Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Chokladganache är en ljuvligt god och len chokladkräm som kan användas som fyllning i tårtor eller som glasyr på t ex kladdkakor, sockerkakor, muffins eller liknande. Man kan använda den till vad man vill egentligen.
Så gör du chokladganache/chokladkräm
1 ½ dl vispgrädde 150 g mörk choklad, grovhackad
GÖR SÅ HÄR
1. Koka upp grädden i en kastrull. Stäng direkt av värmen och ta bort kastrullen från värmen.
2. Låt chokladen smälta i grädden och blanda ihop allt till en slät smet. Låt den svalna. Bred ut chokladsmeten på bakverket. Ställ den i kylen för en fastare konsistens på chokladganachen.
Superläcker Bountykaka som har en rykande åtgång! Den består av en ljuvligt god kladdkakebotten, en krämig Bountyfyllning med kokos och ett täcke av smarrig choklad. Jag älskar godiset Bounty och den här kakan är helt oemotståndlig!
150 g smör
3 dl strösocker 3 ägg ¾ dl kakao 1 nypa salt 2 tsk vaniljsocker 2 dl vetemjöl
Kokosfyllning 200 g kokos (spar 1–2 msk till garnering) 1 burk sötad kondenserad mjölk, 397 g
Garnering 200 g mörk choklad, smält (kan bytas mot mjölkchoklad) 2 tsk rapsolja (för att chokladen ska bli mjuk och inte spricka när man skär kakan) kokos
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 26–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den kallna i formen.
4. Kokosfyllning: Blanda kokos och kondenserad mjölk i en skål.
5. Bred ut kokosblandningen över kladdkakan.
6. Blanda smält choklad och olja. Bred ut det över kokosen. Strö över lite kokos och låt chokladen stelna.
När sötsuget sätter in är det mättande och gott med en portion chiapudding smaksatt med hallon. Chiafrön är supernyttigt och puddingen är busenkel att göra. Den kan ätas till frukost, mellis eller på kvällen när sötsugen sätter in.
Tips!
Hallonen kan bytas ut med blåbär, jordgubbar eller några andra bär du gillar.
Fakta!
Chiafrön är ganska smaklösa i sig och därför är det viktigt att smaksätta puddingen med goda bär man gillar. Fröna är glutenfria, innehåller en hög halt kalcium och C-vitamin, är proppade med Omega 3 och innehåller lika mycket protein som nötkött.
3 msk chiafrön 3 dl mjölk (kan bytas ut mot mandelmjölk eller sojamjölk) 1 dl hallon, frysta
GÖR SÅ HÄR
1. Häll hälften av fröna och hälften av mjölken i var sitt glas. Rör om ordentligt.
2. Smula sönder hallonen och tillsätt dem i glasen (hälften i varje). Rör om ordentligt. Ställ glasen i kylen i ett par timmar så fröna tjockar och suger åt sig vätskan. Rör om då och då även i kylen. Chiapuddingen kan förvaras i kylen i 1–2 dagar.
DRÖMGODA SALMIAKBOLLAR – bland de godaste havrebollar jag någonsin baka och ätit. Det salta salmiakströsslet är perfekt i kombination med de söta havrebollarna. En riktig smakhit!
4 dl havregryn
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 ¾ msk kakao ¾ dl kokos 75 g smör ca ½ dl vatten
Garnering salmiakströssel
GÖR SÅ HÄR
1. Smula sönder havregrynen lite grann i en skål. Tillsätt havregryn, strösocker, vaniljsocker, kakao och kokos. Nyp ihop de torra ingredienserna med smöret. Häll sist i vattnet och blanda ihop allt till en kladdig deg. Vattenmängden kan regleras så degen blir lagom kladdig (strösslet måste fastna när man rullar dem).
2. Gör bollar av degen och rulla dem i strösslet. Förvara bollarna i kylen.
Jag älskar kokos och jag älskar kladdkaka – så denna kombination är en riktigt fullträff! Den här kokoskladdkakan med en klick vispgrädde är magiskt god. Den passar perfekt att servera efter en god middag i goda vänners lag eller till fikat på jobbet. Även barn brukar alltid älska kokos så den passar också bra som tårta på ett barnkalas.
Tips!
Smält 100 g mörk choklad och ringla det ovanpå kakan.
Serveringstips: Hallongrädde
Smula ner färska hallon i den vispade grädden. Jättegott!
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Kokoskladdkaka
Ca 12 bitar
150 g smör 2 ¾ dl strösocker 1 nypa salt 2 tsk vaniljsocker 1 ½ dl kokos 3 ägg 1 ¾ dl vetemjöl
Garnering florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull och rör ner sockret. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23-24 cm i diameter.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 24–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra över lite florsocker. Servera gärna med vispgrädde.