Saffransfläta med vaniljkräm

dagensrecept1saffransfläta4 Den här flätningsmetoden är väldigt enkel att göra och resultatet blir grymt snyggt! Fyll saffranslängden med vaniljkräm eller byt ut den mot mandelmassa (läs tipset nedan). Tips! Vaniljkrämen kan bytas ut mot mandelmassfylling: 150 g mandelmassa, riven 50 g smör, kylskåpskallt ½–1 tsk stötta kardemummakärnor ca ¾ dl strösocker GÖR SÅ HÄR 1. Blanda ihop alla ingredienserna och fördela den i flätorna i stället för vaniljkrämen. Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola Saffransfläta med vaniljkräm  2 st Degen får inte vara för lös får då blir den svår att fläta. ½ g saffran (1 påse) + 1 tsk strösocker 3 ½ dl mjölk, fingervarm 25 g jäst 1 ägg 1 krm salt ¾ dl strösocker 75 g smör, rumsvarmt 1 tsk kardemummakärnor, mortlade 11–13 dl vetemjöl Vaniljkräm 3 dl mjölk 1 ägg 2 msk strösocker ca 2 msk vaniljsocker
 1 ½ msk maizena majsstärkelse 1 tsk kardemummakärnor, mortlade Garnering 1 ägg mandelspån pärlsocker GÖR SÅ HÄR 1. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med 1 tsk socker. Blanda saffran och mjölk i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt ägg, salt, socker, smör, kardemumma och mjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig och ganska stadig deg (men absolut inte hård). Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min. 2. Vaniljkräm: Blanda ihop alla ingredienserna i en kastrull. Låt allt koka upp och låt det sjuda på medelvärme under ständig omrörning tills krämen tjocknat. Låt den kallna. Rör ner kardemummakärnorna. 3. Dela degen i två bitar. Kavla ut dem till rektangulära plattor, ca 30 x 40 cm, på ett bakplåtspapper eller en teflonplåt. Det går att kavla ut degen på ett mjölat bakbord, men det är svårt att flytta över flätan till en plåt när den är klar. 4. Bred ut vaniljkrämen i mitten av rektangeln. Skär sneda flikar i degen utifrån fyllningen, ca 2 cm breda. 5. Fläta längden genom att lägga flikarna över varandra. Låt flätan jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. 6. Pensla flätan med uppvispat ägg och strö över mandelspån och pärlsocker. 7. Grädda längderna längst ner i ugnen i 25–28 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk. [caption id="attachment_8535" align="" width="860"]1. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med 1 tsk socker. Blanda saffran och mjölk i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt ägg, salt, socker, smör, kardemumma och mjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min. 1. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med 1 tsk socker. Blanda saffran och mjölk i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt ägg, salt, socker, smör, kardemumma och mjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min.[/caption] [caption id="attachment_8536" align="" width="860"]2. Vaniljkräm: Blanda ihop alla ingredienserna i en kastrull. Låt allt koka upp och låt det sjuda på medelvärme under ständig omrörning tills krämen tjocknat. Låt den kallna. Rör ner kardemummakärnorna. 2. Vaniljkräm: Blanda ihop alla ingredienserna i en kastrull. Låt allt koka upp och låt det sjuda på medelvärme under ständig omrörning tills krämen tjocknat. Låt den kallna. Rör ner kardemummakärnorna.
3. Dela degen i två bitar. Kavla ut dem till rektangulära plattor, ca 30 x 40 cm, på ett bakplåtspapper eller en teflonplåt. Det går att kavla ut degen på ett mjölat bakbord, men det är svårt att flytta över flätan till en plåt när den är klar.
3. Dela degen i två bitar. Kavla ut dem till rektangulära plattor, ca 30 x 40 cm, på ett bakplåtspapper eller en teflonplåt. Det går att kavla ut degen på ett mjölat bakbord, men det är svårt att flytta över flätan till en plåt när den är klar.[/caption]   [caption id="attachment_8538" align="" width="860"]4. Bred ut vaniljkrämen i mitten av rektangeln. Skär sneda flikar i degen utifrån fyllningen, ca 2 cm breda. 4. Bred ut vaniljkrämen i mitten av rektangeln. Skär sneda flikar i degen utifrån fyllningen, ca 2 cm breda.[/caption] [caption id="attachment_8539" align="" width="860"]5. Fläta längden genom att lägga flikarna över varandra. Låt flätan jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. 5. Fläta längden genom att lägga flikarna över varandra. Låt flätan jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.[/caption] [caption id="attachment_8540" align="" width="860"]6. Pensla flätan med uppvispat ägg och strö över mandelspån och pärlsocker. 6. Pensla flätan med uppvispat ägg och strö över mandelspån och pärlsocker.[/caption] [caption id="attachment_8541" align="" width="860"]7. Grädda längderna längst ner i ugnen i 25–28 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk. 7. Grädda längderna längst ner i ugnen i 25–28 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.[/caption]   saffransfläta2 saffransfläta6
saffransfläta3 utvald1    

