Segknapriga kolasnittar

kolasnittar1 kolasnittar2

Segknapriga kolasnittar med läcker kolasmak. De är lite sega i mitten och knapriga på ytan och i kanterna. En grymt god klassisk kaka som går blixtsnabbt att slänga ihop när man är sugen på något gott eller får oväntat besök. Fyll kakburken och njut!

Ljuvligt goda havrebollar – klicka här för recept!
Ljuvligt goda havrebollar – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Segknapriga kolasnittar

30–35 st

100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 msk ljus sirap 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Rör ihop smör och strösocker till en massa. Blanda ihop vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl och rör ner det ihop med sirapen i smörblandningen. Blanda ihop allt till en deg.

2. Dela degen i tre bitar och rulla dem till längder, 30–35 cm. Lägg dem brett isär på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något.

3. Grädda längderna mitt i ugnen i 12–15 min.

4. Snitta längderna i sneda bitar medan direkt när de kommer ut ur ugnen. Låt dem kallna på plåten.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Rör ihop smör och strösocker till en massa. Blanda ihop vaniljsocker, bakpulver, salt och vetemjöl och tillsätt det ihop med sirapen i smörblandningen. Blanda ihop allt till en deg.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Rör ihop smör och strösocker till en massa. Blanda ihop vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl och rör ner det ihop med sirapen i smörblandningen. Blanda ihop allt till en deg.
2. Dela degen i tre bitar och rulla dem till längder, 30–35 cm. Lägg dem brett isär på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något.
2. Dela degen i tre bitar och rulla dem till längder, 30–35 cm. Lägg dem brett isär på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något. (Den tredje längden gräddade jag på en annan plåt).
3. Grädda längderna mitt i ugnen i 12–15 min.
3. Grädda längderna mitt i ugnen i 12–15 min.
4. Snitta längderna i sneda bitar medan direkt när de kommer ut ur ugnen. Låt dem kallna på plåten.
4. Snitta längderna i sneda bitar medan direkt när de kommer ut ur ugnen. Låt dem kallna på plåten.

kolasnittar5

Morotslimpa med råg

morotslimparåg1 morotslimparåg2

Morötterna i degen gör limpan extra saftig och god! Lite rågmjöl i degen tillför nyttiga fibrer. Vill man ha lite grövre limpa kan man byta ut ca ½ dl vetemjöl mot rågmjöl (totalt 2 dl rågmjöl). Har man för mycket rågmjöl i degen blir limpan tung, lite hård och jäser sämre.

Tips kalljäsning!
Följ receptet till punkt 3.
4: Täck formen med plastfolié och låt den jäsa i kylen över natten. Ta fram den när du vaknar och sätt på ugnen och servera nygräddat bröd till frukost!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Morotslimpa med råg

1 st

25 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 tsk salt
2 msk rapsolja
50 g morötter, rivna
¾ dl grovt rågmjöl
7–8 dl vetemjöl 

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, morötter, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.

2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Forma degen till en limpa och lägg den i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.

3. Snitta limpan med en vass kniv. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Sänk värmen till 200 grader och grädda brödet längst ner i ugnen i ca 35 min. Låt den svalna i formen.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, morötter, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, morötter, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Forma degen till en limpa och lägg den i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Forma degen till en limpa och lägg den i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.
3. Snitta limpan med en vass kniv. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Snitta limpan med en vass kniv. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Sänk värmen till 200 grader och grädda brödet längst ner i ugnen i ca 35 min. Låt den svalna i formen.
4. Sänk värmen till 200 grader och grädda brödet längst ner i ugnen i ca 35 min. Låt den svalna i formen.

