Rågkusar i långpanna

 

ragkusar3

 

Rågmjöl är oerhört gott att baka bröd på, men om du inte har det hemma går det bra att byta ut det till grahamsmjöl i stället. Rågkrossen går att byta ut till valfria frön, kross, kli eller utesluta helt.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola

 

Rågkusar i långpanna

Ca 24 st 

Fiberrika, saftiga rutor som är enkla att baka.

25 g jäst
2 dl vatten, fingervarmt
2 dl mjölk, fingervarmt
1 ½ tsk salt
50 g smör, smält
¾ dl rågkross
3 dl rågmjöl
6–7 dl vetemjöl 

Garnering
havregryn

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och mjölk. Blanda tills jästen lösts upp.

2. Tillsätt salt, smör, rågkross och rågmjöl. Rör om ordentligt. Tillsätt vetemjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka.

3. Låt degen jäsa under bakduk i 45–60 min.

4. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Rulla ut en längd av degen och dela den i fyra delar. Forma dem till längder, ca 30 cm.

5. Lägg de fyra längderna med 2–3 cm mellanrum på en plåt med bakplåtspapper. Dela dem i ca 6 bitar vardera. Jämna till ytterkanten genom att skära bort ändarna. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.

6. Pensla bröden med vatten och strö över lite havregryn.

7. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20–25 min. Låt dem svalna på plåten.

1. Gör degen enligt receptet. Låt den jäsa under bakduk i 45–60 min.
1. Gör degen enligt receptet. Låt den jäsa under bakduk i 45–60 min.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Rulla ut en längd av degen och dela den i fyra delar. Forma dem till längder, ca 30 cm.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Rulla ut en längd av degen och dela den i fyra delar. Forma dem till längder, ca 30 cm.
3. Lägg de fyra längderna med 2–3 cm mellanrum på en plåt med bakplåtspapper. Dela dem i ca 6 bitar vardera. Jämna till ytterkanten genom att skära bort ändarna. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
3. Lägg de fyra längderna med 2–3 cm mellanrum på en plåt med bakplåtspapper. Dela dem i ca 6 bitar vardera. Jämna till ytterkanten genom att skära bort ändarna. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
4. Pensla bröden med vatten och strö över lite havregryn.
4. Pensla bröden med vatten och strö över lite havregryn.

 

5. 6. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20–25 min. Låt dem svalna på plåten.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20–25 min. Låt dem svalna på plåten.

utvald ragkusar4 ragkusar3 ragkusar2

 

 

Kardemummakaka

Kardemummakaka är en riktigt läcker och god klassiker som man nästan alltid har ingredienser till att göra. Och den går snabbt och lätt att göra! På mindre än en timme (inklusive gräddningen) har du ett makalöst gott fikabröd som garanterat går åt i ett nafs.

Kardemumman kan bytas ut till kanel om man vill ändra kryddningen eller inte har kardemumma hemma. Det blir också fantastiskt gott!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola

Saftig kardemummakaka

Ca 12 bitar

En riktigt enkel kaka som går snabbt att slänga ihop och är fantastiskt saftig och god.

100 g smör, rumsvarmt
3 dl strösocker
1 ägg
2 tsk malen kardemumma
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ½ dl mjölk

Garnering
1–2 msk pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa smör och socker smidigt. Tillsätt ägg och kardemumma och vispa en stund till. Tillsätt mjöl, bakpulver och mjölk. Rör snabbt ihop allt till en slät smet.

3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Strö över pärlsockret.

4. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 45 min. Testa med en provsticka att kakan är klar. Låt den svalna i formen.

1. Gör smeten enligt receptet.
1. Sätt ugnen på 175 grader. Gör smeten enligt receptet.

2. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Strö över pärlsockret.
2. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Strö över pärlsockret.

steg3
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 45 min. Testa med en provsticka att kakan är klar. Låt den svalna i formen.

kardemummakaka

kardemummakakabit3

 

Vanilj- och mjölkchokladkrans / vetekrans

dagens-recept

En supersnygg krans som är enkel att göra när man har instruktiva bilder som visar hur man gör (se nedan). Fyllningen kan bytas ut till t ex kanel, kardemumma, vaniljkräm eller något annat man tycker är gott. Det går bra att göra två mindre kransar om man vill det, men tänk då på att gräddningstiden blir något kortare.

krans2

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola
och Facebook: Lindas bakskola

Vanilj- och mjölkchokladkrans / vetekrans

2 stycken

En supersnygg krans som garanterat gör succé med den läckra choklad- och vaniljfyllningen. ­

25 g jäst
3 ½ dl mjölk, fingervarm
¾ dl strösocker
1 nypa salt
¾ tsk mald kardemumma
1 ägg
75 g smör, rumsvarmt
8–9 dl vetemjöl

Fyllning
ca 30 g smör, rumsvarmt
1 msk vaniljsocker
ca 100 g mjölkchoklad, riven

Garnering
1 ägg, uppvispat
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så glutentrådarna blir starka.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Dela degen i två delar och upprepa detta med båda bitarna: Kavla ut en rektangel, ½–1 cm tjock av degen. Blanda ihop smör och vaniljsocker och bred ut blandningen på degen. Strö över chokladen. Rulla ihop degen till en rulle och forma den till en krans. Fäst ihop ändarna ordentligt och lägg den på en plåt med bakplåtspapper.

4. Klipp kransen i centimetertjocka skivor men spar 1–2 cm i innerkanten så att den sitter ihop. Dra försiktigt ut bitarna åt en sida så att de ligger lutade åt samma håll.