Chokladfudge med sötmandel

dagensreceptutvald Himmelskt god chokladfudge med läckra bitar av rostad sötmandel. Det här är en riktig favorit som jag gör varje jul. Byt ut! Sötmandeln kan uteslutas eller bytas ut mot hasselnötter, Kellogs K special eller Rice Krispies. Tips! Rosta gärna sötmandeln i 180 grader mitt i ugnen i ca 10 min. Då blir den kristligare och smakrikare. [caption id="attachment_37275" align="" width="215"]Baka de allra godaste saffrans-florsockerbullarna – klicka här för recept! Baka de allra godaste saffrans-florsockerbullarna – klicka här för recept![/caption] Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola

Chokladfudge med sötmandel

45–50 bitar 400 g mörk choklad 1 burk kondenserad sötad mjölk, 397 g (okokt) ¾–1 dl sötmandel, hackad Garnering florsocker GÖR SÅ HÄR 1. Smält chokladen över vattenbad. 2. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om till en slät smet. 3. Rör ner den hackade mandeln i chokladsmeten.  4. Häll smeten i en form, ca 20 x 17 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt den stå i kylen och stelna. 5. Skär fudgen i fyrkantiga bitar, ca 2 x 2 cm. Pudra över florsocker. [caption id="attachment_8506" align="" width="860"]1. Smält chokladen över vattenbad. 1. Smält chokladen över vattenbad.[/caption] [caption id="attachment_8507" align="" width="860"]2. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om till en slät smet. 2. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om till en slät smet.[/caption] [caption id="attachment_8508" align="" width="860"]3. Rör ner den hackade mandeln i chokladsmeten. 3. Rör ner den hackade mandeln i chokladsmeten.[/caption] [caption id="attachment_8509" align="" width="860"]4. Häll smeten i en form, ca 20 x 17 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt den stå i kylen och stelna. 4. Häll smeten i en form, ca 20 x 17 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt den stå i kylen och stelna.[/caption] [caption id="attachment_8510" align="" width="860"]5. Skär fudgen i fyrkantiga bitar, ca 2 x 2 cm. Pudra över florsocker. 5. Skär fudgen i fyrkantiga bitar, ca 2 x 2 cm. Pudra över florsocker.[/caption] utvald3 chokladfudge1

Pepparkakskladdkaka

DAGENSRECEPTpepparkakskladdkaka3 Den här pepparkakskladdkakan är ett måste för alla kladdkakeälskare! Vad passar bättre än en superläcker och god kladdkaka med smak av pepparkaka under julmånaderna?! Servera den som dessert efter en god middag, till eftermiddagsfikat eller till glöggen i goda vänners lag! En klick vispad grädde till gör den extra god! [caption id="attachment_37584" align="" width="215"]Ljuvligt god Daimfudge med bara 4 ingredienser – klicka här för recept! Ljuvligt god Daimfudge med bara 4 ingredienser – klicka här för recept![/caption] Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola

Pepparkakskladdkaka

12–14 bitar 150 g smör, smält 200 g mörk choklad (ljus choklad går också bra) 3 dl strösocker 2 tsk pepparkakskrydda 2 msk kakao 1 nypa salt 3 ägg 1 ¾ dl vetemjöl Till formen smör 2–3 pepparkakor Garnering florsocker GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Stäng av värmen. Bryt chokladen i bitar och låt dem smälta i smöret. Rör ner strösocker, pepparkakskrydda, kakao, vaniljsocker och salt. Rör sist i äggen och mjölet. Blanda ihop allt till en slät smet. 2. Smörj en form med löstagbar kant, 22–23 cm i diameter, med smör. Bröa den med söndersmulade pepparkakor. 3. Häll smeten i formen. 4. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–22 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt kakan svalna i formen. Pudra över florsocker före servering. Servera gärna kakan med lättvispad grädde eller vaniljglass. [caption id="attachment_8443" align="" width="860"]1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Stäng av värmen. Bryt chokladen i bitar och låt dem smälta i smöret. Rör ner strösocker, pepparkakskrydda, kakao, vaniljsocker och salt. Rör sist i äggen och mjölet. Blanda ihop allt till en slät smet. 1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Stäng av värmen. Bryt chokladen i bitar och låt dem smälta i smöret. Rör ner strösocker, pepparkakskrydda, kakao och salt. Rör sist i äggen och mjölet. Blanda ihop allt till en slät smet.[/caption]   [caption id="attachment_8444" align="" width="860"]2. Smörj en form med löstagbar kant, 22–23 cm i diameter, med smör. Bröa den med söndersmulade pepparkakor. 2. Smörj en form med löstagbar kant, 22–23 cm i diameter, med smör. Bröa den med söndersmulade pepparkakor.[/caption] [caption id="attachment_8445" align="" width="860"]3. Häll smeten i formen. 3. Häll smeten i formen.[/caption] [caption id="attachment_8446" align="" width="860"]4. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–22 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt kakan svalna i formen. Pudra över florsocker före servering. Servera gärna kakan med lättvispad grädde eller vaniljglass. 4. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–22 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt kakan svalna i formen. Pudra över florsocker före servering. Servera gärna kakan med lättvispad grädde eller vaniljglass.[/caption]   pepparkakskladdkaka8 pepparkakskladdkaka2 pepparkakskladdkaka4 pepparkakskladdkaka7   []

Lyxig Rocky road

dagensreceptutvald2 rockyroad1 Rocky road är bland det godaste julgodiset jag vet. Den här varianten innehåller en burk sötad, kondenserat mjölk och det gör att chokladen blir lite mjuk, men ändå fast. Det är supersupergott!!! Egentligen kan man tillsätta lite vad man vill, men jordnötter, marshmallows och Dumlekola är alltid rätt. Om du vill byta ut något är det bara att ersätta det med något annat godis du tycker om. OBS! Tänk på att det måste vara den sötade kondenserade mjölken. Om man använder den som det står original på så stelnar inte chokladen. [caption id="attachment_37903" align="" width="215"]Läcker chokladkola som snabbt blir en favorit – klicka till receptet här! Läcker chokladkola som snabbt blir en favorit – klicka till receptet här![/caption] Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola

Lyxig Rocky road

Ca 50 bitar 200 g mjölkchoklad 200 g mörk choklad 25 g smör 1 burk sötad kondenserad mjölk, 397 g (okokt) (obs! Det ska stå sötad eller sweetened på framsidan på burken, inte original eller karamelliserad). 250 g Dumlekola 2–3 dl salta jordnötter ca 200 g minimarshmallows GÖR SÅ HÄR 1. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om. Låt svalna något. 2. Skär Dumlekolorna i småbitar och blanda ner dem, nötterna och marshmallows i chokladsmeten. Rör om försiktigt. 3. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i ett 2–3 cm tjockt lager. Ställ den i kylen och låt den stelna. 4. Skär chokladen i bitar med en vass kniv. Förvara godiset i en burk med tätslutande lock i kylen.
 
