Lättsockrad jordgubbslemonad

jordgubbslemonad5 jordgubbslemonad3

Frisk, svalkande, ljuvligt god dryck som är lätt att göra själv! Det går bra att använda både frysta jordgubbar och färska. Men de färska har oftast bättre smak! Lemonaden kan förvaras i några dagar i kylen! Lemonad brukar innehåller betydligt mer socker än detta recept, men man och man kan öka mängden till 2 dl om man vill ha den ordentligt söt. Eller minska till 1/2 dl om man vill ha den mindre söt!

Här finns recept på sockerfri lemonad!

Drinktips!
Blanda lika delar lemonad och mousserande vin. Supergott!

Brödklara har ett recept på ljuvligt god citronlemonad!

Underbar kolatårta – klicka här för recept!
Underbar kolatårta – klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på InstagramFacebook & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Lättsockrad jordgubbslemonad

1 liter vatten
ca 1 dl strösocker (kan ökas eller minskas efter egen smak)
300 g jordgubbar

1–2 apelsiner

GÖR SÅ HÄR

1. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull så sockerkristallerna smälter. Låt vattnet kallna helt.

2. Mixa sönder jordgubbarna i en mixer eller med en mixerstav.

3. Blanda vatten, de mixade jordgubbarna och pressa ner apelsinsaft från apelsinen. (Bestäm själv hur mycket apelsinsmak du vill ha, tillsätt lite i taget). Apelsinen går att utesluta. Mixa lite extra i lemonaden med en mixerstav. Förvara saften i en flaska med kork i kylen. Den håller i ett par dagar.

1. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull så sockerkristallerna smälter. Låt vattnet kallna helt.
1. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull så sockerkristallerna smälter. Låt vattnet kallna helt.
2. Mixa sönder jordgubbarna i en mixer eller med en mixerstav.
2. Mixa sönder jordgubbarna i en mixer eller med en mixerstav.
3. Blanda vatten, de mixade jordgubbarna och pressa ner apelsinsaft från apelsinen. (Bestäm själv hur mycket apelsinsmak du vill ha, tillsätt lite i taget). Apelsinen går att utesluta. Mixa lite extra i lemonaden med en mixerstav. Förvara saften i en flaska med kork i kylen. Den håller i ett par dagar.
3. Blanda vatten, de mixade jordgubbarna och pressa ner apelsinsaft från apelsinen. (Bestäm själv hur mycket apelsinsmak du vill ha, tillsätt lite i taget). Apelsinen går att utesluta. Mixa lite extra i lemonaden med en mixerstav. Förvara saften i en flaska med kork i kylen. Den håller i ett par dagar.

jordgubbslemonad jordgubbslemonad2 jordgubbslemonad4 jordgubbslemonad6

 

 

Nyttiga bananchokladbollar

bananchokladbollar10

Smarriga havrebollar helt utan strösocker och smör. I stället innehåller de mosad banan vilket ger en söt, god smak! Ett perfekt alternativ när man vill dra ner på socker och fett. Bananerna ska vara mogna (inte gröna).

Sockerfri, härlig frozen yoghurt – klicka här för recept!
Sockerfri, härlig frozen yoghurt – klicka här för recept!
Nyttig mikrokladdkaka med 2 ingredienser – klicka här för recept!
Nyttig mikrokladdkaka med 2 ingredienser – klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna på InstagramFacebook & Snapchat: lindasbakskola för mer inspiration & fler recept!

Nyttiga bananchokladbollar

12–15 st

2 normalstora bananer (mogna)
3 dl havregryn
2 msk kakao
1 msk kaffe
1 dl kokos 

Garnering
ca 1 dl kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Mosa bananerna med en gaffel.

2. Blanda ihop bananerna med resten av ingredienserna.

3. Rulla bollar av smeten och rulla dem i kokos. Förvara dem i kylen, de håller i ett par dagar.

1. Mosa bananerna med en gaffel.
1. Mosa bananerna med en gaffel.
2. Blanda ihop bananerna med resten av ingredienserna.
2. Blanda ihop bananerna med resten av ingredienserna.

bananchokladbollar3

3. Rulla bollar av smeten och rulla dem i kokos. Förvara dem i kylen, de håller i ett par dagar.
3. Rulla bollar av smeten och rulla dem i kokos. Förvara dem i kylen, de håller i ett par dagar.

bananchokladbollar5 bananchokladbollar11 bananchokladbollar9 bananchokladbollar8 bananchokladbollar6

 

Sockerfri jordgubbskräm

jordgubbskräm5 jordgubbskräm6

Supergod, läcker jordgubbskräm utan socker! Bästa sommarfrukosten som är väldigt enkel att göra och håller ett par dagar i kylen. Gör gärna en dubbel sats om ni är många eller så räcker den i flera dagar. Ät gärna krämen ihop med mjölk i fatet eller i ett glas på sidan.

