Chokladbollskaka

chokladbollskaka4 chokladbollskaka17chokladbollskaka1chokladbollskaka11 chokladbollskaka16

Underbar succétårta! En riktig snackis som alla kommer älska på kalasbordet! Gör en rund kaka av chokladbollssmeten i stället för runda bollar. Tar mindre tid och är roligare att servera på kalaset eller som dessert efter en god middag. Den smälta chokladen på toppen gör det extra läckert och gott!

Baka en amerikansk jättecookie med Diam och hackad choklad i – underbart gott! Klicka här för recept!
Baka en amerikansk jättecookie med Diam och hackad choklad i – underbart gott! Klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Chokladbollskaka

12–14 bitar

8 dl havregryn
150 g smör, rumsvarmt
1 dl kokos
1 msk vaniljsocker
2 ½ msk kakao
3 msk kaffe
2 ½ dl florsocker (kan bytas mot 2 dl strösocker)
ca ½ dl vatten

Garnering
150 g choklad, mörk, ljus eller mjölkchoklad
kokos eller pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Nyp ihop havregryn och smör. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop allt till en lite kladdig deg.

2. Sätt fast ett bakplåtspapper bottnen på i en springform, 22–23 cm i diameter. Tryck ut chokladbollssmeten i formen.

3. Tag bort kanten på formen och stjälp över kakan på en tallrik. Ta bort pappret och bottnen.

4. Smält chokladen över vattenbad.

5. Bred ut chokladen på kakan.

6. Strö över kokos och låt chokladen stelna i kylen. Förvara kakan i kylen.

1. Nyp ihop havregryn och smör. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop allt till en lite kladdig deg.
1. Nyp ihop havregryn och smör. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop allt till en lite kladdig deg.
2. Sätt fast ett bakplåtspapper bottnen på i en springform, 22–23 cm i diameter. Tryck ut chokladbollssmeten i formen.
2. Sätt fast ett bakplåtspapper bottnen på i en springform, 22–23 cm i diameter. Tryck ut chokladbollssmeten i formen.
3. Tag bort kanten på formen och stjälp över kakan på en tallrik. Ta bort pappret och bottnen.
3. Tag bort kanten på formen och stjälp över kakan på en tallrik. Ta bort pappret och bottnen.

 

 

4. Bred ut chokladen på kakan.
4. Bred ut chokladen på kakan.

 

 

5. Strö över kokos och låt chokladen stelna i kylen. Förvara kakan i kylen.
5. Strö över kokos och låt chokladen stelna i kylen. Förvara kakan i kylen.

 

 

chokladbollskaka18fbchokladbollskaka13 chokladbollskaka14chokladbollskaka17 

Snabba blåbärsbakelser

utvald

Gör ljuvligt goda blåbärsbakelser av min segmjuka blåbärskaka i form som jag bakat tidigare på bloggen! Kakan är underbart god och med några spritsade gräddtoppar blir det superläckra bakelser som kan serveras på både kalas och som dessert efter en god middag.

Receptet på blåbärskakan hittar du här: https://lindasbakskola.se/segmjuk-blabarskaka-i-limpform/

IMG_5936

 

 

Blåbärsbakelser

Ca 10 st

Du behöver
En sats segmjuk blåbärskaka!
2–3 dl vispgrädde
silverkulor

GÖR SÅ HÄR

1. Baka den segmjuka blåbärskakan enligt receptet.

2. Låt kakan kallna och skär den i önskat antal bitar.

3. Vispa grädden och spritsa toppar ovanpå kakbitarna. Toppa grädden med några silverkulor.

Snabbjäst vallmofrökaka

vallmofrökaka6 vallmofrökaka2

Gott frukostbröd med två sorters vallmofrön på toppen! Brödet är oerhört saftig och fröna på toppen ger en supergod smak. Om man bara har en sorts vallmofrön går det också bra.