 

steg5 morotslimparåg1morotslimparåg5 morotslimparåg4 

Rund kärleksmumskaka

kärleksmumskaka5 kärleksmumskaka8

Kärt barn har många namn… Kärleksmums, Snoddas, TV-kaka, Mockarutor… Själv kallar jag dem för Kärleksmums! Jag gillar det namnet, det låter härligt och gott. Ofta bakas denna kaka  i långpanna och skärs i rutor, men den här varianten gräddas i en vanlig springform, 23–24 cm i diameter. Smidigt och praktiskt och det blir en något mindre sats än om man gör dem i långpanna. Här hittar ni mitt mitt recept på kärleksmums i långpanna: https://lindasbakskola.sekarleksmums-en-alskad-chokladdrom/

Baka de allra godaste kärleksmumsen – klicka på bilden för recept!
Baka de allra godaste kärleksmumsen – klicka på bilden för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Rund kärleksmumskaka

Ca 12 bitar

3 ägg
2 ½ dl strösocker
½ dl kakao
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
125 g smör, smält
1 dl mjölk

Glasyr
50 g smör, smält
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
ca 3 ½ dl florsocker
1 msk starkt kaffe
ev. lite vatten

Garnering
kokosflingor

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda kakao, vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner det i äggblandningen ihop med smör och mjölk. Vispa ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 38–40 min. Låt den svalna i formen.

4. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden florsocker så den blir lagom bredbar.

5. Bred ut glasyren över kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda kakao, vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner det i äggblandningen ihop med smör och mjölk. Vispa ihop allt till en slät smet.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda kakao, vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner det i äggblandningen ihop med smör och mjölk. Vispa ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
2. Häll smeten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 38–40 min. Låt den svalna i formen.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 38–40 min. Låt den svalna i formen.
4. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden florsocker så den blir lagom bredbar.
4. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden florsocker så den blir lagom bredbar.
5. Bred ut glasyren över kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna.
5. Bred ut glasyren över kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna.

utvald

kärleksmumskaka1IMG_6333 kärleksmumskaka6

Fryst jordgubbscheesecake

jordgubbscheesecake1IMG_6054

En av de godaste cheesecakes man kan tänka sig. Ljuvliga jordgubbar i den krämiga, frysta fyllningen är makalöst gott! Och den smuliga botten är en perfekt kombination.

Gör en ljuvligt god Oreoglasstårta – klicka här för recept!
Gör en ljuvligt god Oreoglasstårta – klicka här för recept!
Drömgod 10-minuter-tårta med marängbottnar, fluffig hallon- eller jordgubbsgrädde & jordgubbar!
Drömgod 10-minuter-tårta med marängbottnar, fluffig hallon- eller jordgubbsgrädde & jordgubbar!

Kolla in alla mina enkla och goda steg-för-stegrecept på bloggen här!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Fryst jordgubbscheesecake

ca 12 bitar

Botten
250 g digestivekex
100 g smör, smält

Fyllning
ca 400 g jordgubbar, mosade
1 ½ dl strösocker
2 ägg, delade i vitor & gulor
5 dl vispgrädde
400 g färskost, t ex Philadelphia

Garnering
3–4 jordgubbar

GÖR SÅ HÄR

1. Smula sönder digestivekexen och blanda ihop dem med smöret. Tryck ut smulorna i en springform, ca 24 cm i diameter.

2. Mosa jordgubbarna ihop med strösockret.

3. Vispa äggvitan till ett hårt skum. Vispa upp äggulan. Vispa grädden, inte för hårt, och blanda den med färskosten, äggvitan och äggulan. Rör ner de mosade jordgubbarna.

4. Bred ut fyllningen på smulbottnen.

5. Garnering: Mosa jordgubbarna och ringla dem över ytan. Rör om lite försiktigt med en gaffel så ytan blir marmorerad. Ställ tårtan i frysen i ett par timmar och ta fram den ca 30 min före servering.