Tips!
Du kan sockra krämen med 1–2 msk strösocker under kokningen om du vill ha den söt.

Rostad hälsomüsli – klicka här för recept!
Rostad hälsomüsli – klicka här för recept!
Nyttig hemgjord jordgubbsyoghurt – klicka här för recept!
Nyttig hemgjord jordgubbsyoghurt – klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna på InstagramFacebook & Snapchat: lindasbakskola för mer inspiration & fler recept!

Sockerfri jordgubbskräm

500 g jordgubbar
¾ dl vatten
1 msk potatismjöl 

GÖR SÅ HÄR

1. Ta bort det gröna på jordgubbarna och skölj dem. Mixa jordgubbarna till en slät puré. Värm upp purén i en kastrull.

2. Blanda ut potatismjölet i ett glas med ¾ dl kallt vatten.

3. Ta från kastrullen från spisen och rör i potatismjölet.

4. Ställ tillbaka kastrullen på spisen och låt koka upp. Låt det puttra på svag värme till krämen tjocknar.

1. Ta bort det gröna på jordgubbarna och skölj dem. Mixa jordgubbarna till en slät puré.
1. Ta bort det gröna på jordgubbarna och skölj dem. Mixa jordgubbarna till en slät puré. Värm upp purén i en kastrull.
2. Blanda ut potatismjölet i ett glas med ½ dl kallt vatten.
2. Blanda ut potatismjölet i ett glas med ½ dl kallt vatten.
3 + 4: Ta från kastrullen från spisen och rör i potatismjölet. Ställ tillbaka kastrullen på spisen och låt koka upp.
3 + 4: Ta från kastrullen från spisen och rör i potatismjölet.
Ställ tillbaka kastrullen på spisen och låt koka upp. Låt det puttra på svag värme till krämen tjocknar.

jordgubbskräm8 jordgubbskräm5 jordgubbskräm7 jordgubbskräm4

Gjutna chokladformar fyllda med chokladgrädde & hallon

chokladformarhallon4 chokladformarhallon6

Superläckra chokladformar som man enkelt gjuter själv i muffinsformar av aluminium. Fyll dem med mosade hallon (eller andra bär) & vispgrädde så har du en superläcker, god dessert! Det är enkelt att att göra dem och de gör garanterat succé. Formarna kan göras ett par dagar före servering. Använd en choklad av god kvalitet som du gillar.

Superläcker brownietårta med mjölkchokladkolakräm – klicka här för recept!
Superläcker brownietårta med mjölkchokladkolakräm – klicka här för recept!
Halvfryst Nutellasemifreddo – klicka här för recept!
Halvfryst Nutellasemifreddo – klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna på InstagramFacebook & Snapchat: lindasbakskola för mer inspiration, tips & fler recept!

Gjutna chokladformar fyllda med chokladgrädde & hallon

10–15 st

10–15 muffinsformar i aluminium
200 g mörk choklad (eller valfri choklad)
3–4 dl hallon + florsocker

Chokladgrädde
ca 3 dl vispgrädde
1 msk kakao
50 g smält choklad. 

GÖR SÅ HÄR
1. Smält chokladen över vattenbad (eller i mikron, men rör om då och då så chokladen inte bränns).

2. Pensla insidan på aluminiumformarna med choklad. Ställ dem i kylen för att stelna.

3. Upprepa penslingen 2–3 ggr så formarna inte blir för tunna för då går de lätt sönder när man lossar dem från formarna. Ställ dem i kylen för att stelna mellan varje pensling. Testa försiktigt med en form att det går lätt att ta bort formen.

4. Lossa försiktigt formarna från chokladen.

5. Mosa några hallon per chokladform (eller jordgubbar). Strö ev. över lite florsocker eller strösocker.

6. Fyll chokladformarna med mosade hallon (eller jordgubbar).

7. Chokladgrädde: Vispa grädden fluffig. Tillsätt 1 msk kakao och rör om. Tillsätt ca 50 smält choklad och rör om slarvigt. Spritsa eller klicka ner grädde ovanpå de mosade hallonen i formarna. Dekorera med ett hallon.

