Grönsakssmoothie

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Mixa din egen grönssakssmothie fylld med massor av nyttigheter för hela kroppen. Mättande, hälsosamt och enkelt att göra.

Grönsakssmoothie

Du kan byta ut grönsakerna och frukten i receptet (läs tipsen nedan)

1–2 portioner

Två nävar färsk spenat (eller andra gröna blad)
10 cm gurka
1 dl gröna ärtor
1/2–1 banan

1 kiwi
ca 1 dl vätska t ex mjölk, havremjölk, vatten, yoghurt eller kvarg
ev. 1/2 lime/citron, saft och rivet skal (eller apelsin)

GÖR SÅ HÄR

1. Häll ner alla ingredienser i en mixer. Mixa till en slät smoothie. Drick den direkt. Anpassa mängden vätska efter hur rinnig du vill ha din smoothie. Vatten gör den mer rinnig.

Tips! Om du vill ha mer smak och sting i din smoothie kan du krydda med: kanel, vitlök, ingefära, vitlök, chili, basilika, oregano, timjan, rosmarin, gräslök mm

Fler grönsaker att mixa ner i din smoothie. Blanda och mixa och prova olika smaker.
bladspenat, rucolasallad, grönsallad, endiver, grönkål, mangold, babyspenat, nässelblad, maskrosblad, morötter, rädisor, rödbetor, broccoli, brysselkål, spetskål, blomkål, sockerärtor, frusna ärtor, haricot verts, sparris, grön paprika, purjolök, squash, avokado, groddar, gurka, selleri

Frukt och bär:
Mango, kiwi, banan, äpple, ananas, jordgubbar, melon, apelsin, hallon, blåbär, lime, citron, vindruvor

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Mixa alla ingredienser till en slät dryck.

Blomkålsgratäng

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Lättgjord och vansinnigt god blomkålsgratäng som kan ätas som tillbehör till det mesta; kött, kyckling, korv, vegorätter eller till en fräsch sallad och lite bönor.

Tips! Tillsätt en grönsaksbuljong tärning i mjölken om du vill ha en matigare smak. Byt ut blomkål mot broccoli.

Blomkålsgratäng

1 stort blomkålshuvud (ca 1 kg)
6 dl mjölk, kall
1/2 dl vetemjöl
salt
peppar
ca 1 dl riven ost (eller mer om man vill det)

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 230 grader. Dela blomkålen i mindre bitar (buketter). Koka den i en stor kastrull med vatten i ca 5 min. Häll blomkålen och häll bort vattnet i ett durkslag. Låt blomkålen rinna av medan du gör mjölken.

2. Sås: Häll den kalla mjölken i en kastrull. Tillsätt vetemjöl och blanda ordentligt med en visp tills mjölet är utvispat.

3. Sätt på värmen och låt mjölken och vetemjölet puttra på låg värme tills det tjocknar. (Mjölk bränns lätt så sätt inte på för hög värme). Rör om ofta. Salta och peppra lagom.

4. Lägg blomkålen i en ugnsfast form. Häll över mjölkblandningen. Strö över ost (kan uteslutas).

5. Grädda i ugnen i 25–30 min eller tills gratängen får lite fin färg och puttra i botten.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Chokladfudgekladdkaka

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Himmelskt god, lyxig chokladfudgekladdkaka! Den lätt kladdiga, segmjuka bottnen täcks av en magiskt god chokladkolafudge! Passar både som dessert, till fikat eller som tårta på ett kalas!

Chokladfudgen på toppen består av en segmjuk chokladkolakräm som är magiskt god! En riktig 10-poängare!

OBS! Kakan kan bakas i en vanlig, rund spring springform, ca 24 cm.

Chokladfudgekladdkaka

Botten
125 g smör
3 ägg
2 ¾ dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 ½ dl vetemjöl 

Chokladfudge
2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
4 tsk kakao
50 g smör 

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en rymlig kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en jämn smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 20 x 25 cm.

3. Grädda kakan i 20–22 min. Låt den kallna i formen.

4. Chokladfudge: Blanda alla ingredienserna utom smöret, i en kastrull. Koka upp det och låt det puttra till 123 grader. Tag bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Blanda till en slät smet.

5. Häll fudgen över kakan och låt den stelna i kylen. Servera gärna med en klick vispgrädde.

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en rymlig kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en jämn smet.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en rymlig kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en jämn smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 20 x 25 cm.
2. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 20 x 25 cm.
3. Grädda kakan i 20–22 min. Låt den kallna i formen.
3. Grädda kakan i 20–22 min. Låt den kallna i formen.
4. Chokladfudge: Blanda alla ingredienserna utom smöret, i en kastrull. Koka upp det och låt det puttra till 123 grader. Tag bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Blanda till en slät smet.
4. Chokladfudge: Blanda alla ingredienserna utom smöret, i en kastrull. Koka upp det och låt det puttra till 123 grader. Tag bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Blanda till en slät smet.
5. Häll fudgen över kakan och låt den stelna i kylen. Servera gärna med en klick vispgrädde.
5. Häll fudgen över kakan och låt den stelna i kylen. Servera gärna med en klick vispgrädde.

Bananglass

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Nyttig bananglass med bara 3 ingredienser som är oerhört krämig och god. Som en riktigt glass, men innehåller fryst banan, mjölk och kanel eller kakao. Så himla god och man kan frossa i hur mycket glass man vill utan att få en sockerchock.

Bananglass

2–3 frysta bananer
1/2 tsk kanel eller 1 msk kakao
1–2 dl mjölk (eller havremjölk)

GÖR SÅ HÄR
1. Frys in bananerna i skivor. Mixa bananerna i en hushållsmaskin med knivar.

2. Tillsätt kanel eller kakao. Tillsätt lite mjölk i taget tills glassen med lagom krämig (om du tar för mycket mjölk blir det milkshake). Mixa till en krämig glass. Ät glassen direkt!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Kladdkaka

Ett perfekt kladdkaka recept! Den allra godaste kladdkakan som finns och det här receptet på kladdkaka är väl beprövat. En perfekt kladdkaka som varmt rekommenderas. Den är mycket enkel att baka kladdkaka och kladdkaka funkar att bjuda på i alla lägen. Alla älskar kladdkaka! KLADDKAKA RECEPT

Kladdkaka är nästan ännu godare dagen efters så den kan med fördel bakas en dag innan den ska serveras. Anpassa gräddningstiden efter hur kladdig du vill ha den.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här)

Tips! Baka en ljuvligt god citronkladdkaka – klicka här för recept!

Här hittar du fler goda kladdkakerecept – klicka här!

Kladdkaka

Ca 12 bitar

150 g smör
3 dl strösocker
2 eller 3 ägg (läs* skillnaden nedan)
¾ dl kakao
2 krm salt
2 tsk vaniljsocker
1 ¾ dl vetemjöl

Garnering
florsocker

(* 2 ägg ger en segare kladdkaka och 3 ägg en lite fluffigare kladdkaka, båda lika goda)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 18–24 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra eventuellt över kakao eller florsocker före servering.

Tips!
Bröa formen med kokos – supergott och en personlig favorit! Men om du inte gillar det så bröar du formen med vanlig ströbröd.

kladdkaka1

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här)

Här hittar du fler goda kladdkakerecept – klicka här!