Mazarinkaka med hallonglasyr

DAGENSRECEPT

mazarinkaka2

En oslagbart läcker kaka som består av tre olika lager; en mördegsbotten, mazarinfyllning och på toppen en hallonglasyr. Alla tre delarna är enkla och går relativt snabbt att göra.

Tips!
Vill man inte göra en hallonglasyr utan en klassisk vit glasyr struntar man bara i hallonen och rör ut florsockret i glasyren med lite vatten i stället.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här)

Mazarinkaka med hallonglasyr

12–14 bitar

Kombinationen frasig mördegsbotten, saftig mandelfyllning och sötsyrlig hallonglasyr är oslagbar.

Mördeg
5 dl vetemjöl
200 g 
smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker

Mazarinfyllning
200 g 
mandelmassa
100 g
 smör, rumsvarmt
2 ägg 

Hallonglasyr
ca 20 g hallon, passerade
ca 2 ½ dl florsocker
ev några droppar vatten 

GÖR SÅ HÄR

1. Mördeg: Nyp ihop alla ingredienserna till en deg eller kör dem snabbt i en hushållsmaskin. Ställ degen i kylen i 15–30 min. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Kavla ut degen till en cirkel, ca 26 cm i diameter. Lägg rundeln i en form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper i botten. Degen ska sticka upp några centimeter på kanterna.

3. Mazarinfyllning: Vispa ihop mandelmassa och smör med en elvisp i en bunke. Tillsätt äggen och fortsätt vispa till en slät massa.

4. Bred ut mazarinfyllningen på mördegen. Jämna till mördegskanten så den får ungefär samma höjd som fyllningen.

5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den kallna helt i formen.

6. Glasyr: Passera hallonen genom en sil så kärnorna silas bort.

7. Blanda florsocker och hallonsåsen till en bredbar glasyr. Tillsätt eventuellt någon droppe vatten om hallonsåsen inte räcker.

8. Bred ut glasyren på kakan. Ställ den i kylen en stund så glasyren stelnar.

1. Mördeg: Nyp ihop alla ingredienserna till en deg eller kör dem snabbt i en hushållsmaskin. Ställ degen i kylen i 15–30 min. Sätt ugnen på 180 grader.
1. Mördeg: Nyp ihop alla ingredienserna till en deg eller kör dem snabbt i en hushållsmaskin. Ställ degen i kylen i 15–30 min. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Kavla ut degen till en cirkel, ca 26 cm i diameter. Lägg rundeln i en form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper i botten. Degen ska sticka upp några centimeter på kanterna.
2. Kavla ut degen till en cirkel, ca 26 cm i diameter. Lägg rundeln i en form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper i botten. Degen ska sticka upp några centimeter på kanterna.
3. Mazarinfyllning: Vispa ihop mandelmassa och smör med en elvisp i en bunke. Tillsätt äggen och fortsätt vispa till en slät massa.
3. Mazarinfyllning: Vispa ihop mandelmassa och smör med en elvisp i en bunke. Tillsätt äggen och fortsätt vispa till en slät massa.
4. Häll mazarinfyllningen på mördegen. Jämna till mördegskanten så den får ungefär samma höjd som fyllningen.
4. Bred ut mazarinfyllningen på mördegen. Jämna till mördegskanten så den får ungefär samma höjd som fyllningen.
5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den kallna helt i formen.
5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den kallna helt i formen.
6. Glasyr: Passera hallonen genom en sil så kärnorna tas bort.
6. Glasyr: Passera hallonen genom en sil så kärnorna silas bort.
7. Blanda florsocker och hallonsås till en bredbar glasyr. Tilsätt eventuellt någon droppe vatten om hallonsåsen inte räcker.
7. Blanda florsocker och hallonsåsen till en bredbar glasyr. Tillsätt eventuellt någon droppe vatten om hallonsåsen inte räcker.
8. Bred ut glasyren på kakan. Ställ den i kylen en stund så glasyren stelnar.
8. Bred ut glasyren på kakan. Ställ den i kylen en stund så glasyren stelnar.

mazarinkaka3 mazarinkaka mazarinkaka4 mazarinkaka5

 

Enkla frukostbrödet

dagensreceptsteg4b

steg6 frukostbrödet

Det här brödet jäser bara en gång direkt i formen och är enkelt att få riktigt snyggt. Och dessutom är det makalöst gott och saftigt. Ett toppenbröd som går snabbt att slänga ihop och som man med stolthet kan bjuda sina vänner på! Brödet är bakat i en rund form, ca 24 centimeter i diameter.

