RECEPT – POLARKAKOR Mjuka, runda brödkakor som är makalöst goda! Polarkakor är ett populärt köpebröd, men min hembakta variant är ännu godare!
Tips! Frys in bröden samma dag de bakas och ta fram och tina dem i mikron efter behov. Då smakar de som nybakta hela tiden. Ljusa bröd blir snabbt torra och kompakta i rumstemperatur.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: Lindas bakskola
HEMBAKTA POLARKAKOR
14–16 st
50 g jäst 5 dl mjölk, fingervarm 75 g smör, rumsvarmt ¾ dl ljus sirap 1 ½ tsk salt 6 dl rågsikt 4–6 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt smör, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.
2. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord, ca 1 cm tjock. Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga tätt med en gaffel.
3. Stansa ut rundlar, ca 13–14 cm i diameter.
4. Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 6–9 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt smör, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.2. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord, ca 1 cm tjock. Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga tätt med en gaffel.3. Stansa ut rundlar, ca 13–14 cm i diameter.4. Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.5. Grädda bröden mitt i ugnen i 6–9 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
Banoffeepaj är en av de godaste pajer jag vet! När min son fyllde 16 år bjöd jag gästerna på denna paj och den tog slut på ett kick. Både vuxna och barn älskade den!
Burken med karamelliserad mjölk innehåller färdigkokad kolasås. Det går även bra att köpa kondenserad, sötad mjölk men den ska kokas i 2–3 timmar för att bli kolasås. Obs! Det finns en variant som heter ”original”, men den går det inte att göra kolasås av.
Banoffeepaj brukar inte innehålla maränger men jag tycker det blir extra gott med spröda minimaränger på toppen. Bottnen kan förberedas dagens före servering, men lägg på fyllning och garnering strax före servering.
Fyllning 1 burk karamelliserad mjölk (kokad och klar) ca 3 bananer 5 dl vispgrädde
Garnering 2 pkt dubbeldaim, hackade ca 2 dl minimaränger eller delade stora maränger
GÖR SÅ HÄR
1. Smula sönder Digestivekexen fint och blanda dem med smöret.
2. Tryck ut kaksmulorna i en pajform med löstagbar kant, 22–24 cm i diameter. Ställ den i frysen en stund så att smulorna stelnar.
3. Bred ut den karamelliserade mjölken (kolasåsen) på smulbottnen.
4. Skiva bananerna och lägg ut dem på kolakrämen.
5. Vispa grädden fluffig och spritsa toppar eller bred ut den på bananskivorna.
6. Strö över hackad Daim och minimaränger. Förvara pajen i kylen.
1. Smula sönder Digestivekexen fint och blanda dem med smöret.2. Tryck ut kaksmulorna i en pajform med löstagbar kant, 22–24 cm i diameter. Ställ den i frysen en stund så att smulorna stelnar.3. Bred ut den karamelliserade mjölken (kolasåsen) på smulbottnen.4. Skiva bananerna och lägg ut dem på kolakrämen.5. Vispa grädden fluffig och spritsa toppar eller bred ut den på bananskivorna.6. Strö över hackad Daim och minimaränger. Förvara pajen i kylen.
Glassbilens marängcup har inspirerat mig till denna hemgjorda glass med maräng och choklad. När jag var liten köpte mina föräldrar ofta marängcup i glassbilen och jag älskade den. Nu har jag gjort en egen variant som faktiskt är ännu godare! Kombinationen glass, choklad och maräng är fantastiskt god!
Lättgjord och fantastiskt krämig glass med spröda maränger och smält choklad. Underbart gott!
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola
och på Facebook: Lindas bakskola
Hemgjord marängcup
Ca 12 bitar
6 dl vispgrädde 1 burk (397 g) kondenserad mjölk, sockrad (den ska inte kokas)
Vaniljglass 2 tsk vaniljsocker
Chokladglass 200 g mörk choklad, smält 1 msk kakao
Fyllning 25–30 maränger 300 g mörk choklad (eller mjölkchoklad) ev 1 msk rapsolja
Garnering ca 25 g mörk choklad, smält
GÖR SÅ HÄR
1. Vispa grädden fluffig. Rör ner den kondenserade mjölken och blanda.
2. Dela upp grädden i två bunkar. Blanda ner vaniljsocker i den ena och smält choklad och kakao i den andra (chokladen stelnar något och gör att det blir goda småbitar av choklad i grädden).
3. Häll ner vaniljsmeten i en skål, 2–3 liter och tryck ner några maränger. Ställ den i frysen tills den frusit. Ställ bunken med chokladsmet i kylen.
4. Smält chokladen (blanda i 1 msk rapsolja om du vill att chokladen ska bli något mjukare och lättare att skära i när den är fryst). Låt chokladen svalna något, men inte stelna. Häll chokladfyllningen över marängerna och vaniljglassen. Lägg på några maränger.
