En riktigt saftig och läcker saffranskaka som har en rykande åtgång. Den är lätt att göra och en klassisk variant som innehåller vanliga ingredienser som man oftast har hemma, förutom saffranet kanske… Du kan med stolthet bjuda kollegor och vänner på kakan och räkna med uppskattning. Den håller sig saftig och fräsch i flera dagar om du förvarar den i en burk med tätslutande lock eller i en väl försluten plastpåse.
3 dl strösocker 2 ägg ½ g saffran (1 paket) 175 g smör, smält 1 ½ dl mjölk 2 tsk bakpulver 4 dl vetemjöl
Till formen smör riven kokos
Garnering florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa strösocker och ägg pösigt i en bunke. Blanda saffranet i smöret och rör ner det och mjölken i äggsmeten. Blanda bakpulver och vetemjöl och vispa ihop det med de övriga ingredienserna till en slät smet.
2. Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 1 ½ liter, med riven kokos. Häll smeten i formen.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–45 min. Låt den svalna i formen.
En riktigt julig vetelängd med smak av pepparkaka. Det går bra att byta ut pepparkakskryddan mot kanel eller bara vaniljsocker om man vill göra en vaniljlängd. I USA kallas den typ av bulle för Pull apart bread (bryt-isär-bröd). Det är enkel & kul att göra och snyggt att servera – en bullängd precis i min smak eftersom jag gillar att vara kreativ, men det får inte bli ett jättestort projekt som tar för lång tid.
Följ mig på Instagram: lindasbakskola
Pepparkakslängd i form /Pull apart bread
Ca 12 bitar
25 g jäst 2 dl mjölk, ljummen 1 nypa salt 1 tsk mortlade kardemummakärnor ½ dl strösocker 1 ägg 50 g smör, rumsvarmt 6–7 dl vetemjöl
Fyllning ca 50 g smör, rumsvarmt 2–3 msk strösocker ca
2 tsk pepparkakskrydda
Garnering 1 ägg pärlsocker
GÖR SÅ HÄR 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, kardemummakärnor, socker, ägg, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.
2. Kavla ut degen till en rektangel, ½–1 cm tjock, på ett mjölat bakbord. Bred ut smöret på degen och strö över socker och pepparkakskrydda.
3. Dela degen i sex lika breda remsor från långsidan. Lägg remsorna jämnt ovanpå varandra.
4. Nu har du en längd bestående av sex degremsor ovanpå varandra. Dela denna längd i 6 lika stora bitar.
5. Bunta ihop deghögarna och lägg dem på tvären i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Fördela dem jämnt i formen. Om bitarna säckar ihop lite så reser de sig igen under jäsningen. Låt bulllängden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Pensla längden med ägg och strö över pärlsocker.
7. Grädda längden längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen.
För några år sedan gjorde jag hemgjord Bounty för första gången och sedan dess är det en av mina favoritjulgodisar. Jag bakar dem ett par gånger varje jul och första gången brukar vara redan i november. De har en rykande åtgång och även mina fem barn älskar dessa godbitar. Bounty är kanske egentligen inget julgodis, men för mig har det blivit en julfavorit! Här får ni enkla steg-för-steginstruktioner hur man gör de smarriga konfektbitarna.
50 g smör, smält 3 dl riven kokos 2 dl florsocker 1 tsk vaniljsocker ½ dl vispgrädde
Garnering 150 g mörk choklad, smält riven kokos
GÖR SÅ HÄR
1. Blanda ihop smör, kokos, florsocker, vaniljsocker och grädde till en massa. Ställ den i kylen en stund.
2. Rulla massan till fingertjocka längder, ca 4 cm, och lägg dem på en skärbräda i frysen i 30–60 min.
3. Doppa bitarna i smält choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper. Strö över riven kokos. Låt dem stelna i kylen. Förvara konfekten i kylen i en burk med tätslutande lock.
1. Blanda ihop smör, kokos, florsocker, vaniljsocker och grädde till en massa. Ställ den i kylen en stund.
½ g saffran (1 påse) + 1 tsk strösocker
3 ½ dl mjölk, fingervarm 25 g jäst
1 ägg
1 krm salt
¾ dl strösocker 75 g smör, rumsvarmt
1 tsk kardemummakärnor, mortlade
12–13 dl vetemjöl
Fyllning ca 150 g vit choklad, hackad 50 g smör, rumsvarmt 2 msk florsocker
Garnering ev. 1 ägg smör strösocker
GÖR SÅ HÄR
1. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med 1 tsk socker. Blanda saffran och mjölk i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt ägg, salt, strösocker, smör, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min.
2. Dela degen i 24–26 bitar och forma dem till bollar. Fyllning: Blanda choklad, smör och florsocker till en massa. Dela massan i lika många högar som bullar. Gör ett hål i varje bulle och tryck ner fyllning. Nyp ihop hålet ordentligt.
3. Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. (Pensla eventuellt bullarnamed ägg efter jäsningen om du vill ha en glansig yta, men eftersom de ska penslas med smör efter gräddningen så kan man hoppa över det).
4. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 9–13 min.
5. Pensla bullarna med smält smör medan de fortfarande är varma och doppa dem i strösocker. Låt dem svalna på en plåt eller galler.
En fantastiskt god och saftig, mjuk kaka med mazarinbotten. Den knäckiga toscan på toppen är en grym kombination. Man kan hacka nötterna grovt om man inte vill ha dem hela. Kakan passar jättebra som en julkaka till adventsfikat, men kan bakas året runt utan att förknippas med julen.
Mazarintoscakaka i limpform
Ca 12 bitar
Saftig citronmazarinbotten med ett knäckigt nöt- & mandeltäcke. Ljuvligt gott!
Mazarinbotten 225 g mandelmassa 100 g smör, rumsvarmt 3 ägg 1 tsk bakpulver 1 dl vetemjöl rivet skal av 1 citron
Toscatäcke 200 g nötter och mandlar av valfri sort ½ dl vispgrädde ½ dl strösocker ½ dl ljus sirap 2 tsk smör
GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg nötterna på en plåt och rosta dem mitt i ugnen i 10–12 min.
2. Riv mandelmassan grovt och rör ihop den med smöret. Tillsätt äggen och blanda. Rör ihop bakpulver och vetemjöl och blanda ner det och citronskalet i smeten.
3. Bred ut smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min.
5. Toscatäcke: Koka upp grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt det puttra till en tjock kolasmet. Stäng av värmen och rör ner smör och nötter.
6. Ta ut kakan när de 25–30 minuterna gått och häll över toscasmeten. Höj värmen till 250 grader och grädda kakan i ca 5 min till. Låt den svalna i formen.