Smörslungad färskpotatis med dill, gräslök och flingsalt till midsommarbuffén och den passar perfekt till allt som är grillat. Sommarens absolut godaste potatis! Den kan ätas både varm och kall. Smör förhöjer smaken något enormt och potatisen blir extra lyxig och god.
Smörslungad färskpotatis
1 kg färskpotatis salt 50 g smör 1 kruka färsk dill 1 kruka färsk gräslök flingsalt
GÖR SÅ HÄR
1. Skrubba potatisen om den har skal. Koka den i 15–20 minuter i en kastrull.
2. Häll bort vattnet och låt potatisen ligga kvar i kastrullen.
3. Mät upp 50 gram smör.
4. Hacka dillen och gräslöken.
5. Lägg smöret över potatisen och låt den smälta av den varma potatisen. Lägg över dill och gräslök. Rör om försiktigt så att potatisen inte går sönder. Lägg upp potatisen på ett uppläggningsfat.
Nu kan du baka perfekt pizza som från pizzerian – hemma i din egen ugn! Ankarsrum har tagit fram ett pizzastål och en pizzaspade som gör din ugn till en proffsig pizzaugn som på pizzerian.
Värm upp pizzastålet, skjut in pizzan med brödspaden och känn dig som en riktig pizzabagare. Så smart Ankarsrum! Jag är 100 procent nöjd med Ankarsrums pizzastål och pizzaspade! Pizzorna blir helt perfekta, ännu godare än från pizzerian!
50 g jäst 6 dl vatten, fingervarmt 2 tsk salt 1/2 dl rapsolja 14–15 dl vetemjöl
Fyllning per pizza 1/2 dl pizzasås 1–2 dl riven ost ca 150 g skinka, skuren i bitar oregano
Garnering ev. ruccola
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnsgallret högt upp i ugnen, 10–15 cm under ugnstaket. Lägg på pizzastålet. Sätt ugnen på 250 grader varmluft i en timme. Ändra till 250 graders grillvärme 10 minuter innan gräddning.
2. Smula ner jästen i bunken på din Ankarsrum Assistent. Tillsätt vatten och sätt igång maskinen på låg hastighet. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Kör maskinen på låg hastighet i 5–8 minuter så att glutentrådarna i degen blir starka. Degens konsistens ska vara smidig, inte för lös och inte för stabbig.
3. Strö lite vetemjöl över degen, sätt på jäslocket och låt degen jäsa i ca 45 minuter.
4. Dela degen i 6–8 bitar. Forma den till bollar.
5. Platta ut en degbit till en tunn pizza ovanpå pizzaspaden. Mjöla ordentligt under degen så att pizzan inte fastnar. Forma en kant runt pizzan.
6. Bred ut pizzasås på pizzan och lägg på skinka, ost och oregano (eller andra valfria ingredienser).
7. Skjut in pizzan med pizzaspaden ovanpå pizzastålet. Grädda pizzan i 2–3 minuter beroende på pizzans storlek. Håll koll så att den inte bränns.
8. Ta ut pizzan när osten smält och pizzan fått fin färg på kanterna. Lägg gärna på några ruccolablad före servering.
Smulpaj utan socker och vetemjöl, med hallon och blåbär. Ljuvligt god och innehåller färre kolhydrater och är en nyttigare paj, men självklart lika god som en vanlig paj! Ett riktigt toppenrecept!