Tips kalljäsning!
Brödet går bra att kalljäsa i kylskåpet under natten. Använd då kall mjölk i degen i stället för fingervarm. Ta fram brödet i rumstemperatur ca 15 min före gräddning.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här)

Enkla frukostbrödet i form

8–10 bitar

Det mjuka och saftiga brödet jäser endast en gång direkt i formen.

12 g jäst (¼ pkt)
2 dl mjölk, fingervarm
1 tsk salt
1 msk rapsolja
5–6 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Forma degen till en slät boll.

2. Tryck ut degen till en rund kaka i en form, ca 24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper  (utan att jäsa). Nagga degen med en gaffel och strö över lite mjöl. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim. Sätt ugnen på 250 grader. Kalljäsning: Täck formen med folié och ställ den i kylskåpet över natten. Ta fram den på morgonen före du sätter på ugnen och låt den stå i rumstemperatur tills ugnen är varm. Grädda enligt instruktionerna.

3. Sänk värmen till 225 grader och grädda brödet mitt i ugnen i 12–15 min. Lyft upp brödet i papperet och låt det svalna under en bakduk.

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Forma degen till en slät boll.
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Forma degen till en slät boll.
2. Tryck ut degen till en rund kaka i en form, ca 24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper (utan att jäsa). Nagga degen med en gaffel och strö över lite mjöl. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Tryck ut degen till en rund kaka i en form, ca 24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper (utan att jäsa). Nagga degen med en gaffel och strö över lite mjöl. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim. Sätt ugnen på 250 grader. Kalljäsning: Täck formen med folié och ställ den i kylskåpet över natten. Ta fram den på morgonen före du sätter på ugnen och låt den stå i rumstemperatur tills ugnen är varm. Grädda enligt instruktionerna.
3. Sänk värmen till 225 grader och grädda brödet mitt i ugnen i 10–14 min. Lyft upp brödet i papperet och låt det svalna under en bakduk.
3. Sänk värmen till 225 grader och grädda brödet mitt i ugnen i 12–15 min. Lyft upp brödet i papperet och låt det svalna under en bakduk.

steg4 steg4bsteg4c steg5

Smulig hallonpajkaka

Baka med hallon är alltid rätt och gott. Det är både fräscht, gott och så enkelt att göra. Det går bra med både färska eller frysta hallon (vilket gör att det också går lätt att göra denna kaka även på vintern). Servera gärna den smuliga hallonkakan med vaniljsås, glass eller en klick grädde för något krämigt passar utmärkt till de sötsyrliga hallonen och den smuliga degen!

Smulig hallonpajkaka

Ca 12 bitar

De sötsyrliga bären och den smuliga degen är en ljuvlig kombination.

Smuldeg
125 g smör
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 litet ägg
1 nypa salt
1 dl havregryn
3 dl vetemjöl 

Fyllning
ca 4 dl hallon, frysta eller färska
1 msk potatismjöl
1 msk strösocker 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Klä en rund form, ca 24 cm i diameter med ett bakplåtspapper.

2. Smuldeg: Häll alla ingredienserna till degen i en bunke. Nyp ihop dem med fingrarna till en smulig deg.

3. Fyllning: Blanda hallonen med potatismjöl och socker i en skål.

4. Smula hälften av smuldegen i bottnen på formen. Fördela hallonen ovanpå degen och smula sist över resten av degen.

5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 min. Låt den svalna i formen. Servera gärna kakan med vaniljsås, grädde eller glass.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Klä en rund form, ca 24 cm i diameter, med ett bakplåtspapper.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Klä en rund form, ca 24 cm i diameter, med ett bakplåtspapper.
2. Smuldeg: Häll alla ingredienserna till degen i en bunke. Nyp ihop dem med fingrarna till en smulig deg.
2. Smuldeg: Häll alla ingredienserna till degen i en bunke. Nyp ihop dem med fingrarna till en smulig deg.
3. Fyllning: Blanda hallonen med potatismjöl och socker i en skål. Smula hälften av degen i bottnen på formen. Fördela hallonen på degen och smula över resten av degen.
3. Fyllning: Blanda hallonen med potatismjöl och socker i en skål. Smula hälften av smuldegen i bottnen på formen. Fördela hallonen ovanpå degen och smula sist över resten av degen.
5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 min. Låt den svalna i formen. Lyft sedan upp kakan med pappret och skär den i bitar. Servera gärna kakan med vaniljsås, grädde eller glass.
5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 min. Låt den svalna i formen. Lyft sedan upp kakan med pappret och skär den i bitar. Servera gärna kakan med vaniljsås, grädde eller glass.