5. Bred ut chokladglass-smeten på toppen. Ställ skålen i frysen och låt glassen frysa helt.
6. Doppa ner skålen i varmt vatten så den frysta glassen släpper från kanterna. Stjälp upp den på en tallrik och ringla smält choklad på den före servering.
1. Vispa grädden fluffig. Rör ner den kondenserade mjölken och blanda.2. Dela upp grädden i två bunkar. Blanda ner vaniljsocker i den ena och smält choklad och kakao i den andra (chokladen stelnar något och gör att det blir goda småbitar av choklad i grädden).3. Häll ner vaniljsmeten i en skål, 2–3 liter och tryck ner några maränger. Ställ den i frysen tills den frusit. Ställ bunken med chokladsmet i kylen.4. Smält chokladen (blanda i 1 msk rapsolja om du vill att chokladen ska bli något mjukare och lättare att skära i när den är fryst). Låt chokladen svalna något, men inte stelna. Häll chokladfyllningen över marängerna och vaniljglassen. Lägg på några maränger.5. Bred ut chokladglass-smeten på toppen. Ställ skålen i frysen och låt glassen frysa helt.6. Doppa ner skålen i varmt vatten så den frysta glassen släpper från kanterna. Stjälp upp den på en tallrik och ringla smält choklad på den före servering.
En riktigt läcker paj med Oredokakor, kolasås och en krämig chokladfyllning. Den har en rykande åtgång och innehåller bara sex ingredienser. Förbered den gärna någon dag i förväg så slipper du tänka på desserten samma dag som gästerna kommer!
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola
och på Facebook: lindasbakskola
Oreo–, kola- och chokladpaj
12–14 bitar
Du behöver bara sex ingredienser för att göra den här läckra pajen: Oreokakor, Digestivekex, smör, vispgrädde, farinsocker och mörk choklad.
Botten 125 g Oreokakor 125 g Digestivekex 75 g smör, rumsvarmt
Kolafyllning 100 g smör, rumsvarmt 1 ½ dl farinsocker ¾ dl vispgrädde
Chokladfyllning 2 ½ dl vispgrädde 350 g mörk choklad
Garnering ev. flingsalt
GÖR SÅ HÄR
1. Botten: Krossa och smula sönder Oreokakor och Digestivekex fint. Arbeta ihop smulorna dem med smöret.
2. Tryck ut smulorna i en smord form, 23–24 cm, med löstagbar kant. Ställ bottnen i frysen i 15–20 min.
3. Kolafyllning: Smält smöret i en kastrull och koka ihop det med farinsockret i ca 1 min. Tillsätt vispgrädden och låt det puttra i 8–10 min.
4. Häll kolasmeten på pajbottnen. Ställ den i frysen i ca 20 min.
5. Chokladfyllning: Koka upp grädden i en kastrull. Stäng av värmen och låt chokladen smälta i grädden. Blanda ihop allt ordentligt till en kräm och bred ut den på kolasåsen. Låt den stelna i kylen och strö eventuellt på lite flingsalt. Servera pajen med en klick vispgrädde.
1. Botten: Krossa och smula sönder Oreokakor och Digestivekex fint. Arbeta ihop smulorna dem med smöret.2. Tryck ut smulorna i en smord form, 23–24 cm, med löstagbar kant. Ställ bottnen i frysen i 15–20 min.3. Kolafyllning: Smält smöret i en kastrull och koka ihop det med farinsockret i ca 1 min. Tillsätt vispgrädden och låt det puttra i 8–10 min.4. Häll kolasmeten på pajbottnen. Ställ den i frysen i ca 20 min.5. Chokladfyllning: Koka upp grädden i en kastrull. Stäng av värmen och låt chokladen smälta i grädden. Blanda ihop allt ordentligt till en kräm och bred ut den på kolasåsen. Låt den stelna i kylen och strö eventuellt på lite flingsalt. Servera pajen med en klick vispgrädde.
Jag fick inspiration från det här receptet, men har gjort en egen variant: http://www.kevinandamanda.com/recipes/dessert/dark-chocolate-salted-caramel-oreo-pie.html
Snabbt och enkelt godis som är gudomligt gott. Förvara dem i kylen! Det går också bra att frysa in Nutellakulorna och ta fram dem när du får oväntat besök.
100 g smör, rumsvarmt 1 dl florsocker 1 msk kakao 2 dl Nutella, rumsvarm 1 ½ dl kokos ca 3 dl havregryn ev. lite vatten
Garnering hasselnötter, hackade eller krossade alt kokos
GÖR SÅ HÄR
1. Blanda ihop alla ingredienserna till en lite kladdig smet. Tillsätt lite vatten om det behövs.
2. Gör bollar av smeten och rulla dem i krossade hasselnötter eller kokos. Förvara bollarna i kylen.
1. Blanda ihop alla ingredienserna till en lite kladdig smet. Tillsätt lite vatten om det behövs.2. Gör bollar av smeten och rulla dem i krossade hasselnötter eller kokos. Förvara bollarna i kylen.