Grova grötbullar
GOTT FRUKOSTBRÖD Saftiga, goda frukostfrallor med havregrynsgröt och fiberrikt grahamsmjöl i degen.
Tips!
Degen kan jäsa i kylen över natten och bakas ut direkt på morgonen. Du spar en 1 timmes baktid på morgonen som degen skulle jäsa i bunken. 🙂
Grova grötbullar
35–40 st
Gröt
4 dl havregryn
7 dl vatten, kallt
75 g smör, rumsvarmt
50 g jäst
4 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
3 dl grahamsmjöl
11–13 dl vetemjöl
Garnering
havregryn
GÖR SÅ HÄR
1. Koka ihop havregryn och vatten till en gröt i en kastrull. Lägg i smöret och låt det smälta ihop med gröten. Låt den svalna.
2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills den lösts upp. Tillsätt gröten, salt, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
3. Dela degen i 35–40 bitar.
4. Forma dem till runda bollar och lägg dem på en plåtar med bakplåtspapper. Platta till dem lite. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
5. Pensla bröden med vatten och strö över lite havregryn.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 12–15 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.