Rabarberkaka i stekpanna
Rabarbern växer och knakar i rabatterna och den finns även att köpa hyfsat billigt i butikerna. Ta vara på de goda stjälkarna och baka en superläcker kaka. Det räcker med 1–2 stjälkar (beroende på storlek) till denna enkla och garanterat populära kaka. Om du inte har en stekpanna går det lika bra att göra den i en rund form, gärna med löstagbar kant.
Här finns fler läckra recept med rabarber – klicka här!
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Rabarberkaka i stekpanna
Ca 10 bitar
Saftig, mjuk och ljuvligt god kaka som går blixtsnabbt att slänga ihop till fikat.
1 ägg
1 ¾ dl strösocker
1 tsk bikarbonat
1 dl filmjölk
50 g smör, rumsvarmt
2 ½ dl vetemjöl
Fyllning
1–2 dl rabarberstjälkar
2 tsk kanel
1–2 msk strösocker
1 msk potatismjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en gjutjärnsstekpanna eller springform, 22–24 cm i diameter.
2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt bikarbonat, filmjölk, smör och mjöl. Vispa snabbt ihop allt till en slät smet.
3. Fyllning: Skala rabarbern och skär den i småbitar. Blanda bitarna med kanel, socker och potatismjöl i en skål. Kör dem i mikrovågsugnen i några minuter så de mjuknar något.
4. Rör ner hälften av rabarbern i smeten.
5. Häll smeten i stekpannan eller formen. Sprid ut resten av rabarberbitarna ovanpå smeten.
6. Grädda kakan längst ner i ugnen i 25–30 min. Testa med en provsticka om kakan är klar. Servera gärna kakan med vaniljsås eller glass.