En mjuk pepparkakssockerkaka som är saftig och fantastiskt god! Den här kakan är ett måste varje jul hemma hos mig. Så god och den äts alltid upp i ett nafs av familjen! TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke (gärna med elvisp). Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform, ca 1 ½ liter.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 38–40 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den på en tallrik.
PEPPARKAKSKÄRLEKSMUMS Sååååå himla god!!! Ofta bakar man kärleksmums i en långpanna, men jag har bakat den i en rund, vanlig form och det går alldeles utmärkt och den är sååå himla god!!! Mjuk pepparkaka med kärleksmumsglasyr – den är underbart god och täckt med glasyr och kokos!
Julens godaste Rocky Road (utan socker) som jag gjort med Tweek Super Santas, Toffee Caramel, Corn Crunchers och sockerfri choklad. Tweek är ett nyttigare godis med 95% mindre socker och 45% mindre kalorier än traditionellt godis. Det är helt suveränt, tycker jag! Jag (och hela min familj) älskar Tweek godis.
Beställ hem Super Santas, Toffee Caramel och Corn Crunchers från Tweeksweets.com och gör mitt recept på Rocky Road utan socker. Julens bästa, sockerfria julgodisrecept!
Fluffiga, saftiga saffransbullar med knastrande strösocker eller pärlsocker på toppen. Lussebullarna blir så mycket godare med knastrande socker ovanpå! Ett riktigt toppenrecept som varmt rekommenderas! Gillar du strösocker eller pärlsocker bäst? Testa båda delarna så får du avgöra själv.
Degen har jag knådat i min Ankarsrum assistent. En suverän bakmaskin som gör bullbaket mycket enklare. Den är stark som en björn; knådar och gör grovjobbet och så kan jag ägna mig åt det kreativa: baka ut lussebullarna!
Ca 25–30. Antalet beror helt på vilken storlek man gör dem i.
50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm 2 påsar saffran (1 påse funkar också beroende på hur mycket saffranssmak man vill ha) 150 g smör, rumsvarmt 1 ½ dl strösocker 1 ägg ½ tsk salt ½ tsk kardemummakärnor, mortlade 15–17 dl vetemjöl
Garnering smör, smält 1 ägg strösocker pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i bunken på din Ankarsrum Assistent. Tillsätt mjölk och sätt igång maskinen på låg hastighet. Tillsätt saffran, smör, strösocker, ägg, salt, kardemummakärnor och vetemjöl, lite i taget. Kör maskinen på låg hastighet i 5–8 minuter så att glutentrådarna i degen blir starka. Degens konsistens ska vara smidig, inte för lös och inte för stabbig. Strö lite vetemjöl över degen, sätt på jäslocket och låt degen jäsa i ca 45 minuter.
2. Forma degen till lussekatter, valfri storlek.
3. Lägg lussebullarna på en plåt med bakplåtspapper. Sätt ev. russin i bullarna. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
Strösocker: grädda bullarna som de är (utan något ovanpå). Pensla bullarna med smält smör när de tagits ut ur ugnen och svalnat. Strö över rikligt med strösocker. Låt dem svalna.
Pärlsocker: Pensla bullarna med uppvispat ägg innan gräddning. Strö över pärlsocker.
4. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–10 min (beroende på storlek). De är klara när du fått en ljus brun färg på ytan. Tänk på att alla bullar på samma plåt bör vara ungefär lika i storlek så att gräddningstiden blir lika för alla. Låt bullarna kallna under bakduk på ett galler.
Tips! Frys in de bullar som inte äts direkt för då är de fortfarande färska och goda när man tinar dem. Om du vill ha strösocker på bullarna kan man vänta med att garnera dem med smör och strösocker tills de tagits fram ur frysen.
Rulla ut små längder av degen och forma dem till lussekatter.
Många tycker det är krångligt att göra egen deg som ska knådas och jäsa. Men inte när man har världens bästa assistent som gör hela jobbet; Ankarsrum! Inget kladd och Ankarsrum gör hela jobbet; blandar, knådar och degen jäser effektivt under jäslocket i bunken.
Medan degen jäser går jag ut med hunden, jobbar med datorn, dammsuger huset eller åker och handlar. Det gör inget om den jäser lite längre i bunken vad som står receptet. Dock är det viktigt att jäsningen på plåten sker enligt tidsangivelsen i receptet. Degen kan också kalljäsa i kylskåpet i 6–10 timmar.
Ni missar väl inte att Ankarsrum är stolt huvudsponsor till Hela Sverigebakar i TV4. Programmet visas varje onsdag kl 21:00. Där får ni inspiration hur assistenten kan användas!
Ofta bakar man Saffranskärleksmums i en långpanna, men jag har bakat den i en rund, vanlig form och det går alldeles utmärkt och den är sååå himla god!!! Saffranskakan är supersaftig och den är täckt med en ljuvlig glasyr och kokos!
Smet 3 dl strösocker 2 ägg ½ g saffran (1 paket) 175 g smör, smält 1 ½ dl mjölk 2 tsk bakpulver 4 dl vetemjöl
Glasyr 35 g smör, smält 2 tsk vaniljsocker 3 dl florsocker 1–2 msk pressad citron eller apelsin (eller bara vatten)
Garnering kokos
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa strösocker och ägg pösigt i en bunke. Blanda saffranet i mjölken och rör ner det och smöret i äggsmeten. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Smörj och bröa en rund form, ca 23–24 cm i diameter. Häll smeten i formen.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen.
4. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienser till en glasyr. Anpassa vätskan så att den blir lagom bredbar. Strö över kokos. Låt glasyren stelna.