn, bönor eller annat du gillar.
Tips! Tillsätt räkor, lök, svamp, fetaost eller cocktailtomater i fyllningen. Krydda med örter, färska eller torkade.
Tips! Byt ut mjölken i fyllningen mot vispgrädde om du vill att fyllningen ska bli extra krämig, festlig & härlig.
Tips! Om du vill ha mindre fett i pajdegen kan du göra den med 3 dl vetemjöl, 1/2 dl vatten och 75 g smör. Pajskalet blir inte lika frasig, men mycket gott på ett annat sätt.
TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram, Facebook & Snapchat för mer inspiration & flera recept!
Pajdeg 3 dl vetemjöl ½ krm salt 150 g smör, rumsvarmt
Fyllning 3 ägg 2 ½ dl mjölk 200 g ost (4–5 dl)
100 g skinka, strimlad eller skuren i småbitar salt svartpeppar
GÖR SÅ HÄR
1. Pajdeg: Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop alla ingredienserna river till en deg.
2. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter, (även upp på kanterna). Nagga degen i botten med en gaffel och ställ den i kylen i ca 30 min.
3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 15 min.
4. Fyllning: Vispa upp äggen lite halvfluffiga och blanda dem med mjölken. Tillsätt lite salt och svartpeppar.
5. Strö skinkan och osten jämnt över pajbottnen.
6. Häll ägg- & mjölkblandningen jämnt över osten.
7. Grädda pajen tills den stelnar, ca 35 min.
1. Pajdeg: Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop alla ingredienserna river till en deg.2. Tryck ut degen i en pajform, 24–25 cm i diameter (även på kanterna). Nagga degen i botten med en gaffel och ställ den i kylen i ca 30 min.3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 15 min.4. Fyllning: Vispa upp äggen lite halvfluffiga och blanda dem mjölken. Tillsätt lite salt och svartpeppar.5. Strö skinkan och osten jämnt över pajbottnen.6. Häll ägg- & mjölkblandningen jämnt över osten.7. Grädda pajen tills den stelnar, ca 35 min.
MUMS! Drömgod kolatårta med en kladdkakebotten och ett täcke av den allra ljuvligaste chokladkolakrämen. Godare än så här blir det knappast 🙂 Passar både som dessert, kalastårta eller till finfikat. Servera gärna med vaniljglass eller vispgrädde och färska bär.
Chokladkolakräm 75 g smör ½ dl strösocker ½ dl ljus sirap 1 msk kakao 1 tsk vaniljsocker 1 ½ dl vispgrädde 200 g mörk, ljus eller mjölkchoklad
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, kakao, salt och vaniljsocker. Blanda ordentligt. Tillsätt ägg och vetemjöl och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbar kant, 23–24 cm i diameter (bröa med ströbröd eller kokos).
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–34 min. Låt den kallna i formen.
4. Chokladkolakräm: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, sirap, kakao, vaniljsocker och grädde. Låt blandningen puttra på svag värme i ca 5 min.
5. Bryt chokladen i bitar och blanda ner dem i smeten och blanda till en slät smet.
6. Häll chokladkolasmeten över kladdkakan. Låt kakan stå i kylen i några timmar så krämen stelnar. Servera gärna kakan med vispgrädde och färska bär.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, kakao, salt och vaniljsocker. Blanda ordentligt. Tillsätt ägg och vetemjöl och blanda ihop allt till en slät smet.2. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbar kant, 23–24 cm i diameter (bröa med ströbröd eller kokos).3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–35 min. (Gräddningen är lite längre än en vanlig kladdkaka eftersom den innehåller mer smet. Låt den kallna i formen.4. Chokladkolakräm: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, sirap, kakao, vaniljsocker och grädde. Låt blandningen puttra på svag värme i ca 5 min.5. Häll chokladkolasmeten över kladdkakan. Låt kakan stå i kylen i några timmar så krämen stelnar. Servera gärna kakan med vispgrädde och färska bär.
Pizzabullar är så gott att ta med sig ut på utflykten eller varför inte baka en hel sats och frysa in och ta fram när man är sugen på något matigt. Barnen kan själva tina dem i mikron och äta dem till mellis efter skolan. De passar också bra på en buffé eller till en sallad.
Fyllningen kan varieras efter smak. Skinkan kan bytas ut mot salami, bacon eller något annat gott. Om du vill göra en vegetarisk variant fyller du bullarna med grönsaker du gillar.
25 g jäst 3 dl vatten, fingervarmt 1 tsk salt 2 msk rapsolja 9–10 dl vetemjöl
Tomatsås 1 ½ dl krossade tomater ½ dl tomatpuré 1 msk torkad oregano
Fyllning ca 200 g rökt skinka, strimlad ca 300 g ost, riven ev färsk oregano
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
2. Dela degen i två bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel, ½–1 cm tjock.
3. Tomatsås: Blanda ihop krossade tomater, tomatpuré och oregano. Bred ut såsen på degplattorna.
4. Strö ut skinka, ost och ev. färsk oregano på degplattorna.
5. Rulla ihop degplattorna från långsidan.
6. Skär rullarna i skivor, ca 2 cm breda. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa i 20–30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.2. Dela degen i två bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel, ½–1 cm tjock.3. Tomatsås: Blanda ihop krossade tomater, tomatpuré och oregano. Bred ut såsen på degplattorna.4. Rulla ihop degplattorna från långsidan.5. Skär rullarna i skivor, ca 2 cm breda. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa i 20–30 min. Sätt ugnen på 250 grader.6. Skär rullarna i skivor, ca 2 cm breda. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa i 20–30 min. Sätt ugnen på 250 grader.7. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.