Mazarinkaka med hallonglasyr
En oslagbart läcker kaka som består av tre olika lager; en mördegsbotten, mazarinfyllning och på toppen en hallonglasyr. Alla tre delarna är enkla och går relativt snabbt att göra.
Tips!
Vill man inte göra en hallonglasyr utan en klassisk vit glasyr struntar man bara i hallonen och rör ut florsockret i glasyren med lite vatten i stället.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här)
Mazarinkaka med hallonglasyr
12–14 bitar
Kombinationen frasig mördegsbotten, saftig mandelfyllning och sötsyrlig hallonglasyr är oslagbar.
Mördeg
5 dl vetemjöl
200 g
smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
Mazarinfyllning
200 g
mandelmassa
100 g
smör, rumsvarmt
2 ägg
Hallonglasyr
ca 20 g hallon, passerade
ca 2 ½ dl florsocker
ev några droppar vatten
GÖR SÅ HÄR
1. Mördeg: Nyp ihop alla ingredienserna till en deg eller kör dem snabbt i en hushållsmaskin. Ställ degen i kylen i 15–30 min. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Kavla ut degen till en cirkel, ca 26 cm i diameter. Lägg rundeln i en form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper i botten. Degen ska sticka upp några centimeter på kanterna.
3. Mazarinfyllning: Vispa ihop mandelmassa och smör med en elvisp i en bunke. Tillsätt äggen och fortsätt vispa till en slät massa.
4. Bred ut mazarinfyllningen på mördegen. Jämna till mördegskanten så den får ungefär samma höjd som fyllningen.
5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den kallna helt i formen.
6. Glasyr: Passera hallonen genom en sil så kärnorna silas bort.
7. Blanda florsocker och hallonsåsen till en bredbar glasyr. Tillsätt eventuellt någon droppe vatten om hallonsåsen inte räcker.
8. Bred ut glasyren på kakan. Ställ den i kylen en stund så glasyren stelnar.