1. Smält chokladen över vattenbad (eller i mikron, men rör om då och då så chokladen inte bränns).
1. Smält chokladen över vattenbad (eller i mikron, men rör om då och då så chokladen inte bränns).
2. Pensla insidan på aluminiumformarna med choklad. Ställ dem i kylen för att stelna.
2. Pensla insidan på aluminiumformarna med choklad. Ställ dem i kylen för att stelna.
3. Upprepa penslingen 2–3 ggr så formarna inte blir för tunna för då går de lätt sönder när man lossar dem från formarna. Ställ dem i kylen för att stelna mellan varje pensling. Testa försiktigt med en form att det går lätt att ta bort formen.
3. Upprepa penslingen 2–3 ggr så formarna inte blir för tunna för då går de lätt sönder när man lossar dem från formarna. Ställ dem i kylen för att stelna mellan varje pensling. Testa försiktigt med en form att det går lätt att ta bort formen.
4. Lossa försiktigt formarna från chokladen.
4. Lossa försiktigt formarna från chokladen.
steg4a
5. Mosa några hallon per chokladform (eller jordgubbar). Strö ev. över lite florsocker eller strösocker.
6. Fyll chokladformarna med mosade jordgubbar.
6. Fyll chokladformarna med mosade hallon eller jordgubbar (bilden visar jordgubbar). chokladformarhallon5

chokladformarhallon5 chokladformarhallon2 chokladformarhallon3 chokladformarhallon1

 

Chokladformar fyllda med jordgubbar & vispgrädde

chokladformar18chokladformar9

Superläckra chokladformar som man enkelt gjuter själv i muffinsformar av aluminium. Fyll dem med mosade jordgubbar & vispgrädde så har du en superläcker, god dessert! Det är enkelt att att göra dem och de gör garanterat succé. Formarna kan göras ett par dagar före servering. Använd en choklad av god kvalitet som du gillar.

Tips! Dekorera även vispgrädden med minimaränger eller smula maränger på grädden.

Superläcker brownietårta med mjölkchokladkolakräm – klicka här för recept!
Superläcker brownietårta med mjölkchokladkolakräm – klicka här för recept!
Halvfryst Nutellasemifreddo – klicka här för recept!
Halvfryst Nutellasemifreddo – klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna på InstagramFacebook & Snapchat: lindasbakskola för mer inspiration & fler recept!

Chokladformar fyllda med jordgubbar & vispgrädde

10–15 st

10–15 muffinsformar i aluminium
200 g mörk choklad (eller valfri choklad)
ca 1 liter jordgubbar
ca 3 dl vispgrädde

Dekoration
jordgubbar
(ev. maränger)

GÖR SÅ HÄR
1. Smält chokladen över vattenbad (eller i mikron, men rör om då och då så chokladen inte bränns).

2. Pensla insidan på aluminiumformarna med choklad. Ställ dem i kylen för att stelna.

3. Upprepa penslingen 2–3 ggr så formarna inte blir för tunna för då går de lätt sönder när man lossar dem från formarna. Ställ dem i kylen för att stelna mellan varje pensling. Testa försiktigt med en form att det går lätt att ta bort formen.

4. Lossa försiktigt formarna från chokladen.

5. Mosa 1–2 jordgubbar/form (beroende på storlek) med en gaffel.

6. Fyll chokladformarna med mosade jordgubbar.

7. Spritsa eller klicka ner vispad grädde i chokladformarna.

8. Dekorera med en hel eller halv jordgubbe på varje bakelse.

1. Smält chokladen över vattenbad (eller i mikron, men rör om då och då så chokladen inte bränns).
1. Smält chokladen över vattenbad (eller i mikron, men rör om då och då så chokladen inte bränns).
2. Pensla insidan på aluminiumformarna med choklad. Ställ dem i kylen för att stelna.
2. Pensla insidan på aluminiumformarna med choklad. Ställ dem i kylen för att stelna.
3. Upprepa penslingen 2–3 ggr så formarna inte blir för tunna för då går de lätt sönder när man lossar dem från formarna. Ställ dem i kylen för att stelna mellan varje pensling. Testa försiktigt med en form att det går lätt att ta bort formen.
3. Upprepa penslingen 2–3 ggr så formarna inte blir för tunna för då går de lätt sönder när man lossar dem från formarna. Ställ dem i kylen för att stelna mellan varje pensling. Testa försiktigt med en form att det går lätt att ta bort formen.
4. Lossa försiktigt formarna från chokladen.
4. Lossa försiktigt formarna från chokladen.
5. Mosa 1–2 jordgubbar/form (beroende på storlek) med en gaffel.
5. Mosa 1–2 jordgubbar/form (beroende på storlek) med en gaffel.
6. Fyll chokladformarna med mosade jordgubbar.
6. Fyll chokladformarna med mosade jordgubbar.
7. Spritsa eller klicka ner vispad grädde i chokladformarna.
7. Spritsa eller klicka ner vispad grädde i chokladformarna.
8. Dekorera med en hel eller halv jordgubbe på varje bakelse.
8. Dekorera med en hel eller halv jordgubbe på varje bakelse.

chokladformar10 chokladformar11 chokladformar17 chokladformar15 chokladformar14 chokladformar16 chokladformar12 chokladformar13