Snabb jäsning!
Degen jäser snabbare när man ställer bunken i varmt vatten. Spola riktigt varmt vatten i kranen och fyll upp ca 10–15 cm. Ställ ner bunken, lägg en tallrik eller plastfolie på bunken så värmen stannar kvar. Jäs i ca 20 min.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Snabbjäst vallmofrökaka

8 bitar

¼ pkt jäst
2 dl mjölk, fingervarm
1 tsk salt
1 msk rapsolja
5–6 dl vetemjöl 

Garnering
vita vallmofrön
blå vallmofrön

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Fyll upp diskhon med ca 10–15 cm varmt vatten. Ställ degbunken i vattnet och låt degen jäsa under plastfolie eller en tallrik i ca 20 min.

2. Knåda igenom degen och forma den till en slät boll. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut degen till en rundel, ca 2 cm tjock.

3. Dela degen i åtta tårtbitar. Låt degen jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 230 grader.

4. Pensla degen med vatten. Strö över vita vallmofrön och blå vallmofrön på varannan bit.

5. Grädda brödet mitt i ugnen i 15–18 min. Låt det svalna på plåten.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Fyll upp diskhon med ca 10–15 cm varmt vatten. Ställ degbunken i vattnet och låt degen jäsa under plastfolie eller en tallrik i ca 20 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Fyll upp diskhon med ca 10–15 cm varmt vatten. Ställ degbunken i vattnet och låt degen jäsa under plastfolie eller en tallrik i ca 20 min.
2. Knåda igenom degen och forma den till en slät boll. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut degen till en rundel, ca 2 cm tjock.
2. Knåda igenom degen och forma den till en slät boll. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut degen till en rundel, ca 2 cm tjock.
3. Dela degen i åtta tårtbitar. Låt degen jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 230 grader.
3. Dela degen i åtta tårtbitar. Låt degen jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 230 grader.
4. Pensla degen med vatten. Strö över vita vallmofrön och blå vallmofrön på varannan bit.
4. Pensla degen med vatten. Strö över vita vallmofrön och blå vallmofrön på varannan bit.
5. Grädda brödet mitt i ugnen i 15–18 min. Låt det svalna på plåten.
5. Grädda brödet mitt i ugnen i 15–18 min. Låt det svalna på plåten.

 

vallmofrökaka1 vallmofrökaka3 vallmofrökaka4 vallmofrökaka5 

 

 

 

Hemgjord pizza (capricciosa/hawaii)

pizza5 fb

Hemgjord pizza är så grymt gott och lätt att lyckas med. Tänk på att ugnsvärmen ska vara hög för att pizzan ska bli genomgräddad och frasig i kanterna. Håll koll på pizzan så den inte bränns eftersom det går snabbt på slutet när man gräddar i 250 graders varmluft. Om du inte har varmluft gräddar man i 250 grader vanlig värme. Min familj älskar hemgjord pizza och det görs ofta hemma i vårt kök. Ibland dubblar jag degen och bakar ut pizzan på en hel plåt. Fyllningen kan man variera i oändlighet och lägga på det man gillar bäst.

Baka urgoda pizzabullar – klicka här för recept!
Baka urgoda pizzabullar – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Pizza

1 stor eller 2 mindre

¼ pkt jäst
2 dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
1 msk rapsolja
5–6 dl vetemjöl 

Fyllning (eller valfri fyllning)
2–3 msk pizzasås, färdig eller hemgjord
ca 200 ost, riven
ca 100 g skinka, skuren i bitar
oregano

Hawaiipizza
4 ananasringar

Capricciosa
champinjoner

Garnering
oregano

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.

2. Kavla ut degen till en rundel, ½–1 cm tjock, på ett bakplåtspapper. (Eller dela degen i två bitar och kavla ut två mindre rundlar). Låt kanterna vara något tjockare.

3. Lägg bakplåtspappret med rundeln på en ugnsplåt. Bred ut pizzasåsen på degen.

4. Strö över skinka (ev. ananasbitar eller champinjoner) och riven ost. Strö över oregano. Låt pizzan jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader varmluft.

