Pepparkakssnittar

Pepparkakssnittar är en av julens allra godaste småkakor. De är frasiga i kanterna och lite sega i mitten. Såååå goda! Och de är lätta att göra! Kolla på steg-för-stegbilderna nedan.

Pepparkakssnittar

Ca 50 st

1 tsk pepparkakskrydda
1 tsk vatten
100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 msk ljus sirap
2 1/2 dl vetemjöl

Garnering
3 msk pärlsocker

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Mosa ihop pepparkakskrydda, vatten, smör och strösocker till en massa. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop till en deg.

2. Dela degen i tre bitar. Rulla dem till längder, ca 25 cm och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

3. Platta till längderna lite lätt med en gaffel. Strö över pärlsocker.

4. Grädda kakorna mitt i ugnen i 12–13 minuter.

5. Ta ut plåten från ugnen och skär kakorna i sneda snitt med en degskrapa eller kniv. Låt kakorna stelna.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Banoffepaj

Banoffepaj – en dessert som är en given succé! Chokladkola, smulig botten, banan och fluffig vispgrädde. En fantastisk kombination av godsaker.

Banoffepaj

14–16 portioner

Botten
1 paket digestivekex 400 g
175 g smör, smält

Fyllning
2 burkar karamelliserad mjölk*, 397 g styck
100 g mörk choklad
3 bananer
5 dl vispgrädde

Garnering
25 g mörk eller ljus choklad eller 1 Daim, hackad

GÖR SÅ HÄR:

1. Krossa kexen till smulor, gärna i en matberedare. Blanda smulorna med smält smör.

2. Tryck ut smulorna i en långpanna, 22 x 35 cm. Tryck upp en smulkant längs formens kant, ca 1 cm hög. 

3. Smält chokladen över vattenbad och blanda den med två burkar karamelliserad mjölk. Bred ut krämen till ett jämnt lager ovanpå smulorna i formen.

4. Skär bananerna i skivor och lägg dem ovanpå krämen.

5. Vispa grädden fluffig och spritsa eller bred ut den ovanpå bananskivorna. Strö över lite hackad choklad eller Daim.

*Karamelliserad mjölk (Dulce de leche) är en färdigkokad, söt kolakräm som köps på burk.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Saffranssnittar

RECEPT SAFFRANSSNITTAR – klicka till Fredriks fikas recept här!

Spröda och segmjuka saffranssnittar – spröda och knapriga i kanterna och lite härligt segmjuka i mitten! Underbara saffranssnittar som ni kommer älska! Det är också gått att strö över lite flingsalt på kakorna. Gör det på en av längderna. Receptet har jag fått från Fredriks fika.

Saffranssnittar

1 påse saffran
1 tsk vatten
100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Garnering

3 msk pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Mosa ihop smör, vatten och saffran. Blanda ner resten av ingredienserna och knåda snabbt ihop allt till en deg.

3. Dela degen i tre delar och forma varje del till en ca 30 cm lång rulle.

4. Lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem med en gaffel.  Strö på pärlsocker.

5. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-12 minuter.

6. Ta ut plåten från ugnen och skär dem i sneda bitar.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

HÄR HITTAR NI FLER GODA RECEPT MED SAFFRAN!

Pepparkakssticks

Pepparkakssticks är lätt att göra, det går fort att baka ut dem jämfört med pepparkaksfigurer. De ät trevligt att servera dem i ett glas. Avnjut pepparkakssticksen med en bit ädelost eller ringla över vit choklad som får stelna på kakorna.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Pepparkakssticks

1 sats pepparkaksdeg – klicka här för recept

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Kavla ut tunt på ett bakplåtspapper.

3. Skär avlånga bitar i pepparkaksdegen, 2–3 cm breda. Lägg över pappret på en ugnsplåt.

4. Grädda kakorna mitt i ugn 6–8 minuter eller tills de får en lagom gyllenbrun färg. Låt dem svalna på plåten.

Pollykladdkaka

Pollykladdkaka – en riktigt lyxig godiskladdkaka som passar lika bra som dessert, till fikat och som tårta på ett kalas. Servera gärna med vispgrädde eller glass.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) 

Tips! Baka en ljuvligt god citronkladdkaka – klicka här för recept!

POLLYKLADDKAKA 

Ca 12 bitar

150 g smör
3 dl strösocker
3 ägg (läs* skillnaden nedan)
¾ dl kakao
2 krm salt
2 tsk vaniljsocker
1 ¾ dl vetemjöl

Garnering
1 påse Polly

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–22 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen.

Lägg på Polly på hela kakan när den är ljummen. Inte direkt när den kommer ut ur ugnen får då smälter de. Men kakan måste vara ljummen så att Pollybitarna smälter fast i kakan. Ställ kakan i kylen.

Tips!
Bröa formen med kokos – supergott och en personlig favorit! Men om du inte gillar det så bröar du formen med vanlig ströbröd.