Morotsfrallor brytbröd

Rivna morötter i degen gör bröden extra saftiga och goda! Innanmätet i frallorna blir oerhört mjukt  när degen jäser ihop under gräddningen.

Morotsfrallor brytbröd

12 st

  • 50 g jäst
  • 6 dl vatten eller mjölk, fingervarmt 
  • 3 msk rapsolja eller smör
  • 2 tsk salt
  • 3 dl finrivna morötter
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 10 dl rågsikt

Garnering

  • 1 ägg
  • 1 dl vallmofrön (eller andra valfria frön
  • vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1.  Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten eller mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja eller smör, salt, morötter, grahamsmjöl och rågsikt, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt och knåda degen i några minuter. Låt den jäsa i bunken i ca 40 min.

2. Dela degen i 12 bitar. Forma avlånga bröd av degen. Lägg dem i två rader på en plåt med bakplåtspapper. 

3. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över vetemjöl eller vallmofrön. Låt dem jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. 

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 15–17 min. Låt dem svalna på plåten.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

Cookiesnittar

Himmelskt goda Cookiesnittar med massor av choklad i degen. Jag älskar dessa kakor, bland de godaste jag vet!

Cookiesnittar

30 st

200 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 dl brunt farinsocker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
4 dl vetemjöl
1 krm salt

Fyllning
150 g hackad choklad eller chokladknappar (mörka eller ljusa) (spara några till garnering)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ihop smör, strösocker, farinsocker, vaniljsocker och ägg till en krämig massa. 

2. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop till en deg. Rör sist ner chokladen.

3. Dela degen i 2 bitar. Tryck ut dem till två längder på var sin plåt med bakplåtspapper (de flyter ut under gräddningen så det blir trångt med båda på en plåt). Om degen är väldigt kladdig: ställ in den i kylen eller frysen en stund så blir degen lättare att trycka ut (utan kladd).

5. Grädda längderna mitt i ugnen i 15–17 min. Strö över lite choklad efter gräddningen. Låt dem svalna och förvara kakorna i kylen i en burk med lock. De är godast att äta när chokladen är kylskåpskall.

6. Ta ut kakorna och lägg gärna på lite extra chokladknappar (eller hackad choklad på ytan eftersom chokladen åker in i kakan under gräddningen.)

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!

Nattjäst bröd i långpanna

houngsrutor3
houngsrutor4

Servera nybakat bröd till frukost. Gör degen på kvällen och låt den jäsa i kylskåpet under natten. Ta ut den nattjästa degen ur kylen direkt när du vaknar, sätt på ugnen och grädda bröden medan du dukar fram frukostprylarna på bordet. Väck familjen med en härlig doft av nybakat!

Nattjäst bröd i långpanna

16 st

Saftiga brödrutor som är ljuvligt goda med smör, ost och en skiva paprika.

50 g jäst
6 dl mjölk, kall
50 g smör, smält (eller 1/2 dl rapsolja)
2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl, rågmjöl eller rågsikt
12–13 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. På kvällen: Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min.

2. Tryck ut degen på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Skär den i rutor, 4 x 4 stycken. Pudra över vetemjöl med en sil. Täck degen med plastfolie, en handduk eller ett bakplåtspapper och ställ den i kylskåpet över natten.

3. På morgonen: Ta ut plåten ur kylskåpet och ställ den i rumstemperatur i ca 20 min. Sätt ugnen på 230 grader.

4. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 20 min. Det ska ha fin färg på ytan när det är klart. Låt brödet svalna under bakduk.

1. På kvällen: Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Blanda ner havregrynen och låt blandningen stå i några minuter. Tillsätt smör, honung, salt, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min.
1. På kvällen: Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Blanda ner havregrynen och låt blandningen stå i några minuter. Tillsätt smör, salt, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min.
3. Tryck ut degen på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Skär den i rutor, 5 x 4 centimeter. Pudra över vetemjöl med en sil. Täck degen med plastfolie och ställ den i kylskåpet över natten.
2. Tryck ut degen på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Skär den i rutor, 4 x 4. Pudra över vetemjöl med en sil. Täck degen med plastfolie, en kökshandduk eller ett bakplåtspapper och ställ den i kylskåpet över natten.
3. På morgonen: Ta ut plåten ur kylskåpet och ställ den i rumstemperatur i ca 20 min. Sätt ugnen på 230 grader.
3. På morgonen: Ta ut plåten ur kylskåpet och ställ den i rumstemperatur i ca 20 min. Sätt ugnen på 230 grader.
4. Grädda brödet mitt i ugnen i 20–24 min. Det ska ha fin färg på ytan när det är klart. Låt brödet svalna under bakduk.
4. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 20 min. Det ska ha fin färg på ytan när det är klart. Låt brödet svalna under bakduk.
houngsrutor5
houngsrutor1

Kärleksmums

KÄRLEKSMUMS Saftig chokladbotten med ett ljuvligt täcke av chokladglasyr och kokos.

Tips! Baka underbart goda kärleksumsmumffins - klicka här för recept!

Kärleksmums

25 bitar

4 ägg
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
¾ dl kakao
2 ½ tsk bakpulver
150 g smör, smält
1 ½ dl mjölk
4 ½ dl vetemjöl

Glasyr
ca 2 msk kaffe
½ dl kakao
1 msk vaniljsocker
5 dl florsocker
75 g smör, smält
1–2 msk vatten

Garnering
kokos

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Vispa ägg och strösocker poröst i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt snabbt till en smet.
3. Bred ut smeten till en rektangel på en plåt med bakplåtspapper, ca 30 x 40 cm.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 min.
5. Blanda alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden florsocker och vatten så att konsistensen blir lagom bredbar.
6. Bred ut glasyren över kakan och strö över kokos.

Tips! Baka underbart goda kärleksumsmumffins - klicka här för recept!

Tips! Baka underbart goda kärleksumsmumffins - klicka här för recept!