[caption id="attachment_8397" align="" width="860"]1. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om. Låt svalna något. 1. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om. Låt svalna något.[/caption] [caption id="attachment_8398" align="" width="860"]2. Skär Dumlekolorna i småbitar och blanda ner dem, nötterna och marshmallows i chokladsmeten. Rör om försiktigt. 2. Skär Dumlekolorna i småbitar och blanda ner dem, nötterna och marshmallows i chokladsmeten. Rör om försiktigt.[/caption] [caption id="attachment_8399" align="" width="860"]3. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i ett 2–3 cm tjockt lager. Ställ den i kylen och låt den stelna. 3. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i ett 2–3 cm tjockt lager. Ställ den i kylen och låt den stelna.[/caption] [caption id="attachment_8400" align="" width="860"]4. Skär chokladen i bitar med en vass kniv. Förvara godiset i en burk med tätslutande lock i kylen. 4. Skär chokladen i bitar med en vass kniv. Förvara godiset i en burk med tätslutande lock i kylen.[/caption]   utvald2 rockyroad2rockyroad4  

Saftig saffranssockerkaka med kokos

saffranssockerkaka1 saffranssockerkaka5 En riktigt saftig och läcker saffranskaka som har en rykande åtgång. Den är lätt att göra och en klassisk variant som innehåller vanliga ingredienser som man oftast har hemma, förutom saffranet kanske... Du kan med stolthet bjuda kollegor och vänner på kakan och räkna med uppskattning. Den håller sig saftig och fräsch i flera dagar om du förvarar den i en burk med tätslutande lock eller i en väl försluten plastpåse. Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: Lindas bakskola

Saftig saffranssockerkaka med kokos

Ca 12 bitar 3 dl strösocker 2 ägg ½ g saffran (1 paket) 175 g smör, smält 1 ½ dl mjölk 2 tsk bakpulver 4 dl vetemjöl Till formen smör riven kokos Garnering florsocker GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa strösocker och ägg pösigt i en bunke. Blanda saffranet i smöret och rör ner det och mjölken i äggsmeten. Blanda bakpulver och vetemjöl och vispa ihop det med de övriga ingredienserna till en slät smet. 2. Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 1 ½ liter, med riven kokos. Häll smeten i formen. 3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–45 min. Låt den svalna i formen. 4. Pudra florsocker över kakan före servering. [caption id="attachment_8305" align="alignnone" width="860"]1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa socker och ägg pösigt i en bunke. Blanda saffranet i smöret och rör ner det och mjölken i äggsmeten. Blanda bakpulver och mjöl och vispa ner det i de övriga ingredienserna till en slät smet. 1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa strösocker och ägg pösigt i en bunke. Blanda saffranet i smöret och rör ner det och mjölken i äggsmeten. Blanda bakpulver och vetemjöl och vispa ihop det med de övriga ingredienserna till en slät smet.[/caption] [caption id="attachment_8306" align="alignnone" width="860"]2. Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 1 ½ liter, med riven kokos. Häll smeten i formen. 2. Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 1 ½ liter, med riven kokos. Häll smeten i formen.[/caption] [caption id="attachment_8307" align="alignnone" width="860"]3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–45 min. Låt den svalna i formen. 3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–45 min. Låt den svalna i formen.[/caption] [caption id="attachment_8308" align="alignnone" width="860"]4. Pudra florsocker över kakan före servering. 4. Pudra florsocker över kakan före servering.[/caption] saffranssockerkaka3 saffranssockerkaka4saffranssockerkaka6 saffranssockerkaka7