 

 

 

 

 

 

 

Hallonbrownies i långpanna

DAGENSRECEPT

De här supersmarriga och enkla chokladrutorna med sötsyrliga hallon i smeten är en riktig favorit!

Brownies är egentligen samma sak som kladdkaka, men brownies skärs i rutor och har ibland  olika toppingar. Men den här varianten är lite luftigare i konsistensen lite mindre kladdig och tung än en kladdkaka eftersom ägg och socker vispas pösigt och smeten innehåller en liten mängd bakpulver. De är ruskigt goda och älskas av både barn och vuxna!

hallonbrownies6 hallonbrownies4

 

hallonbrownies5

Hallonbrownies

Ca 24 bitar

Supersmarriga och enkla chokladrutor med sötsyrliga hallon i smeten.

150 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
¾ dl kakao
1 nypa salt
½ tsk bakpulver
2 ½ dl vetemjöl
2–3 dl hallon, frysta eller färska

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt smöret och resten av ingredienserna (förutom hallonen) i äggblandningen och rör ihop allt till en slät smet.

2. Rör försiktigt ner hallonen i smeten.

3. Häll smeten i en form, ca 22 x 32 cm klädd med bakplåtspapper.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min. Låt den kallna helt innan du skär den i rutor.

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt smöret och resten av ingredienserna (förutom hallonen) i äggblandningen och rör ihop allt till en slät smet.
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt smöret och resten av ingredienserna (förutom hallonen) i äggblandningen och rör ihop allt till en slät smet.
2. Rör försiktigt ner hallonen i smeten.
2. Rör försiktigt ner hallonen i smeten.
3. Häll smeten i en form, ca 22 x 32 cm klädd med bakplåtspapper.
3. Häll smeten i en form, ca 22 x 32 cm klädd med bakplåtspapper.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min. Låt den kallna helt innan du skär den i rutor.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min. Låt den kallna helt innan du skär den i rutor.

hallonbrownies hallonbrownies7 hallonbrownies8 utvald

 

 

Hallonkaka i limpform

dagensrecept

Makalöst god och enkel hallonkaka som passar perfekt som dessert eller till fikat. Den går snabbt att göra och innehåller få ingredienser som man oftast har hemma.

steg5 hallonkaka1

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola
och Facebook: Lindas bakskola

Reklam för Lindas avlånga ugnsform
BAKTIPS!
Baka gärna kakan i min avlånga ugnsform som jag tagit fram till bakning! Den har högra, raka kanter och gjord i aluminium vilket gör att gräddningen blir jämn och perfekt! Klicka här för att beställa ugnsformen!

Hallonkaka i limpform

8–10 bitar

Lättbakad, mjuk hallonkaka med lite segmjuka, frasiga kanter. Den bakas utan bakpulver.

1 ägg
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
50 g smör, smält

Garnering
2–3 dl hallon, frysta eller färska
strösocker 

GÖR SÅ HÄR
1.
Sätt ugnen på 180 grader.

2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke. Vänd ner vetemjöl och smör och rör om försiktigt till en smet.

3. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.

4. Lägg hallonen på smeten och strö över lite socker.

5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 min. Låt den svalna i formen och lyft sedan upp hela papperet med kakan ur formen. Servera gärna vaniljsås, glass eller grädde till kakan. Förvara kakan i bakplåtspapperet så behåller den sina lite knapriga kanter.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke. Vänd ner vetemjöl och smör och rör om försiktigt till en smet.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke. Vänd ner vetemjöl och smör och rör om försiktigt till en smet.
2. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.
2. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.
3. Lägg hallonen på smeten och strö över lite socker.
3. Lägg hallonen på smeten och strö över lite socker.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 min. Låt den svalna i formen och lyft sedan upp hela papperet med kakan ur formen. Servera gärna vaniljsås, glass eller grädde till kakan. Förvara kakan i bakplåtspapperet så behåller den sina lite knapriga kanter.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 min. Låt den svalna i formen och lyft sedan upp hela papperet med kakan ur formen. Servera gärna vaniljsås, glass eller grädde till kakan. Förvara kakan i bakplåtspapperet så behåller den sina lite knapriga kanter.

hallonkaka3 steg6 utvald