Blåbärskladdkaka är ljuvligt gott och superlätt att baka! Servera den gärna med vispgrädde eller glass! Här får ni recept på två läckra kladdkakor jag bakat. Den ena innehåller lite mer smet och blåbär än den andra lite mindre smet och färre blåbär. Givetvis kan man tillsätta valfri mängd blåbär på båda kladdkakorna. Klicka på bilderna för att komma till recepten!
Lyxig, lättgjord dessert!En gudomligt god chokladpaj som garanterat gör succé! Den smuliga bottnen och den krämiga chokladfyllningen är en underbar kombination! Det bästa av allt är att den är superenkelt att baka och håller i ett par dagar i kylen. Servera den gärna med vispad grädde eller glass och färska bär.
100 g smör ½ dl strösocker 1 ½ dl vetemjöl 2 dl havregryn ½ krm salt
Chokladfyllning 3 dl vispgrädde 1 dl ljus sirap 2 dl strösocker 1 msk kakao ½ tsk ättiksprit 50 g smör 100 g mörk choklad
Garnering kakao (kan uteslutas)
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en smulig deg.
2. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter (en rund springform går också bra). Tryck upp en kant, ca 2 cm hög.
3. Grädda pajskalet mitt i ugnen i ca 20 min. Låt det svalna.
4. Chokladfyllning: Koka upp vispgrädde, sirap, strösocker och kakao. Låt det puttra till 120 grader (använd en digitaltermometer). Det tar ca 15 min. Tillsätt sedan ättiksprit och rör om ordentligt. Stäng av spisvärmen. Tillsätt sist smör och choklad och låt det smälta. Rör om till en slät smet.
5. Häll chokladkolakrämen på pajbottnen. Låt den svalna. Ställ den i kylen för att stelna i ett par timmar. Pudra över kakao med en tesil före servering.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en smulig deg.
3. Grädda pajskalet mitt i ugnen i ca 20 min. Låt det svalna.4. Chokladfyllning: Koka upp vispgrädde, sirap, strösocker och kakao. Låt det puttra till 120 grader (använd en digitaltermometer). Det tar ca 15 min. Tillsätt sedan ättiksprit och rör om ordentligt. Stäng av spisvärmen. Tillsätt sist smör och choklad och låt det smälta. Rör om till en slät smet.5. Häll chokladkolakrämen på pajbottnen. Låt den svalna. Ställ den i kylen för att stelna i ett par timmar. Pudra över kakao med en tesil före servering.
Pizzabullar är galet gott och populärt hos både vuxna och barn! De går bra att frysa in, men är nog allra godast när de är lite varma. Om man fryser in dem kan man med fördel värma upp dem i ugnen innan man äter dem.
25 g jäst 3 dl vatten, fingervarmt 1 tsk salt 2 msk rapsolja 9–10 dl vetemjöl
Tomatsås (färdigköpt pizzasås går också bra) 1 ½ dl krossade tomater ½ dl tomatpuré 1 msk torkad oregano
Fyllning (eller annan valfri fyllning) ca 200 g rökt skinka, strimlad ca 300 g ost, riven ev färsk oregano
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
2. Dela degen i två bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel, ½–1 cm tjock.
3. Tomatsås: Blanda ihop krossade tomater, tomatpuré och oregano. Bred ut såsen på degplattorna (färdigköpt pizzasås går också bra).
4. Strö ut skinka, ost och ev. färsk oregano på degplattorna.
5. Rulla ihop degplattorna från långsidan.
6. Skär rullarna i skivor, ca 2 cm breda. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa i 20–30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Grädda bullarna mitt i ugnen i 9–11 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.2. Dela degen i två bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel, ½–1 cm tjock.3. Tomatsås: Blanda ihop krossade tomater, tomatpuré och oregano. Bred ut såsen på degplattorna (färdigköpt pizzasås går också bra).4. Strö ut skinka, ost och ev. färsk oregano på degplattorna.5. Rulla ihop degplattorna från långsidan.6. Skär rullarna i skivor, ca 2 cm breda. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa i 20–30 min. Sätt ugnen på 250 grader.7. Grädda bullarna mitt i ugnen i 9–11 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
Deg 1 dl strösocker 5 dl vetemjöl ½ krm salt 200 g smör, rumsvarmt
Garnering hallonsylt
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och salt i en bunke. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en deg. Eller kör ihop degen snabbt i en hushållsmaskin.
2. Dela degen i ca 30 lika stora bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
3. Tryck gropar i bollarna med pekfingret. Fyll groparna med hallonsylt.
4. Grädda kakorna mitt i ugnen i 14–15 min. Låt dem svalna på plåten.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och salt i en bunke. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en deg. Eller kör ihop degen snabbt i en hushållsmaskin.2. Dela degen i ca 30 lika stora bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.3. Tryck gropar i bollarna med pekfingret. Fyll groparna med hallonsylt.4. Grädda kakorna mitt i ugnen i 14–15 min. Låt dem svalna på plåten.
Lättbakad hallonkaka med lite segmjuka, frasiga kanter som bakas utan bakpulver. En kaka man snabbt slänger ihop, men bara för den är lättgjord är den inte mindre god. Tvärtom så är det en riktig favorit som verkligen uppskattas och är omtyckt! Det enkla är det godaste!
Garnering 2–3 dl hallon, frysta eller färska (om du använder frysta bär, blanda dem med några teskedar potatismjöl)
strösocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke. Vänd ner vetemjöl och smör och rör om försiktigt till en smet.
2. Häll smeten i en springform, 23–24 cm, smord eller klädd med bakplåtspapper. Lägg hallonen på smeten och strö över lite socker.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 45 min. Låt den svalna i formen. Servera den gärna med vaniljsås, glass eller vispgrädde. Låt kakan stå i rumstemperatur utan att täcka över den för då försvinner de sega, knapriga kanterna.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke. Vänd ner vetemjöl och smör och rör om försiktigt till en smet.2. Häll smeten i en springform, 23–24 cm, smord eller klädd med bakplåtspapper. Lägg hallonen på smeten och strö över lite socker.3. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 45 min. Låt den svalna i formen. Servera den gärna med vaniljsås, glass eller vispgrädde. Låt kakan stå i rumstemperatur utan att täcka över den för då försvinner de sega, knapriga kanterna.