Hallongrottpaj

Hallongrottor är en av de absolut populäraste småkakorna och att göra en läcker paj av kakorna är mycket uppskattat och kul att bjuda på.

Detta recept kommer från min bok: Baka i långpanna som innehåller massor av suveräna recept i långpanna – klicka här om du vill beställa min bok!

Hallongrottpaj

24 st

Deg
300 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
1 krm salt 
6 ½ dl vetemjöl

Fyllning
1–2 dl hallonsylt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Nyp ihop smör, strösocker, salt och vetemjöl i en bunke till en kakdeg. Eller kör ihop degen snabbt i en hushållsmaskin.

2. Dela degen i 24 lika stora bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem i en långpanna, ca 22 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.

3. Tryck gropar i bollarna med pekfingret eller änden på en slev. Fyll groparna med hallonsylt.

4. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 20 min. Servera gärna med vaniljsås, vispgrädde eller glass.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

Smörslungad potatis

Smörslungad färskpotatis med dill, gräslök och flingsalt till midsommarbuffén och den passar perfekt till allt som är grillat. Sommarens absolut godaste potatis! Den kan ätas både varm och kall. Smör förhöjer smaken något enormt och potatisen blir extra lyxig och god. 

Smörslungad färskpotatis

1 kg färskpotatis
salt
50 g smör
1 kruka färsk dill
1 kruka färsk gräslök 
flingsalt

GÖR SÅ HÄR

1. Skrubba potatisen om den har skal. Koka den i 15–20 minuter i en kastrull.

2. Häll bort vattnet och låt potatisen ligga kvar i kastrullen.

3. Mät upp 50 gram smör. 

4. Hacka dillen och gräslöken.

5. Lägg smöret över potatisen och låt den smälta av den varma potatisen. Lägg över dill och gräslök. Rör om försiktigt så att potatisen inte går sönder. Lägg upp potatisen på ett uppläggningsfat.

Hemgjord Pizza Ankarsrum

Reklam för Ankarsrum

Baka perfekta pizzor som från pizzerian med Ankarsrums pizzastål i ugnen. Stålet absorberar värmen från grillelementet i ugnen och hettas upp till extrema temperaturer som gör att gräddningstiden blir kort för pizzan och den får den perfekta konsistensen som i en riktig pizzaugn.
Skjut in pizzan med pizzaspaden ovanpå pizzastålet. Grädda pizzan i 2–3 minuter beroende på pizzans storlek. Ta ut pizzan med pizzaspaden när den fått fin färg och osten smält.

Nu kan du baka perfekt pizza som från pizzerian – hemma i din egen ugn! Ankarsrum har tagit fram ett pizzastål och en pizzaspade som gör din ugn till en proffsig pizzaugn som på pizzerian.

Värm upp pizzastålet, skjut in pizzan med brödspaden och känn dig som en riktig pizzabagare. Så smart Ankarsrum! Jag är 100 procent nöjd med Ankarsrums pizzastål och pizzaspade! Pizzorna blir helt perfekta, ännu godare än från pizzerian!

Här hittar du mer information och pris om Ankarsrums pizzastål och en pizzaspade.

PIZZA

6–8 pizzor beroende på storlek

50 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
14–15 dl vetemjöl 

Fyllning per pizza
1/2 dl pizzasås
1–2 dl riven ost
ca 150 g skinka, skuren i bitar
oregano

Garnering
ev. ruccola

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnsgallret högt upp i ugnen, 10–15 cm under ugnstaket. Lägg på pizzastålet. Sätt ugnen på 250 grader varmluft i en timme. Ändra till 250 graders grillvärme 10 minuter innan gräddning.

2. Smula ner jästen i bunken på din Ankarsrum Assistent. Tillsätt vatten och sätt igång maskinen på låg hastighet. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Kör maskinen på låg hastighet i 5–8 minuter så att glutentrådarna i degen blir starka. Degens konsistens ska vara smidig, inte för lös och inte för stabbig.

3. Strö lite vetemjöl över degen, sätt på jäslocket och låt degen jäsa i ca 45 minuter.

4. Dela degen i 6–8 bitar. Forma den till bollar.

5. Platta ut en degbit till en tunn pizza ovanpå pizzaspaden. Mjöla ordentligt under degen så att pizzan inte fastnar. Forma en kant runt pizzan.

6. Bred ut pizzasås på pizzan och lägg på skinka, ost och oregano (eller andra valfria ingredienser).  

7. Skjut in pizzan med pizzaspaden ovanpå pizzastålet. Grädda pizzan i 2–3 minuter beroende på pizzans storlek. Håll koll så att den inte bränns.

8. Ta ut pizzan när osten smält och pizzan fått fin färg på kanterna. Lägg gärna på några ruccolablad före servering.

Kolla in Ankarsrums Assistent här – titta på deras olika färger, tillbehör m m.

Här hittar du mer information och pris om Ankarsrums pizzastål och en pizzaspade.

Knåda degen i 5–8 minuter i Ankarsrum Assistent så att glutentrådarna i mjölet blir starka.
Ankarsrum har ett smart jäslock att lägga på bunken under jäsningen.

Nyttig bärkaka bakad av banan och ägg

NYTTIG BÄRKAKA BAKAD AV BANAN OCH ÄGG

Ca 8 bitar

2 bananer
2 ägg
1/2 tsk bakpulver
1 dl blåbär

1 dl hallon

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Mixa ihop bananer, ägg och bakpulver till en smet.

2. Hälls smeten i en pajform eller springform, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper.

3. Lägg blåbär och hallon på smeten.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 15 minuter eller tills den har fått lite färg.

Smulpaj utan socker och mjöl

Smulpaj utan socker och vetemjöl, med hallon och blåbär. Ljuvligt god och innehåller färre kolhydrater och är en nyttigare paj, men självklart lika god som en vanlig paj! Ett riktigt toppenrecept!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

Smulpaj utan socker och vetemjöl

500 g bär
1–2 msk potatismjöl
1/2 dl Use like sugar eller sötströ

Smuldeg
150 g smör
1 dl Use like sugar eller sötströ
4 dl havregryn
1/2 tsk flingsalt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bären i en pajform. Strö över potatismjöl och Use like sugar (eller sötströ). Rör om försiktigt.

2. Smuldeg: Mosa ihop smör och Use like sugar (eller sötströ) i en bunke. Tillsätt havregryn och flingsalt och nyp ihop allt till en smuldeg.

3. Grädda pajen mitt i ugnen i 30–35 min. Servera med vispgrädde eller vaniljsås.