5. Låt kransarna jäsa på varsin plåt under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

6. Pensla kransarna med ägg och strö över pärlsocker.

7. Grädda en krans i taget längst ner i ugnen i 30–35 min. Låt den svalna på plåten.

1. Gör degen enligt receptet och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
1. Gör degen enligt receptet och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Kavla ut en rektangel, ½–1 cm tjock av degen. Blanda ihop smör och vaniljsocker och bred ut blandningen på degen. Strö över chokladen. Rulla ihop degen till en rulle och forma den till en krans. Fäst ihop ändarna ordentligt och lägg den på en plåt med bakplåtspapper.
2. Kavla ut en rektangel, ½–1 cm tjock av degen. Blanda ihop smör och vaniljsocker och bred ut blandningen på degen. Strö över chokladen. Rulla ihop degen till en rulle och forma den till en krans. Fäst ihop ändarna ordentligt och lägg den på en plåt med bakplåtspapper.

 

3. Klipp kransen i centimetertjocka skivor men spar 1–2 cm i innerkanten så att den sitter ihop. Dra försiktigt ut bitarna åt en sida så att de ligger lutade åt samma håll.
3. Klipp kransen i centimetertjocka skivor men spar 1–2 cm i innerkanten så att den sitter ihop. Dra försiktigt ut bitarna åt en sida så att de ligger lutade åt samma håll. Låt kransen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

4. Pensla kransen med ägg och strö över pärlsocker. Grädda kransen längst ner i ugnen i 30–35 min. Låt den svalna på plåten.
4. Pensla kransen med ägg och strö över pärlsocker. Grädda kransen längst ner i ugnen i 30–35 min. Låt den svalna på plåten.

utvald

krans1 en-bit

 

 

Saftiga tekakor

dagensrecept

tekakor6

Nybakade tekakor slår det mesta! De är luftiga, saftiga och makalöst goda! Både barn och vuxna älskar dessa bröd och de har en rykande åtgång. Servera dem till frukost, mellis, på buffén eller picknicken och frys in de som blir över.

Tips: gör tekakorna grövre!
Om du vill ha grövre tekakor med lite mer fibrer i kan du byta ut havregrynen till fiberberikade havregryn och 1–2 dl av vetemjölet till grovt rågmjöl eller grahamsmjöl. Den lilla mängden socker är till för att förbättra jäsningen och förbränns under jäsningsprocessen.

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!

Baka goda snabba fröfrallor som inte behöver jäsa – klicka här för recept!
Baka goda snabba fröfrallor som inte behöver jäsa – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola

Saftiga tekakor

Ca 20 st

Saftiga och mjuka tekakor som smakar ljuvligt gott med smör och ost till en kopp te.

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 dl havregryn
75 g smör, smält
2 tsk salt
2 msk strösocker
1 ägg
12–14 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken och havregrynen. Rör om tills jästen lösts upp och låt blandningen stå i ca 5 min så att havregrynen blöts upp.

2. Tillsätt smör, salt, socker, ägg och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter

3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

4. Kavla ut degen 1–1 ½ cm tjock och stansa ut runda bröd, ca 10 cm i diameter med en kakform eller ett glas. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel. Strö över lite mjöl. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!

1. Gör degen enligt receptet och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
1. Gör degen enligt receptet och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Kavla ut degen 1–1 ½ cm tjock och stansa ut runda bröd, ca 10 cm i diameter med en kakform eller ett glas. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel och strö över lite mjöl. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Kavla ut degen 1–1 ½ cm tjock och stansa ut runda bröd, ca 10 cm i diameter med en kakform eller ett glas. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel. Strö över lite mjöl. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
3. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

tekakor5

tekakor1

tekakor7

Hamburgerbröd

dagensrecept

Grillade hamburgare med hembakta hamburgerbröd är något som ofta görs hemma hos mig så fort grillsäsongen drar i gång. De nybakta, saftiga och luftiga bröden gör måltiden extra lyxig och god. De går bra att frysa in bröden och tina dem före servering. Lägg dem på  grillen i några sekunder när de tinat så blir de som nygräddade igen.

Bröden kan penslas med vatten istället för ägg, men då blir de inte lika blanka.

hamburgerbrod3

De här hamburgerbröden bakas ofta hemma hos mig! Jag kan inte köpa hamburgerbröd längre sedan jag började baka dem själv. Det känns både för dyrt och så är det så himla mycket godare med hembakta hamburgerbröd.

Kalljäsning!
Gör degen enligt receptet och låt degen jäsa övertäckt i kylen över dagen eller natten! Baka sedan ut den enligt receptet! Enkelt och smidigt så spar man tid och degen hinner jäsa långsamt i lugn och ro.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola

Klassiska hamburgerbröd

16–20 st

Gör hembakta bröd till hamburgaren och njut av doften och den härliga smaken. Baka dem gärna i förväg och frys in. Mjölk ger ett mjukare bröd, vatten ger en knaprigare skorpa och större luftbubblor, lite mer rustikt. Båda varianterna är goda, det är konsistensen som skiljer.

25 g jäst
4 dl vatten, fingervarmt (eller mjölk)
1 ½ tsk salt
25 g smör, rumsvarmt
7–9 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg, uppvispat (kan bytas ut mot vatten)
sesamfrön

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp.

2. Tillsätt salt, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt.

3. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.

4. Gör 16–20 runda bollar av degen med mjölade händer. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem, ca 1 cm tjocka. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–12 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

1. Gör degen enligt receptet. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min.
1. Gör degen enligt receptet. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min.

2. Gör 16–20 runda bollar av degen med mjölade händer. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Gör 16–20 runda bollar av degen med mjölade händer. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
3. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–12 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–12 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

hamburgerbrod3

hamburgerbrod4

hamburgerbrod5