En fransk, öppen paj som man kan fylla med sina favoritbär, antingen blanda olika sorter eller bara fylla med blåbär, hallon eller jordgubbar. Servera gärna med vaniljsås eller vaniljglass.
Att baka egna frallor är en njutning i sig, men det finns små detaljer som kan lyfta dem ytterligare. Ett enkelt knep för att ge dina frallor både karaktär och ett extra krispigt yttre är att klippa ett kryss i dem med en sax innan gräddning.
Detta lilla snitt är inte bara för syns skull. Krysset hjälper frallan att utvecklas och expandera under gräddningen, vilket ger ett luftigare och mer inbjudande inre. Dessutom skapar det en vacker, rustik yta med härliga, krispiga kanter som är svåra att motstå. Varje fralla får sin egen unika form, och du får det där hembakta utseendet som signalerar äkta bakglädje.
Ta fram saxen och ge frallorna det där lilla extra. Resultatet blir inte bara vackert att se på utan också en fralla som smakar precis så gott som den ser ut.
I min suveräna långpanna bakar jag frallor som blir fantastiskt goda och saftiga när de jäser ihop i formen! Jag rekommenderar varmt att baka frallor i denna plåt som jag tagit fram för att exakt denna konstruktion är min favoritplåt! Klicka här för att beställa hem plåten och baka! Beställ min nya bakplåt här! Ett vanligt bakplåtspapper får exakt plats i ugnsplåten och rekommenderas när man gräddar bröd och kakor.
Kalljäsning: Baka ut frallorna direkt när degen är klar och lägg dem direkt i plåten. Låt dem jäsa i kylen under en handduk, över natten i 8-10 timmar. Ta fram dem i rumstemperatur ca 20 minuter innan gräddning.
KLIPPFRALLOR I LINDAS UGNSPLÅT
20 st
7 dl vatten, fingervarmt 50 g jäst 2 tsk salt 1/2 dl rapsolja 7 dl rågsikt ca 8 dl vetemjöl
(Det går bra att baka bröden med endast rågsikt eller endast vetemjöl, men jag tycker bröden blir extra goda när båda mjölsorterna blandas i detta bröd).
Tips! Det går lika bra att baka frallorna med endast vetemjöl eller endast rågsikt, men i denna deg har jag tagit både rågsikt och vetemjöl.
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget mot slutet (ta lite mer mjöl om degen är för kladdig). Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter, gärna i hushållsmaskin. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i 20 bitar. Rulla dem till bollar.
3. Lägg frallorna tätt ihop på Lindas ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl. Klipp ett kryss i varje fralla med en vass sax. Låt dem jäsa under bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda bröden längst ner i ugnen i 18–20 min. Ta upp bröd i pappret och låt det svalna på ett galler. Bröden går bra att frysa in.
Den här snabba picknickkakan med smak av kanel och pärlsocker är så där härligt mjuk och saftig. Perfekt att ta med till parken, stranden eller bara njuta av hemma med en kopp kaffe.
Reklam för Lindas ugnsplåt. Beställ gärna min nya bakplåt här! Jag rekommenderar varmt att baka denna SILIVIAKAKA i denna plåt som jag tagit fram! Bröden blir perfekt gräddade och de raka kanterna ger en jämn gräddning! Ett vanlig bakplåtspapper passar perfekt i min form. Beställ gärna min nya ugnsplåt här!
Glasyr 250 g smör 2 ½ dl strösocker 1 ½ msk vaniljsocker 3 äggulor
Garnering kokos
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en smet.
2. Häll smeten i Lindasungsform, ca 25 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 22–24 min. Låt den kallna i formen.
4. Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösockret och låt det puttra på låg värme i en minut. Stäng av värmen. Tillsätt vaniljsocker och äggulor. Blanda ihop till en slät glasyr.
5. Bred ut glasyren på kakan. Strö över kokos och låt glasyren stelna i kylen. Skär kakan i rutor med en vass kniv.
Reklam för Lindas ugnsplåt. Beställ gärna min nya bakplåt här! Jag rekommenderar varmt att baka denna SILIVIAKAKA i denna plåt som jag tagit fram! Bröden blir perfekt gräddade och de raka kanterna ger en jämn gräddning! Ett vanlig bakplåtspapper passar perfekt i min form. Beställ gärna min nya ugnsplåt här!
Dessa saftiga och supergoda frallor har fått sin unika karaktär genom ett enkelt saxklipp på toppen, vilket ger dem en fantastisk textur. Resultatet är ett otroligt bröd som är lika gott som det är vackert!
KLIPPFRALLOR
Ca20 st
50 g jäst 8 dl vatten, fingervarm 1 msk salt 3/4 dl rapsolja 9 dl rågsikt ca 9 dl vetemjöl (eller 18 dl vetemjöl om du utesluter rågsikt)
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda i några minuter. Strö över lite mjöl.
2. Låt degen jäsa i ca 40 min.
3. Sätt ugnen på 250 grader. Forma ca 15 stycken runda frallor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och strö över lite lätt med mjöl. Klipp ett kryss i varje fralla med en sax.
4. Låt dem jäsa i ca 25 min på plåten under en bakhandduk.
5. Grädda frallorna mitt i ugnen i 15–18 minuter. Njut av nybakat bröd. Går bra att frysa in.