Nicecream – nyttig bananglass gjord av mjölk och banan! Den är fantastiskt god, krämig och lätt att göra! Ät glassen direkt när den är färdiggjord för när man fryser in den blir den hård och inte alls lika krämig.
GÖR SÅ HÄR 1. Frys in bananerna i skivor. Mixa bananerna i en hushållsmaskin med knivar.
2. Tillsätt kakao. Tillsätt lite mjölk i taget tills glassen med lagom krämig (om du tar för mycket mjölk blir det milkshake). Mixa till en krämig glass. Ät glassen direkt!
Jag har tagit fram en långpanna/bakform som är helt perfekt att baka bröd, bullar och mjuka kakor i. Den har de perfekta måtten och jag kommer dela massor av bra recept som ni kan baka i denna form!
Här får ni ett underbart gott recept på Kanelbullesockerkaka i Lindas ugnsplåt – en saftig, mjuk botten med ett knastrande sockertäcke och smak av kanelbulle.
Kanelbullesockerkaka i Lindas ugnsplåt – saftig, mjuk och smakar kanelbulle, men det är en sockerkaka. Fantastiskt god och ett väldigt populärt recept. Det är omöjligt att bara äta en bit… Så himla god! Går bra att frysa in!
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med en elvisp. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa till en slät smet.
2. Häll smeten i Lindas ugnsplåt, 25 x 35 cm. Pudra över hälften av kanelen och strösockret på ytan. Rör om hela smeten försiktigt med en sked eller slickepott. Strö sedan över resten av sockret och kanelen.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 25–30 min. Låt den svalna innan du skär den i rutor.
RECEPT – POLARKAKOR Hembakta, mjuka, runda brödkakor som är ljuvligt goda! Polarkakor är ett populärt köpebröd, men min hembakta variant är ännu godare!
Tips! Frys in bröden samma dag de bakas och ta fram och tina dem när du ska äta. Då smakar de som nybakta hela tiden. Ljust bröd blir snabbt torrt och kompakt om de ligger framme för länge.
POLARKAKOR
ca 14 st stora eller 20 st mindre
50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm 50 g smör, rumsvarmt ¾ dl ljus sirap 2 tsk salt 14–15 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt smör, sirap, salt och rågsikt lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 45 min.
2. Dela degen i ca 14 lika stora bitar. Forma dem till runda bollar och platta till dem på ett mjölat bakbord. Kavla ut dem till rundlar, ca 1 cm tunna. Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga tätt med en gaffel. Kavla ganska hårt så det blir ett djupt mönster. Pudra mjöl både under och över så att degen inte fastnar i bordet eller i kavlen.
3. Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–9 min eller tills de får lagom gyllene färg. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
En supergod fiskgratäng som är väldigt enkelt att tillaga! Använd valfri fisk, t ex torsk, lax eller annan fisk. Passar lika bra på vardagar som på helgen när man vill äta lite festligare.
Tips! Smaksätt såsen med lite rivet citronskal eller riven pepparrot
LASAGNE I STEKPANNA Allt tillgas i en och samma stekpanna och resultatet blir den allra godaste lasagnen. Att tillaga lasagne i en stekpanna är väldigt enkelt och fantastiskt gott! Det här är ett nytt favoritrecept hemma i min familj! Sååå gott! Tänk på att du behöver ha en stor stekpanna med hög kant, annars får du halvera receptet.
1 gul lök 500 g köttfärs (eller vegofärs) 2 klyftor vitlök salt svartpeppar 2 msk torkad oregano 1/2 dl tomatpuré 2 burkar krossade tomater ca 8 lasagneplattor (eller fler om du vill det)
Vitsås 6 dl mjölk 1/2 dl vetemjöl 1 krm salt
Garnering 2 dl riven ost
GÖR SÅ HÄR
1. Hacka löken och stek den i lite olja. Tillsätt köttfärsen och stek den under tiden du trycker sönder den med en gaffel.
2. Krydda med vitlök, salt, svartpeppar och oregano. Tillsätt tomatpuré och krossade tomater. Låt allt puttra ihop till en köttfärssås.
3. Vitsås: Blanda kall mjölk och vetemjöl i en kastrull. Vispa ihop allt så att mjölet finfördelas i mjölken. Salta. Koka upp och låt puttra på svag värme tills mjölken tjocknar lite. Mjölk bränns lätt så koka inte på för hög värme.
4. Dela på lasagneplattorna och tryck ner dem i köttfärssåsen. Häll över vitsåsen. Låt allt puttra under ett lock i 15–20 min eller tills lasagneplattorna är mjuka. Tillsätt lite mer vatten eller mjölk om köttfärssåsen blir torr medan det puttrar. Den ska vara krämig, inte torr.
5. Strö över riven ost, sätt på locket tills osten smält. Smaklig måltid.