1. Använd rumstempererade ingredienser. En kall smet tar längre tid att grädda och risken är att gräddningstiden blir fel.
2. Öppna inte ugnsluckan, speciellt inte under första halva gräddningstiden. När kall luft kommer in påverkas jäsningsprocessen och kakan kan sjunka ihop.
En misslyckad sockerkaka går nästan alltid att bjuda på trots allt. Säg att det är en kladdkaka om den är platt och kompakt. Servera den med vispgrädde, färska bär, sylt eller glass och pudra på florsocker. Eller portionera den i små formar med vispgrädde, sylt eller bär på toppen och säg att det är bakelser. Håll god min och låtsas som att det regnar 😉
Svar: Tyvärr stämmer inte alltid värmen i alla ugnar. Om man ställer in värmen på 225 grader kan temperaturen vara ett antal grader både varmare eller kallare. Därför stämmer inte alltid gräddningstiden i receptet. Lära känna din ugn och håll koll på bakverket i ugnen. Ibland kan det skilja ända upp till 25–50 grader i olika ugnar.
– Degvätskan var för varm så jästen ”dog”.
– Degvätskan var för kall (då tar jäsningen längre tid).
– Degen knådades inte.
– Degen stod på en kall plats och jäste (då tar jäsningen längre tid).
– Degen innehöll för mycket mjöl och var tung och kompakt.
Tips – så får du igång jäsningen!
Tappa upp varmvatten i diskhon och ställ ner bunken. Lägg en tallrik över bunken som lock. Det brukar få igång jäsningen bra! Jäsningstiden varierar ofta eftersom flera olika faktorer spelar in hur bra det jäser, t ex temperaturen i köket, hur länge degen knådats och mängden mjöl i degen.