5. Grädda pizzan mitt i ugnen i 10–13 min (något kortare tid om du gör två mindre pizzor). Håll koll så att den inte bränns på ytan.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Kavla ut degen till en rundel, ½–1 cm tjock, på ett bakplåtspapper. (Eller dela degen i två bitar och kavla ut två mindre rundlar). Låt kanterna vara något tjockare.
2. Kavla ut degen till en rundel, ½–1 cm tjock, på ett bakplåtspapper. (Eller dela degen i två bitar och kavla ut två mindre rundlar). Låt kanterna vara något tjockare.
3. Lägg bakplåtspappret med rundeln på en ugnsplåt. Bred ut pizzasåsen på degen.
3. Lägg bakplåtspappret med rundeln på en ugnsplåt. Bred ut pizzasåsen på degen.
4. Strö över skinka (ev. ananasbitar) och riven ost. Strö över oregano. Låt pizzan jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader varmluft.
4. Strö över skinka (ev. ananasbitar) och riven ost. Strö över oregano. Låt pizzan jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader varmluft.
5. Grädda pizzan mitt i ugnen i 10–13 min (något kortare tid om du gör två mindre pizzor). Håll koll så att den inte bränns på ytan.
5. Grädda pizzan mitt i ugnen i 10–13 min (något kortare tid om du gör två mindre pizzor). Håll koll så att den inte bränns på ytan.

 

steg6 pizza3 pizza1 

4-minutersbröd i stekpanna

4-minutersbröd74-minutersbröd3 4-minutersbröd1

När du ska äta frukost och inte har något bröd hemma är detta 4-minutersbröd perfekt! Det går så fort att göra och innehåller ingredienser man oftast har hemma. Och det är ljuvligt gott! Ät det helst när det forfarande är ljummet så att smöret smälter på brödet – helt gudomligt underbart! De tar ca 4 minuter att grädda dem i en torr stekpanna.

Dubbla eller trippla gärna degen om du vill ha fler bröd!

Grilltips!
Man kan även grädda bröden på en grill, men tänk på att inte ha för stark värme/glöd för då bränns de och blir inte genomgräddade.

Tips!
Filmjölken kan bytas ut mot naturell yoghurt eller mjölk.

Baka snabba frukostfrallor med havregryn – klicka här för recept!
Baka snabba frukostfrallor med havregryn – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

4-minutersbröd i stekpanna

Ca 4 st

Bröden tar totalt ca 4 minuter att grädda i stekpannan.

2 msk smör, rumsvarmt (30 g)
2 ½ dl vetemjöl
¾ tsk bakpulver
1 ½ krm salt
1 dl filmjölk

GÖR SÅ HÄR

1. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna. Tillsätt filmjölken och blanda ihop allt till en deg.

2. Dela degen i ca 4 bitar.

3. Kavla eller platta degbitarna till rundlar, ca ¾ cm tjocka.

4. Värm upp en stekpanna i gjutjärn på medelvärme. Pudra lite vetemjöl i stekpanna (det ska inte vara något fett i den). Vänd brödet när det får bruna fläckar, ca 2 min per sida. Anpassa värmen så att brödet inte bränns.

1. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna. Tillsätt filmjölken och blanda ihop allt till en deg.
1. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna. Tillsätt filmjölken och blanda ihop allt till en deg.
2. Dela degen i ca 4 bitar.
2. Dela degen i ca 4 bitar.
3. Kavla eller platta degbitarna till rundlar, ca ¾ cm tjocka.
3. Kavla eller platta degbitarna till rundlar, ca ¾ cm tjocka.
4. Värm upp en stekpanna i gjutjärn på medelvärme. Pudra lite vetemjöl i stekpanna (det ska inte vara något fett i den). Vänd brödet när det får bruna fläckar, ca 2 min per sida. Anpassa värmen så att brödet inte bränns.
4. Värm upp en stekpanna i gjutjärn på medelvärme. Pudra lite vetemjöl i stekpanna (det ska inte vara något fett i den). Vänd brödet när det får bruna fläckar, ca 2 min per sida. Anpassa värmen så att brödet inte bränns.

 

4-minutersbröd5 4-minutersbröd6 4-minutersbröd2