1. Smula sönder digestivekexen och blanda ihop dem med smöret. Tryck ut smulorna i en springform, ca 24 cm i diameter.
1. Smula sönder digestivekexen och blanda ihop dem med smöret. Tryck ut smulorna i en springform, ca 24 cm i diameter.
2. Mosa jordgubbarna ihop med strösockret.
2. Mosa jordgubbarna ihop med strösockret.
3. Vispa äggvitan till ett hårt skum. Vispa upp äggulan. Vispa grädden, inte för hårt, och blanda den med färskosten, äggvitan och äggulan. Rör ner de mosade jordgubbarna.
3. Vispa äggvitan till ett hårt skum. Vispa upp äggulan. Vispa grädden, inte för hårt, och blanda den med färskosten, äggvitan och äggulan. Rör ner de mosade jordgubbarna.
5. Bred ut fyllningen på smulbottnen.
4. Bred ut fyllningen på smulbottnen.
6. Garnering: Mosa jordgubbarna och ringla dem över ytan. Rör om lite försiktigt med en gaffel så ytan blir marmorerad. Ställ tårtan i frysen i ett par timmar och ta fram den ca 30 min före servering.
5. Garnering: Mosa jordgubbarna och ringla dem över ytan. Rör om lite försiktigt med en gaffel så ytan blir marmorerad. Ställ tårtan i frysen i ett par timmar och ta fram den ca 30 min före servering.

 

jordgubbscheesecake5 jordgubbscheesecake4 jordgubbscheesecake2

Saftiga blåbärsrutor med smultopp

blåbärsrutor2 blåbärsrutor4

Ljuvliga blåbärsrutor med frasiga smulor på toppen. Hela kakan görs av samma deg vilket gör den lättbakad. Den saftiga bottnen, bären och den smuliga toppingen gör kakan helt oemotståndlig – den är så galet god!

Baka en ljuvligt god nougatbollstårta – klicka här för recept!
Baka en ljuvligt god nougatbollstårta – klicka här för recept!

Baka en ljuvligt god smulig blåbärspaj!

blåbärspaj

Här hittar du fler läckra, goda recept med blåbär!

 

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Saftiga blåbärsrutor med smultopp

25–30 bitar

5 dl strösocker
8 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
250 g smör, smält
1 msk vaniljsocker
3 ägg
3 dl naturell yoghurt
ca 300 g blåbär, färska eller frysta

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och bakpulver i en stor bunke. Tillsätt smöret och blanda ihop allt till en smuldeg.

2. Mät upp 3 dl smuldeg och lägg den i en annan bunke (detta ska strös över kakan).

3. Tillsätt vaniljsocker, ägg och yoghurt i den stora bunken. Rör ihop allt till en smet.

4. Bred ut smeten i en smord och bröad långpanna, ca 22 x 30 cm.

5. Strö blåbären jämnt över kakan. (Pudra eventuellt över lite strösocker). Strö över smuldegen från den andra bunken.

6. Grädda kakan längst ner i ugnen i 26–30 min. Låt den svalna i formen innan du skär den i rutor med en kniv. Ät rutorna som de är eller med en klick vaniljsås.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och bakpulver i en stor bunke. Tillsätt smöret och blanda ihop allt till en smuldeg.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och bakpulver i en stor bunke. Tillsätt smöret och blanda ihop allt till en smuldeg.
2. Mät upp 3 dl smuldeg och lägg den i en annan bunke (detta ska strös över kakan).
2. Mät upp 3 dl smuldeg och lägg den i en annan bunke (detta ska strös över kakan).
3. Tillsätt vaniljsocker, ägg och yoghurt i den stora bunken. Rör ihop allt till en smet.
3. Tillsätt vaniljsocker, ägg och yoghurt i den stora bunken. Rör ihop allt till en smet.
4. Bred ut smeten i en smord och bröad långpanna, ca 22 x 30 cm.
4. Bred ut smeten i en smord och bröad långpanna, ca 22 x 30 cm.
5. Strö blåbären jämnt över kakan. (Pudra eventuellt över lite strösocker). Strö över smuldegen från den andra bunken.
5. Strö blåbären jämnt över kakan. (Pudra eventuellt över lite strösocker). Strö över smuldegen från den andra bunken.
6. Grädda kakan längst ner i ugnen i 26–30 min. Låt den svalna i formen innan du skär den i rutor med en kniv. Ät rutorna som de är eller med en klick vaniljsås.
6. Grädda kakan längst ner i ugnen i 26–30 min. Låt den svalna i formen innan du skär den i rutor med en kniv. Ät rutorna som de är eller med en klick vaniljsås.

blåbärsrutor1blåbärsrutor3 blåbärsrutor2